Οι συντάκτες της έκθεσης διατρέχουν την Ιστορία της Ελλάδας, ως πολιτικής και γεωγραφικής υπόστασης, από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Λεπτομερείς και αναλυτικοί έως, κάποιες φορές, υπερβολικοί, συμπεραίνουν ότι τα «κλειδιά» για την Ελλάδα δεν είναι ούτε η Θεσσαλία, ούτε η Μακεδονία, ούτε καν το λεκανοπέδιο που φιλοξενεί τη πρωτεύουσα και τον Πειραιά: Ο πυρήνας, η ψυχή της χώρας είναι το Αιγαίο. Η Κρήτη, η Ρόδος και η… Κέρκυρα –η οποία προορίζεται να αποκρούσει τις εξ Αδριατικής ενδεχόμενες απειλές- είναι οι ελληνικές ασπίδες, όμως το κλειδί βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου, του οποίου η προάσπιση απαιτεί ισχυρή και πανάκριβη στρατιωτική ετοιμότητα. Η χρήση της λέξης «πανάκριβη», τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε τη δημοσιονομική καχεξία μας, μάς αναγκάζει να σκεφτούμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας για συντήρηση τέτοιας αποτρεπτικής δύναμης!
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
2 τρις θα κοστίσει στην ΕΕ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!!! Οδυνηρές προοπτικές διαγράφει για τη χώρα έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor
Μία πολύ «ενδιαφέρουσα» έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor αναδημοσίευσε η σαββατιάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «BILD». Σύμφωνα με την έκθεση ενδεχόμενη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους θα κοστίσει στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τα δύο τρις ευρώ! Είναι δηλαδή πρακτικά αδύνατο και οικονομικά καταστροφικό στην παρούσα φάση να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, εάν πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει η ΕΈ το παραπάνω ποσό, ώστε να αποφύγει τις συνέπειες για μετάδοση της κρίσης από μία τέτοια εξέλιξη.
Η γερμανική εφημερίδα – η οποία συχνά πυκνά μας στολίζει με διάφορα «επαινετικά σχόλια - αναφέρει ότι η έρευνα αυτή κυκλοφορεί σε ανώτατους κύκλους της αμερικανικής πολιτικής, ενώ οι αναλυτές του Stratfor είναι γνωστοί για τις στενές σχέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
(φωτο – από τη σαββατιάτικη Bild, με το γνωστό ανθελληνικό παραλήρημα)
Σύμφωνα με την έκθεση που φέρνει στο φως η Μπιλντ, «την ημέρα που η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρία ζητήματα:
* Πρώτον, η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 400 δισ. ευρώ για να προστατεύσει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης, δηλαδή τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα είναι χρεωμένη.
* Δεύτερον, χρειάζονται περίπου 800 δισ. ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Οι τράπεζες θα χρειάζονταν φρέσκο χρήμα πολλών δισεκατομμυρίων για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις.
* Και τρίτον, θα δημιουργούνταν αναταραχή στις χρηματαγορές. Η Ιταλία -όπως και η Ελλάδα- διατρέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει.
Για να σωθεί η Ιταλία, θα απαιτούνταν άλλα 800 δισ. ευρώ. Το Ταμείο για τη διάσωση της Ευρώπης θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από 2 τρισ. ευρώ. Όσο δεν υπάρχει ένα τέτοιο ταμείο, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί από το ευρώ, καταλήγει η έκθεση της Stratfor, που δημοσίευσε η γερμανική «Μπιλντ».
«Το μέλλον της Ελλάδας ως κράτος δεν είναι ιδιαίτερα λαμπρό», διατείνεται, λοιπόν, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής STRATFOR. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας εξετάζεται από «λανθασμένη γωνία».
Η ανάλυση του ιδρύματος δεν παίρνει σαν εναρκτήριο σημείο την κρίση χρέους, καθώς εντοπίζει σε προγενέστερο στάδιο τα σημάδια οικονομικής «αποσύνθεσης».
Η σύγχρονη Ελλάδα στηρίζεται παραδοσιακά σε τρεις πυλώνες, υποστηρίζει. Πρώτη είναι η ναυτιλία, όμως η ελληνική ναυπηγία με την οποία είναι συνυφασμένη, έχει εδώ και καιρό «μεταναστεύσει» σε άλλα μέρη όπως η Νορβηγία, η Κίνα και η Κορέα.
Δεύτερος πυλώνας είναι ο τουρισμός, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί επιλογή. Ωστόσο από μόνος του δεν μπορεί να στηρίξει ένα σύγχρονο κράτος.
«Πόλεμος» στην ανατολική Μεσόγειο;
Η τελευταία επιλογή για τους Έλληνες είναι να διεκδικήσουν το μέγιστο κέρδος από τη γεωγραφική θέση της χώρας. Συγκεκριμένα, να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό ξένων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, διαθέτοντας «χώρο» σε κάποια ξένη δύναμη να αναμετρηθεί με κάποια άλλη, στη γειτονιά της Ελλάδας.
Για παράδειγμα, όταν η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της, αυτή η ξένη δύναμη ήταν η Βρετανία, η οποία χρησιμοποίησε τον αγώνα των Ελλήνων κατά της Τουρκίας. Αργότερα, οι Αμερικανοί έπαιξαν παρόμοιο ρόλο στην Ελλάδα κατά των Σοβιετικών, λέει το STRATFOR.
Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε μαζική εισροή κεφαλαίου στην Ελλάδα.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξανά οι Τούρκοι παρουσιάζονται ως ο πιο πιθανός αντίπαλος, όμως το αμερικανικό ινστιτούτο σημειώνει ότι αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι γείτονες κάνουν πολύ λανθασμένους υπολογισμούς στις σχέσεις τους με το Ισραήλ ή την Κύπρο.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι οι παράγοντες που επέτρεψαν την ύπαρξη του ελληνικού κράτους από το 1821 και μετά δεν υφίστανται πια, άρα η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να διασωθεί.
«Να πετάξουν έξω την Ελλάδα από την Ευρωζώνη»
Ως λύση στο πλαίσιο του παραπάνω συλλογισμού, το STRATFOR προτείνει συνεχείς και σταθερές ροές κεφαλαίου από το εξωτερικό, χωρίς αναγκαστική ανταποδοτικότητα.
Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναδυθεί μέσα από το χρέος της, γιατί απλά είναι πολύ μεγάλο. Θα πρέπει να «πεταχτεί έξω» από την ευρωζώνη, εάν βέβαια επιβιώσει το ευρώ.
Στην προσπάθεια διάσωσης του ευρώ εντάσσεται και η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Γιατί οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θωρακίζοντας πρώτα τις δικές τους οικονομίες λόγω έκθεσης στο ελληνικό χρέος.
Ποιο, όμως, είναι το ινστιτούτο Stratfor;
Το 1994, ο δόκτωρ George Friedman) ίδρυσε το τρομερό και φοβερό Ινστιτούτο “Strategic Forecasting (Stratfor), δηλαδή Στρατηγική Πρόγνωση. Οι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν το Ινστιτούτο “σκιώδη CIA” και το καταπληκτικό είναι ότι στα 16 χρόνια που υπάρχει δεν υπήρξε μια φορά που να μην έπεσε μέσα για το τι επρόκειτο να συμβεί σε διάφορες περιοχές του Κόσμου.
Κυβερνήσεις, οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πληρώνουν αδρά (ετήσια συνδρομή 40.000 δολάρια) και θεωρούν τις προβλέψεις του Ινστιτούτου ως θέσφατα.
Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου είναι ο κ. Fred Burton, πρώην ειδικός πράκτορας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι 70 περίπου αναλυτές του προέρχονται όλοι από το Στεητ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, τη CIA, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς και άλλοι ερευνητές άλλων χώρων, που δίνουν πληροφορίες και κάνουν αναλύσεις για συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς να γνωρίζουν όλη την εικόνα του πάζλ.
Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου George Friedman θεωρείται όχι μόνο κορυφαίος πολιτικός αναλυτής, αλλά ένας σύγχρονος Νοστράδαμος, αφού ό,τι έχει πει, πραγματοποιήθηκε.
Τι λέει λοιπόν σήμερα αυτή η “σκιώδης CIA” για την πατρίδα μας;
“Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα χρεοκοπήσουμε, θα καταρρεύσουμε, θα βγούμε από την ευρωζώνη και θα χάσουμε το Αιγαίο από τους Τούρκους!”
Αυτό υποστήριζε σε προηγούμενη έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2010.
Η Ελλάδα έμεινε μόνη, δίχως φίλους και προστάτες!
Η έκθεση μιλάει καθαρά για υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει μείνει χωρίς συμμάχους, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, τη δεκαετία του 1820. Θα πρέπει λοιπόν να βρεί τρόπο να γίνει «χρήσιμη» σε κάποια μεγάλη δύναμη, κάτι που δεν είναι πιθανό, παρά μόνο στη περίπτωση Βαλκανικών συγκρούσεων με εμπλοκή κάποιας τέτοιας μεγάλης δύναμης – κάτι απίθανο!
Οι συντάκτες της έκθεσης διατρέχουν την Ιστορία της Ελλάδας, ως πολιτικής και γεωγραφικής υπόστασης, από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Λεπτομερείς και αναλυτικοί έως, κάποιες φορές, υπερβολικοί, συμπεραίνουν ότι τα «κλειδιά» για την Ελλάδα δεν είναι ούτε η Θεσσαλία, ούτε η Μακεδονία, ούτε καν το λεκανοπέδιο που φιλοξενεί τη πρωτεύουσα και τον Πειραιά: Ο πυρήνας, η ψυχή της χώρας είναι το Αιγαίο. Η Κρήτη, η Ρόδος και η… Κέρκυρα –η οποία προορίζεται να αποκρούσει τις εξ Αδριατικής ενδεχόμενες απειλές- είναι οι ελληνικές ασπίδες, όμως το κλειδί βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου, του οποίου η προάσπιση απαιτεί ισχυρή και πανάκριβη στρατιωτική ετοιμότητα. Η χρήση της λέξης «πανάκριβη», τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε τη δημοσιονομική καχεξία μας, μάς αναγκάζει να σκεφτούμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας για συντήρηση τέτοιας αποτρεπτικής δύναμης!
Σαν να μην θέλουν οι συντάκτες της έκθεσης να πάψουμε να προβληματιζόμαστε για τους αναδυόμενους ζωτικούς κινδύνους, τονίζουν με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα του ελέγχου του Αιγαίου, αν θέλουμε να υπάρχουμε ως χώρα και σε άλλο σημείο τεκμηριώνουν την αδυναμία μας να συνεχίσουμε τον έλεγχό του!
Δύσκολο να προασπίσουμε το Αιγαίο, δηλαδή την Ελλάδα!
Το Αιγαίο λοιπόν, που αποτελεί τον πυρήνα της υπόστασής μας ως κράτους και δίνει το επιπλέον πλεονέκτημα της διασφάλισης του εμπορίου μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου, είναι πλέον δύσκολο να το προασπίσουμε. Και «χωρίς τον έλεγχο του Αιγαίου απλά… δεν υπάρχει Ελλάδα» μας ενημερώνει… τρυφερά η έκθεση.
Το Στράτφορ λέει λοιπόν ότι το να κρατήσει η Ελλάδα τη νησιωτική της υπόσταση δεν είναι εύκολο λόγω αδυναμίας συλλογής των φόρων σημειώνοντας πως το 25% της οικονομίας είναι «μαύρη».
Με τη συνεχή λοιπόν πίεση της φιλόδοξης, για διεθνή γεωπολιτικό ρόλο, Τουρκίας και με αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς πηγές χρήματος, η Ελλάδα –και εδώ είναι το συγκλονιστικό- θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κατάρρευσης, εσωτερικών συγκρούσεων, απώλειας ελέγχου κτλ!
«Δεν τίθεται θέμα για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγάλει από τη πρίζα την Ελλάδα, αλλά το πότε θα το κάνει αυτό, κάτι που πιθανότατα θα γίνει με τη πρώτη ευκαιρία όταν πλέον η Ευρώπη θα βεβαιωθεί ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας δεν θα βλάψει την ίδια»!
Για να καταλήξει η έκθεση: «Η επόμενη τριετία θα είναι κρίσιμη για την Ιστορία της Ελλάδας», προβλέποντας πολιτική αστάθεια, αποσταθεροποίηση και έξαρση της κοινωνικής βίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για την Ελληνική ιστορία, προοιωνίζοντας μια εικόνα αποσταθεροποίησης από τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένιση της κεντρικής κυβέρνηση, αλλά και την χρεωκοπία προ των πυλών (κρίνοντας από το επίπεδο του χρέους, το οποίο –όπως επισημαίνουν- σύντομα θα είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ – αυτό ήδη το έχουμε ξεπεράσει και καλπάζουμε για το 190% !), και την στάση επιφυλακής των ευρωπαίων εταίρων για μια διαταγή εξόδου από την ευρωζώνη, μόλις διαπιστωθεί ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Έτσι, το Stratfor εκτιμά ότι η Ελλάδα, χωρίς πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια ή χρήματα στήριξης, μπορεί να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική κατάρρευση του εσωτερικού πολιτικού ελέγχου με άμεσο αποτέλεσμα την έξαρση της κοινωνικής βίας, τέτοια που έχει να δει από την περίοδο της στρατιωτικής χούντας την δεκαετία του 70» για να καταλήξει ο συντάκτης της απαισιόδοξης έκθεσης ότι «Η Ελλάδα είναι πρώτη φορά από το 1820 είναι πραγματικά μόνη της!».
Και κάτι ακόμα:
Το Ινστιτούτο Stratfor, ή διαφορετικά η σκιώδης CIA, σε βιβλίο που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2009 με την υπογραφή του George Friedman και με τίτλο “The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century” (“Τα Επόμενα 100 Χρόνια: Μια Πρόβλεψη για τον 21ο Αιώνα”) περιέχει εμφανίζει χάρτη της Τουρκίας για το 2008 που περιλαμβάνει στο έδαφός της νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το πολύ έγκυρο History of Macedonia τον Οκτώβριο του 2009 είχε κάνει αναφορά στο βιβλίο του Friedman, δημοσιεύοντας τον χάρτη, παραγωγής stratfor που δείχνει ως τουρκικά, πολλά από τα νησιά του Αιγαίου.
Αυτά είναι μερικά από τα … ωραία που προβλέπουν για την Ελλάδα οι άσπονδοι «φίλοι» μας.
Είναι πλευρές που αποκαλύπτουν τον ανοικτό ή κρυφό οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα στα κέντρα του διεθνούς καπιταλισμού, ΗΠΑ – Ευρώπης, ειδικότερα της Γερμανίας ως ηγεμονεύουσας οικονομικής δύναμης στην Ευρωζώνη.
Στους σχεδιασμούς αυτούς η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αμελητέα ποσότητα, ως ένα χαμένο πιόνι με ελάχιστη σημασία.
Ας φροντίσουμε να τους χαλάσουμε αυτή τη νοσηρή φαντασία και τις διεστραμμένες επιδιώξεις τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου