Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτροσόκ στους εργαζόμενους και στην κοινωνία από την κυβέρνηση. Ας τους επιστρέψουμε το λογαριασμό



Τα ιδιότυπα βασανιστήρια – οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά – που επιβάλλει στους Έλληνες πολίτες η κυβέρνηση συνεχίζονται.

 Τσεκούρι σε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα και εργασιακά δικαιώματα.

Κάθε μέρα προσθέτει με τη μορφή χιονοστιβάδας μέτρα που διακρίνονται από ένα αντιλαϊκό παροξυσμό.

Έχει αυτή η κατάσταση ένα, όριο, ένα τέλος;

Φυσικά με αυτή την κυβέρνηση, με αυτή την πολιτική η απάντηση είναι αρνητική.

Έτσι,  σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων, άγριας λιτότητας, νέα ακόμη χαράτσια έρχονται να προστεθούν.

Μορφή ηλεκτροσόκ θα έχουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ από την 1η του νέου χρόνου, όχι μόνο λόγο του «χαρατσιού» ακίνητης περιουσίας, αλλά εξαιτίας μίας νέας αύξησης της τάξεως του 19% στα τιμολόγια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της επιχείρησης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενέκρινε τα στοιχεία που υπέβαλε η ΔΕΗ για μία συνολική αύξηση του κόστους της ενέργειας, ύψους 19%, στην τριετία 2010 - 2012.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι μικρότερη καθώς στον λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβάνονται και οι μονοπωλιακές και άλλες χρεώσεις.

Ταυτόχρονα οι πιέσεις από την τρόικα, το ΔΝΤ και τους συναφείς κύκλους, εντείνονται για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων.

Λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα... έχουν ολοκληρωθεί, το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε τηλεγράφημα, σύμφωνα με το οποίο «οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία».

Φαίνεται λοιπόν ότι τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν «κλειδώσει», μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών υπήρχε η αίσθηση ότι είχαν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται την Παρασκευή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, ένας ανώτερος αξιωματούχος από την τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ πηγή προσκείμενη στην τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως λέγεται, η τρόικα επιμένει στην ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου οι κατώτατοι μισθοί είναι περίπου 200 ευρώ χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Η τρόικα επισημαίνει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθούν, ώστε το επίπεδό τους «να είναι αντίστοιχο με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».


Η εφημερίδα ΝΕΑ υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της έγγραφο, στο οποίο η τρόικα αναπτύσσει τα επιχειρήματά της για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους στη χώρα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να προσαρμόσει τη συμφωνηθείσα οδό για τον εθνικό μισθό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η αγορά εργασίας της Ελλάδας εισέρχεται τώρα σε μια ζώνη κινδύνου με πάρα πολλές θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί. Αυτό επηρεάζει τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο του εισοδηματικού καταμερισμού πολύ περισσότερο από όσους διαθέτουν ειδικά προσόντα και βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για να σωθούν θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων εργαζομένων, ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο των 740 ευρώ. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι σε άλλες χώρες, όπου υπήρχαν παρόμοιες οικονομικές συνθήκες, εφαρμόστηκε η μείωση του κατώτερου μισθού ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές απασχόλησης των χαμηλόμισθων.

 Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ – γνωστός και για τις … φιλελληνικές του δηλώσεις - μας καλεί  «να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε»

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο. Όμως σε δύσκολους καιρούς δεν πρέπει κανείς να σκύβει το κεφάλι αλλά να σηκώνει τα μανίκια, να πηγαίνει στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα, να φεύγει μια ώρα αργότερα και να βρει τους κατάλληλους εταίρους. Γι αυτό το λόγο είμαστε όλοι εδώ», τόνισε.

Κι αν δεν πληρώνεται ακόμη  καλύτερα για τους δανειστές μας και τους τοκογλύφους.

 Επίσης, στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού φόρουμ, που γίνεται σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις «επενδυτικές ευκαιρίες»  στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος.


Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σύσταση τριών νέων εταιρειών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, η έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, στο πλαίσιο των προκηρύξεων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, η κατάρτιση του Κτηματολογίου για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει όπως είπε τις εταιρίες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Τόνισε δε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα απλοποιήθηκε δραστικά η «περιβαλλοντική αδειοδότηση».

 Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή στη χώρα μας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ο υπουργός τόνισε ότι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.

 Ολοταχώς η κυβέρνηση προχωρά στη μετατροπή της χώρας σε οικονομική αποικία, προτεκτοράτο της Γερμανίας, των δανειστών και  των κερδοσκόπων, όπως και τους Έλληνες εργαζομένους σε ομήρους και σε πληβείους της Ευρώπης. Την Ελλάδα συνολικά σε μια σύγχρονη «φάρμα των ζώων».

Αυτά και άλλα πολλά υφίστανται καθημερινά οι Έλληνες πολίτες.

Ωστόσο και η κυβέρνηση θα δεχτεί το δικό της ηλεκτροσόκ.

 Ήδη τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ βυθίζονται ραγδαία στις δημοσκοπήσεις, η «δημοτικότητα» του Γιώργου Παπανδρέου  οδεύει στα Τάρταρα. Αναδεικνύεται βαθμιαία ένα νέο πολιτικό σκηνικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: