Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Le Monde: Γιατί ο Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών


Μπορεί οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα να είχαν μετατραπεί σε ψυχόδραμα, ωστόσο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» η Ελλάδα και οι εταίροι της υπέγραψαν την Τρίτη την τεχνική συμφωνία σε ατμόσφαιρα ηρεμίας.

«Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης, αυτό δεν το είδαμε ποτέ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στην ατμόσφαιρα "ηρεμίας" στην οποία διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

«Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε κλίμα καλής συνεννόησης. Εργασθήκαμε σε μία ατμόσφαιρα ηρεμίας για να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε πηγή των θεσμών.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, από τις 20 Ιουλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης είχαν συστηματικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών και μαζί διαπραγματεύθηκαν δεκάδες μέτρα που η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει για να λάβει βοήθεια.

Ο οικονομολόγος της ABN Amro είπε στη «Le Monde» πως «τόσο τεχνικής φύσης συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν για μήνες», ενώ διαπραγματευτές ανέφεραν πως  είναι «σχεδόν απίστευτο» ότι πριν από μόλις τρεις μήνες, ο Τσίπρας δεν θα είχε ποτέ αποδεχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τι συνέβη στο μεταξύ; Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τσίπρας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. 

«Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», είπε στη «Le Monde» ο ανεξάρτητος αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

"Ξαφνικά", ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τον πυρήνα των απαιτήσεων των εταίρων του, με την εξαίρεση ορισμένων κόκκινων γραμμών. Ο Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον διακριτικό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, καλό γνώστη των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι δύο τους βρίσκονταν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό: επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, παρά το ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες υποχωρήσεις και αυτό για δύο λόγους, γράφει η Le Monde.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ταχύτερα από όσο φανταζόταν η κυβέρνηση με τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την επιστροφή στην ύφεση και ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χάσει ούτε λεπτό για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο, εξηγεί η εφημερίδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός καθώς, όπως σημειώνει, με την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας ελπίζει να εξουδετερώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του που αντιτίθεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Και η οποία είναι πιθανόν να αποχωρήσει.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο λόγος για τον οποίο ανακοίνωσε, στις 29 Ιουλίου, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είναι να εμποδίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να συστήσουν παράλληλο κόμμα, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.


Δεν συμφωνούμε με την εκτίμηση της γαλλικής εφημερίδας για το "ξαφνικά" ...

Θεωρούμε απλά ότι η κεντρική επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα ήταν εξαρχής ο συμβιβασμός με τους δανειστές και η υπογραφή μιας συμφωνίας στα πλαίσια αυτά.

Ίσως, να πίστευαν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορούσε να ήταν κάπως "καλύτερη" η συμφωνία ( = Μνημόνιο) αυτή.

Χωρίς να αλλάζει  η ουσία των πραγμάτων.

Έτσι, είδαμε και τους εκπρόσωπους της πρώτης "αριστερής" κυβέρνησης να είναι πολύ "βολικοί" και "συνεργάσιμοι" με τους δανειστές.


Οι οποίοι πλέον απολαμβάνουν και την "ηρεμία"  στις διαπραγματεύσεις μαζί με την ταχύτητα και την "ευκολία"  με την οποία οι ίδιοι εκπρόσωποι και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν δεκάδες άρθρα για τα οποία οι συνομιλίες  "θα μπορούσαν να επεκταθούν για μήνες"!

Μεγάλη ηρεμία και ευκολία, αλήθεια ...

Μόνο που για τους πολίτες και την κοινωνία μας μεγαλώνει η αγωνία και η ανασφάλεια ...

Μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική και οι εκπρόσωποί της - παραδοσιακοί αλλά και νεόκοποι ...

Κατά φαντασίαν "αριστεροί" και στην πραγματικότητα φουλ μνημονιακοί και όψιμοι εραστές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού!


Δεν υπάρχουν σχόλια: