Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Δίνουν τα αποθεματικά τους και τα ασφαλιστικά ταμεία! Ενώ στα "κάγκελα" βρίσκονται οι δήμαρχοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί ...


Έχουμε μπει σε μια φάση περιδίνησης με αβέβαιο (;) τέλος.

Η κυβέρνηση προχωρά στο στράγγισμα και των ισχνών αποθεμάτων διάφορων ταμείων και οργανισμών.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις άμεσες, βραχυπρόθεσμες και στοιχειώδεις απαιτήσεις του δημοσίου - κυρίως σε πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Κάποιοι λένε - "και τι να κάνουμε";
"Αν καταρρεύσει το κράτος συνολικά, δεν θα καταρρεύσουν και όλοι οι φορείς;"

Κι όλα αυτά στο όνομα των "διαπραγματεύσεων" με τους  "εταίρους" ( = τους τοκογλύφους - δανειστές).

Που το όριο τους περιγράφηκε από τον Σόιμπλε περί τα τέλη Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 30 αυτού του μήνα.

Και βλέπουμε...

Θέλουμε να ρωτήσουμε:

Πώς να μην αντιδράσει κανείς;


  • Υπάρχει καμία ειλικρινής και σαφής ενημέρωση από αυτή την κυβέρνηση (για τις προηγούμενες δεν το συζητάμε) για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του κράτους και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας;
  • Ακόμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων - όπου τη μία μέρα οδεύουμε στο Grexit και την άλλη "πάμε καλά", σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων;


Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι οδεύουμε σ' ένα συμβιβασμό - ανεξάρτητα από το επίθετο που θα τεθεί μπροστά.

Και ξανά το ερώτημα είναι:

Αυτά υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση;

Τελικά, τι είδους "πεντοζάλη' χορεύουν αυτές οι αγορές;

Κι αν είναι να τις "χορέψουμε" - μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο από αυτόν που και εκείνες πραγματικά υπολογίζουν;

Δηλαδή, τη ρήξη, τη στάση πληρωμών και την διαγραφή του χρέους;

Κατά τα άλλα το ρεπορτάζ έχει ως εξής;

"Στον ΟΔΔΗΧ περνούν περίπου 110 εκατ. ευρώ για να μετατραπούν σε ρέπος μετά από συμφωνία των διοικητικών συμβουλίων του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ. 

Μάλιστα, ο ΟΑΕΔ είχε αποφασίσει πριν από το Πάσχα την τοποθέτηση σε ρέπος επιπλέον κεφαλαίων, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Αν και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική μεταφορά τους στην ΤτΕ, όπως προβλέπεται στην ΠΝΠ που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα Διοικητικά Συμβούλια ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ έλαβαν οικειοθελώς την απόφαση. 

Συγκεκριμένα, στον ΟΑΕΕ, η απόφαση για τοποθέτηση σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε ρέπος ελήφθη με πλειοψηφία 8 υπέρ και 5 κατά, καθώς αρνητικά ψήφισαν οι 3 εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων (προέρχεται από το ΚΚΕ) και η εκπρόσωπος του Ταμείου των βενζινοπωλών. 
Σύμφωνα με το διοικητή του Ταμείου Τ. Πετρόπουλο, η απόφαση έχει συμβολικό χαρακτήρα , αφού ο ΟΑΕΕ θα λάβει από το Δημόσιο 170 εκατ., προκειμένου στις 30 Απριλίου να πληρώσει συντάξεις. 

Στον ΟΑΕΔ η διοίκηση ενημέρωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο για την μεταφορά επιπλέον 50 εκατ. στον ΟΔΔΗΧ, χωρίς το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία, γιατί έχει προηγηθεί η έγκριση νια το ποσό των 120 εκατ. ευρώ". 

Κινητοποιήσεις και την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν διάφοροι φορείς. 

Έτσι, «θύελλα» αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ΠΝΠ για τη δέσμευση των αποθεματικών των δημοσίων φορέων.

Σε «αντάρτικο» κατά της κυβέρνησης προχωρούν οι δήμοι, οι Περιφέρειες και τα πανεπιστήμια με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οι φορείς της γενικής κυβέρνησης και οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού πρέπει να μεταβιβάσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δήμοι και Περιφέρειες δηλώνουν κάθετα αρνητικοί στη μεταφορά των ταμειακών τους διαθεσίμων στην κεντρική Τράπεζα και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται και τα ανώτατα ιδρύματα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα κονδύλια της έρευνας. 

Τη βούληση της Αυτοδιοίκησης να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της «για να σωθεί η πατρίδα και να μη πέσει στα βράχια» , εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τελευταία προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ , στο Λουτράκι, ενόψει του τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου.

Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε η ΚΕΔΕ .

Να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλεί την κυβέρνηση η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος , με ανακοίνωσή της, και κάνει λόγο για «πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας διαλόγου» αναφορικά με την απουσία διαβούλευσης πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση.

ΥΓ - Υπάρχουν ορισμένοι - κυρίως υποστηριχτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παλιοί ή νεόκοποι - που ισχυρίζονται ότι αντιδρούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες γιατί κυρίως πρόσκεινται στη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. 

Υπενθύμιση: η Αριστερά ήταν εκείνη η δύναμη η οποία με μακρόχρονους αγώνες, με πρωτοβουλίες και επεξεργασίες είχε στηρίξει την οικονομική αυτοτέλεια, τη διοικητική αυτονομία και την ικανότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην είναι απλά ένας ιμάντας της κρατικής εξουσίας αλλά να αποτελεί μορφή πρωτοβάθμιας εξουσίας που να παράγει έργο προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Και από την άλλη η Αριστερά, οι αγωνιστές της και το λαϊκό κίνημα - ιστορικά πάλι - ήταν το θύμα των "Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου" τις οποίες είχε επανειλημμένα καταγγείλει.

Το να προχωρά μια κυβέρνηση που στην πλειοψηφία της αυτοαποκαλείται "αριστερή" μέσα στο πρώτο δίμηνο διακυβέρνησης της σε δύο ΠΝΠ, πόσο "αριστερό" είναι;


Δεν υπάρχουν σχόλια: