Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι μια συμφωνία με τους δανειστές; Αλλά και τα άμεσα ... βερεσέδια προς το ΔΝΤ ...

Μπαράζ δημοσιευμάτων υπήρξε αυτές τις ημέρες στο διεθνή τύπο σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας αλλά και ένα ενδεχόμενο Grexit.

Τα περισσότερα έχουν σαφώς αρνητικό χαρακτήρα για την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, επαναφέρουν διαρκώς το ενδεχόμενο του Grexit ενώ τονίζουν τη  χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ως πιθανότερο σενάριο ότι ούτε στις 24 Απριλίου θα εκταμιευτεί νέα δόση.

Ωστόσο ορισμένα προβάλλουν και απόψεις εκπροσώπων της κυβέρνησης οι οποίοι επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες από την παρατεινόμενη αβεβαιότητα. 

Η Ελλάδα έχει αρνηθεί ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να μην αποπληρώσει τα δάνεια της άρα, να χρεοκοπήσει -  αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους "διάσωσης" της με τους διεθνείς πιστωτές. Αυτά αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα του BBC.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν γρήγορα προς μια λύση.
To BBC  υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε μια τετράμηνη παράταση στου πακέτου "διάσωσης"  των 240 δισ ευρώ  στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), 203 εκατ  ευρώ από την 1η Μαΐου και  770 εκατομμύρια στις 12 Μαΐου!
Αλλά οι εκθέσεις δείχνουν ότι  γρήγορα τελειώνουν τα χρήματα για την ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει να βρει 2,4 δις ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις αυτό το μήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης απορρίψει αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι εξετάζει πρόωρες εκλογές, εάν αποτύχει να διαπραγματευτεί μια λύση με τους διεθνείς πιστωτές της.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι η Ελλάδα είχε μόνο έξι εργάσιμες μέρες για να καταλήξει σε μια αναθεωρημένη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να σφραγίσει μια συμφωνία για το επόμενο πακέτο "διάσωσης".
 Οι υφυπουργοί της Ευρωζώνης Οικονομικών φέρονται ότι επιθυμούν μια συμφωνία για το δάνειο των 7,2 δις  ευρώ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - αναφέρουν τα ξένα δίκτυα -  δήλωσε ότι η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg  Ελλάδα και δανειστές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις κατονομάζει ως προβλήματα την άρνηση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσπάθειά της να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις. 
Bloomberg: Ελλάδα και δανειστές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία

 
Την εικόνα, λοιπόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προλάβει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να «ξεπαγώσει» η βοήθεια στην προθεσμία της 24ης Απριλίου μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg. 



Επικαλούμενο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων το πρακτορείο αναφέρει σε άρθρο του ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και οι προσπάθειές της να αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στο συνταξιοδοτικό και τις περικοπές στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές, υποστηρίζει η ίδια πηγή. 

Το Bloomberg υπενθυμίζει στο πλαίσιο αυτό τις δηλώσεις του επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρτ ότι «μια κρίση που θα αναστάτωνε τις αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί». 

Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά από τις κρατικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προκείμενου να «μείνει στον αφρό» τον Μάιο ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Λετονίας δήλωσε ο αξιωματούχος. Σημειώνει, πάντως, ότι μια τέτοια μείωση των αποθεματικών θα είχε νόημα μόνο αν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές της. 


 Μετά από αυτή την ομοβροντία δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, τα οποία προβλέπουν αποτυχία των διαπραγματεύσεων και πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις ελληνικές προσδοκίες για εκταμίευση μέρος της δόσης.
Σύμφωνα με τον κ Ντομπρόφσκις στις 24 Απριλίου πιθανότατα θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αναμένεται να αποδεσμευτεί δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. δηλώνουν ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί στο μεθεπόμενο Eurogroup, στις 11 Μαΐου. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν εντάσσονται στην προσπάθεια των δανειστών να προκαλέσουν ταμειακή ασφυξία στην Αθήνα, ώστε να υπαναχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό του 2015.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό κλίμα εκφράζοντας την ελπίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών έως τις 24 Απριλίου.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ντομπρόφσκις τοποθετεί την απόφαση για την εκταμίευση χρημάτων, μόλις ένα 24ωρο πριν την πληρωμή ακόμα μιας δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 700 εκατ ευρώ.

Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ότι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προσβλέπει στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας στις 24 Απριλίου, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση μέρους της δόσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά αναφορικά με την κατάρτιση της τελικής λίστας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, είχε διαδοχικές συσκέψεις με συνεργάτες του και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ώστε να ετοιμάσει το φάκελο των προτάσεων που θα πάρει μαζί του στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον.
Καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι πέρα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός στην έδρα του Ταμείου, στο περιθώριο της συνόδου θα υπάρξουν επαφές με εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να αξιολογηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Παρόλα αυτά αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών επιμένουν ότι αν και υπάρχει πρόοδος η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει μια αναλυτική λίστα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Απριλίου, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό.
Σε πιο αυστηρό ύφος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε πως «η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων». Μιλώντας σε πορτογαλική εφημερίδα, ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, εκτίμησε πως θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών , καθώς λιγοστεύουν τα αποθέματα ρευστότητας της Αθήνας.

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη πίεση των δανειστών, κάνουν να μοιάζει πιθανό το ενδεχόμενο ενός ακόμα έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος Απριλίου, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και θεσμών, καθώς τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου στερεύουν και θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ενέσεις ρευστότητας.

Και ξανά και ξανά το ίδιο βιολί που έχουμε ζήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μέχρι πότε, όμως, θα ανεχόμαστε όλους αυτούς τους εκβιασμούς, το μαρτύριο της σταγόνας και τους εξευτελισμούς της χώρας μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: