Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η σφαγή των αμνών. Η κανιβαλική και απροκάλυπτα ταξική όψη των επιλογών της κυβέρνησης



   Η Σιωπή των Αμνών (Silence of the Lambs) υπήρξε μια  ταινία θρίλερ παραγωγής 1991, σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Ντέμι, με τους Τζόντι Φόστερ και Άντονυ Χόπκινς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία βραβεύτηκε με πέντε βραβεία Όσκαρ. ενώ ο
 Άντονυ Χόπκινς κέρδισε διθυραμβικές κριτικές για το ρόλο του ως Hannibal Lecter, παρά το ότι η εμφάνισή του στην ταινία είναι μόλις 16 λεπτά. Η ερμηνεία του κέρδισε το Όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου και παραμένει ο μικρότερος Α'  ρόλος στην ιστορία των Όσκαρ, που κέρδισε το βραβείο.





Η “Σιωπή των Αμνών” δεν ήταν απλά ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό θρίλερ. Στην ουσία υπήρξε μια μελέτη της ψυχοπάθειας του κράτους και των διωκτικών αρχών.

Άρχισε το 1981 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, από ένα συγγραφέα – φαινόμενο που ονομάζεται Τόμας Χάρις.

Οι συνειρμοί που προκύπτουν σε σχέση με το … βίο και την πολιτεία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ευρύτερα με την πορεία της χώρας μας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια,  είναι … τρομαχτικοί.

1981 ξεκίνησε η συγγραφή του έργου … 1981 ήταν η χρονιά που ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το ΠΑΣΟΚ.

1991 ολοκληρώθηκε και κέρδισε το ΟΣΚΑΡ. Χρονιά που κερδίζει την εξουσία η … κυβέρνηση Μητσοτάκη!!!

Όσον αφορά την ψυχοπάθεια του κράτους και των διωκτικών αρχών, αποτελεί διαχρονικό γνώρισμα της ελληνικής κρατικής και κυβερνητικής μηχανής, που βρίσκει την τραγική της κορύφωση στις μέρες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Που επιπρόσθετα διεκδικεί το ιστορικό και πολιτικό «Όσκαρ» της αποδόμησης και αποσάθρωσης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ενός αιώνα, σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών.

 Ζηλωτής της δόξας του  Hannibal Lecter η κυβέρνηση, διαρκώς εμπνεόμενη από ένα κανιβαλικό κρεσέντο σε βάρος των Ελλήνων πολιτών – και ειδικότερα των πιο ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και ομάδων – προχωρά καθημερινά σε απίστευτης κοινωνικής αναλγησίας και αδικίας μέτρα.

Τα νεότερα «επιτεύγματα»:


ΦΟΡΟ ακόμη και στα πιο φτωχά στρώματα επιβάλλει η κυβέρνηση στο βωμό του ελλείμματος. Όποιος δηλώνει 6.000 ευρώ (500 ευρώ το μήνα!) θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ!
Ενώ  ο επιπλέον φόρος για όποιον βγάζει 32.000 ευρώ είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δηλώνει 200.000 ευρώ το χρόνο!

Έτσι, όποιος δηλώνει στην εφορία 15.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με επιπλέον ποσό 700 ευρώ και όποιος βγάζει 200.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει σχεδόν το ίδιο... τίμημα καθώς θα φορολογηθεί με επιπλέον 820 ευρώ. Πιο πολλά θα δώσει ο πολίτης με εισόδημα 32.000 ευρώ, στην περίπτωση του οποίου ο επιπλέον φόρος για το 2011 φτάνει στα 900 ευρώ...





Παράλληλα, πλαφόν 1.900 ευρώ μικτά το μήνα στους μέσους μισθούς τόσο στο Δημόσιο όσο και στις ΔΕΚΟ βάζει η κυβέρνηση, με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Αλήθεια, ποιος νοσηρός εγκέφαλος βρήκε αυτή την πλατφόρμα;
Ισοπεδωτισμός στους μισθούς τύπου … Μάο;

Παράλληλα, λοιπόν, πέραν του νέου -προκρούστειας λογικής- ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, τους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα, τίθεται επιπλέον και όριο 1.900 ευρώ μικτά στις μέσες μηνιαίες αμοιβές. Και το όριο αυτό επεκτείνεται και στις δημόσιες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αστικές συγκοινωνίες, ΟΣΕ κ.ά.).

Υπό αυτή την έννοια το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα τη δεύτερη, εντός 18 μηνών, παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις.

 Έτσι καταρρακώνεται κάθε έννοια διαπραγμάτευσης και καταπατάται η συνταγματική πρόβλεψη περί της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.

Το εν λόγω ποσό των 1.900 ευρώ θα είναι μικτά, εκτός των εργοδοτικών εισφορών, και θα αποτελούν το μέσο όρο του συνόλου των αμοιβών. Κοντολογίς, ο... επιτηρητής θα διαιρεί το συνολικό μηνιαίο κόστος της μισθοδοσίας διά του αριθμού των εργαζομένων και το πηλίκον θα πρέπει να είναι μικρότερο των 1.900 ευρώ. Άρα ο μέσος καθαρός μισθός των υπαλλήλων θα είναι μείον τις εργατικές ασφαλιστικές εισφορές (15%-20%) και τις κρατήσεις για την εφορία (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών)





Ποιον, λοιπόν, πλήττουν αυτά τα μέτρα;

Μα, φυσικά, ποιους άλλους!

Τους χαμηλόμισθους, τα μεσαία εισοδήματα που θα κληθούν να πληρώσουν φόρους υψηλότερους το 2012 έως και κατά 900 ευρώ ετησίως, αλλά και τους τρίτεκνους - πολύτεκνους χτυπά η νέα φορολογική κλίμακα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Εφαρμόζεται αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα. Ακόμη 1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την οριζόντια περικοπή των φοροαπαλλαγών η οποία, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, δεν είναι... εξαντλητική, δηλαδή προοιωνίζεται και νέο ψαλίδι στο μέλλον, αν φανούν και άλλες αποκλίσεις στο Μνημόνιο.

Με τη νέα φορολογική κλίμακα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και όσοι διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου φτώχειας.

Συγκεκριμένα:

**Το αφορολόγητο περιορίζεται από τις 12.000 ευρώ έναν χρόνο πριν και τις 8.000 ευρώ που βρέθηκε με το Μεσοπρόθεσμο, στα 5.000 ευρώ και μειώνεται στα 9.000 ευρώ για τους νέους έως 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Έτσι, ενώ φέτος δεν πλήρωσαν φόρους όσοι είχαν εισόδημα 12.000 ευρώ, πλέον ο φόρος που τους αναλογεί φτάνει στα 700 ευρώ.

Οριζόντια επιβάρυνση

* Η πρόσθετη επιβάρυνση είναι και αυτή οριζόντια. Πλήττει σχεδόν το ίδιο τους φτωχούς και τους «μεσαίους» και λιγότερο μερικές φορές τους πλουσίους. Για παράδειγμα, η μέγιστη επιβάρυνση με τη νέα κλίμακα υπάρχει σε όσους δηλώσουν εισόδημα 32.000 ευρώ (900 ευρώ επιπλέον φόρος). Για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω, όμως, η επιβάρυνση δεν ξεπερνά τα 820 ευρώ...

* Όσο για τους πραγματικά φτωχούς, όποιος δηλώνει 6.000 ευρώ και δεν έχει παιδιά θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ και όποιος δηλώνει 7.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το 2012 στην εφορία 200 ευρώ...

* Και στους οικογενειάρχες οι αδικίες είναι μεγάλες. Το αφορολόγητο που «χτίζει» κάποιος με τα παιδιά του γκρεμίζεται. Αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο τέκνο (όπως και πριν) αλλά μόνο κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο. Έτσι, ενώ με βάση το σημερινό καθεστώς ένας τρίτεκνος είχε αύξηση αφορολόγητου κατά 12.500 ευρώ, τώρα έχει μόνο 7.000 ευρώ. Πλέον, για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα φορολογείται, ενώ με τα σημερινά δεδομένα είχε αφορολόγητο 20.500 ευρώ.


Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα μόνο μέρος από τις παρεμβάσεις που ζητεί η τρόικα για να υπογράψει τη συμφωνία της επόμενης δόσης

Με αυτά, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα «εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τη μαζική περικοπή φοροαπαλλαγών και τις αλλαγές στην κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος, καθώς και  άλλα 2 δισ. ευρώ από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ από τους συνταξιούχους θα περικοπούν παροχές αξίας 1,36 δισ. ευρώ.

Όσο από την εφεδρεία, η εξοικονόμηση για το κράτος περιορίζεται για την περίοδο 2012 - 2013 στο … αστρονομικό ποσό των …  84 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα είναι για ακόμη μία φορά οριζόντια και πλήττουν τα συνήθη θύματα, συνταξιούχους και μισθωτούς, με τους δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται αυτή τη φορά στο επίκεντρο.

Έχουν σκληρό ταξικό χαρακτήρα, μεγεθύνοντας σε ασύλληπτο επίπεδο την οικονομική και κοινωνική ανισότητα και αδικία, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους βασικούς υπεύθυνους για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τη φοροδιαφυγή.

Αυτοί,  αντίθετα, βλέπουν με ικανοποίηση τα κέρδη τους να διευρύνονται και να απολαμβάνουν την υψηλή προστασία του κράτους.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση, η υπόθεσης Proton Bank και του «φιλάνθρωπου» μεγαλοεπιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα επωμιστούν συνολικά 863 εκατ. ευρώ για να μαζευτούν τα συντρίμμια που άφησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη και για να διασφαλιστούν οι καταθέτες της Proton Bank!

Το ποσό των 863 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από έναν αυθαίρετο υπολογισμό, αλλά από αξιολόγηση των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με άλλα λόγια: μια καραμπινάτη ιστορία όπου δημιουργούνται βάσιμε υπόνοιες απάτης, φοροδιαφυγής, καλούνται να την ξεπληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Και επιπρόσθετα το «δημοσιονομικό όφελος» που προκύπτει π.χ. από τη βάρβαρη περικοπή 1,36 δις. ευρώ παροχών στους  «προνομιούχους» συνταξιούχους, ισοσκελίζονται περίπου από ένα μόνο σκάνδαλο από ένα νέο «αστέρι» του ελληνικού καπιταλισμού και την αγαστή συνεργασία του με την κυβέρνηση (καλύτερα διαβάστε συγκάλυψη).

Αυτή είναι η ανατριχιαστικά άδικη, κανιβαλιστική ταξική πολιτική της κυβέρνησης.

Και ταυτόχρονα τόσο αναποτελεσματική όσο δεν «ακουμπά» τους πραγματικούς αιτίους της κρίσης και υποτάσσεται με δουλοπρέπεια στους επικυρίαρχους της τρόικα.

Υ.Γ. – Λέτε, ο επόμενος πρωθυπουργός ή υπουργός Οικονομικών να είναι ο κ. Hannibal Lecter;

Μάλλον, όμως, αυτός μπορεί να είναι … πιο συμπαθής και λιγότερο … αιμοδιψής από τους σημερινούς κυβερνήτες μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: