Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Τραγωδία δίχως τέλος: 700 μετανάστες φέρεται να έχουν πνιγεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα - η Μεσόγειος γίνεται ο υγρός τάφος για χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές



Πλοιάριο που ξεκίνησε από την Αίγυπτο μεταφέροντας περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε στο Κανάλι της Σικελίας παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα. 




Οι ιταλικές Αρχές περισυνέλεξαν 28 άτομα, ενώ εκτιμούν πως οι νεκροί θα φθάσουν περίπου τους 700. Διασωθέντες και σοροί θα μεταφερθούν στην Κατάνια όπως δημοσιεύει η Corriere della Sera. Ήδη έχουν ανασυρθεί 21 σοροί.





Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοιάριο ανατράπηκε όταν οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του μόλις είδαν ότι τους πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο.



Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο. «Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε επιπλέον η Καρλότα Σάμι.






Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 190 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα τα μεσάνυχτα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.



Μέχρι αυτήν τη στιγμή η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 28 μετανάστες και έχουν περισυλλέξει 23 πτώματα. Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.






Η τελευταία, σοβαρότερη τραγωδία των απελπισμένων της θάλασσας είχε σημειωθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2013 στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, με 300 νεκρούς.



Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

Δεν υπάρχουν σχόλια: