Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ποια Ινδία, κ. Παπανδρέου … Πακιστάν κι ακόμη πιο κάτω έχουμε καταντήσει. Κι εσείς ακόμη να το καταλάβετε;


Ή αλλιώς περί διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, ανεργίας, εφεδρείας και «ενιαίου» μισθολογίου πείνας

 Σε μια σπάνια, είναι αλήθεια, εκδήλωση λεονταρισμού, ο κ. Παπανδρέου απέναντι στην αξίωση της τρόικα για κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναφώνησε « … δεν θα γίνουμε και Ινδία …», μια χώρα όπου δεν υπάρχει καμία ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ανέξοδος βερμπαλισμός αφού η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ σκοντάφτει σε συνταγματικούς περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα στην πράξη στην αγορά εργασίας υπάρχει ένα όργιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Είναι, όμως, ακόμη μια επιβεβαίωση του πόση άγνοια διακρίνει τον πρωθυπουργό για την πραγματικότητα στη χώρα μας.

 Πέρα από αυτό, σε μια περίεργη σύμπτωση, διαβάσαμε στην τελευταία έκδοση του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού για τη διεθνή στρατηγική, τη διπλωματία και την οικονομία, Foreign Policy, στο άρθρο του Mohamed El-Erian, “ The Shape of the Global Economy Will Fundamentally Change” τα εξής:

« Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί 18 μήνες πριν ότι ένα μέλος της ευρωζώνης, του κλαμπ με τις ελίτ οικονομίες της Ευρώπης, θα μπορούσε να έχει χειρότερη πιστοληπτική ικανότητα από το Πακιστάν; Κι αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας …»

Έτσι είναι, λοιπόν, η Ελλάδα στις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης: πιο κάτω και από το … Πακιστάν!

 Δεν έχουμε σε καμιά υπόληψη αυτούς τους οίκους, γνωρίζουμε πολύ καλά το ληστρικό παιχνίδι τους σε βάρος οικονομιών και λαών. Ωστόσο, λίγο το ψάξαμε και έτσι ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια στοιχεία, με βάση τις αξιολογήσεις της  Moodys.

Τον Αύγουστο η Ελλάδα αξιολογήθηκε ως Ca, η Ινδία  Baa3, το Πακιστάν με B3.

Για να μην πολυλογούμε η Ελλάδα βρίσκεται πιο χαμηλά από χώρες, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Αλβανία, η Κόστα Ρίκα, … τα νησιά Φίτζι … και άλλες πολλές.

Κι αν στο επίπεδο της πιστοληπτικής ικανότητας υπάρχει αυτή η κατάσταση, και στο κοινωνικό επίπεδο, στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, οδεύουμε ολοταχώς να «ξεπεράσουμε» αυτές τις χώρες. Άλλωστε, όπως ήδη γράψαμε, αυτό ήταν το «όραμα» πολλών «συνεταίρων» και επιτελών του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του.

Έτσι, η ανεργία έφτασε στους 700.000 επίσημα καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ενώ τον Αύγουστο υπήρξε  μείωση των αναγγελιών πρόσληψης κατά 38,31%.  

Οι εργασιακές σχέσεις έχουν απορρυθμιστεί πλήρως. Η Γενική Συλλογική Σύμβαση αποτελεί κενό γράμμα. Στην πράξη με τη θέσπιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, έχουμε επέλαση της μερικής απασχόλησης, του «ελαστικού» ωραρίου, των αυθαίρετων αμοιβών. Σήμερα κιόλας, ανακοίνωσε  την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις, που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Στο πλαίσιο αυτό, παγώνει για δύο χρόνια η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, επί των οποίων θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές.

Κερδίζουν καθημερινά έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το α΄ εξάμηνο του 2011 σε σχέση με πέρυσι, καθώς ένας στους δύο εργαζόμενους προσλαμβάνεται πλέον με σύμβαση "ευέλικτης εργασίας" και μειωμένες αποδοχές.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιθεωρητές εργασίας καταγράφουν μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 23,23%. Στον αντίποδα, η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών, είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη είτε κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, είναι αυξημένες κατά 121,94% όσον αφορά τη μερική απασχόληση και 476,73% για την εκ περιτροπής απασχόληση. Ήδη τους έξι πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους εργασίας σε ευέλικτης απασχόλησης.

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν και οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σε 27.492 ελέγχους που διενεργήθηκαν από τον Ιανουάριο, υποβλήθηκαν 2.798 μηνύσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 30.102 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 9.008. Παρατηρείται μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμός υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου (φαινόμενο πολύ συχνό στις τράπεζες, επικαλούμενες δήθεν ταμειακό λάθος), απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (repo) και άλλα πολλά.

 Φυσικά, αυτά τα απάνθρωπα που συμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν και στο δημόσιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «εργασιακή εφεδρεία» που αφορά καταρχάς 30.000 εργαζομένους.

Το νέο «ενιαίο» μισθολόγιο, που μόνο ενιαίο δεν είναι, αφού πάλι εξαιρούνται μια σειρά κλάδοι, ενώ οδηγεί σε μισθούς κυριολεκτικά πείνας και απειλεί με κοινωνική εξαθλίωση χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Και στο βάθος του «τούνελ» η στόχευση είναι η οριστική κατάργηση της μονιμότητας και στο σκληρό πυρήνα του δημοσίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο τέρας, ένα νέο, αφάνταστα πιο σκληρό, αναξιοκρατικό και αναποτελεσματικό πελατειακό κράτος, που θα κρατά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους  σε εργασιακή και πολιτική ομηρεία, θυμίζοντας ένα «οθωμανικού» τύπου πολιτικό και κρατικό μόρφωμα.

Ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι εδώ!

Με την υπογραφή του κ. Παπανδρέου και των εταίρων του.

Ας φροντίσουμε κι εμείς να μετατρέψουμε τα όνειρά τους, για αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας, για τη μετατροπή των Ελλήνων σε νέα μισθωτά ανδράποδα, σε εφιάλτη.

Με την αγωνιστικότητα μας, τη φαντασία, την πρωτοβουλία, την κοινωνική μας συνειδητοποίηση και αλληλεγγύη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: