Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Προς διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ;


Η επιλογή για την ταχύτατη ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα επισπεύδει τις εξελίξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε μαζί με κάποια άλλα στελέχη - ορισμένα από τα οποία ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά -  σε δήλωση για τη συγκρότηση "αντιμνημονιακού μετώπου".

Οι υπογράφοντες τη δήλωση η οποία φέρει τον τίτλο: "Όχι στο νέο μνημόνιο-κάλεσμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης σε όλη τη χώρα", καλούν "στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας".

Πιο αναλυτικά:

"Η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας. Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.

Σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη. Το μνημόνιο αυτό όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στο δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη.

Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του Όχι της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει.

Οι υπογράφοντες

Βερναρδάκης Αλέκος
Γαλάνης Νίκος
Κάβουρας Δημήτρης
Καλτσώνης Δημήτρης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Παναγιώτης
Νταβανέλος Αντώνης
Παγιάτσος Ανδρέας
Σακελλαρόπουλος Σπύρος
Σαραφιανός Δημήτρης
Σουάνη Μαρία
Τζήμας Θέμης
Χήτας Λάμπρος"

Από την πλευρά της η κυβέρνηση σχολίασε την απόφαση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να ανακοινώσει σήμερα την «κοινωνική και πολιτική συγκρότηση» ενός «ενωτικού κινήματος» κατά του μνημονίου. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο.»
 

Και οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτουν «Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο - δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο - μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.»


Ως Νέος Μέτοικος έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:


Η κυβερνητική πλειοψηφία γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα επέλεξε καθαρά να κινηθεί στο δρόμο των προκατόχων της και να μετεξελιχθεί  στην πρώτη "αριστερή" μνημονιακή κυβέρνηση.

Από την άλλη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τι προσπαθεί να πει;

Μήπως θυμάται τι έλεγε και ο ίδιος και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εδώ και μήνες και στην προεκλογική περίοδο υπερασπιζόμενοι το "πρόγραμμα" και τις κυβερνητικές εξαγγελίες  του  ΣΥΡΙΖΑ;

Την παραμονή στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ, την "αλήθεια" και τη "ρεαλιστικότητα" των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν συνετέλεσαν έτσι καθοριστικά και οι ίδιοι στην παραπλάνηση των πολιτών δίνοντας ένα δήθεν αριστερό άλλοθι στο κόμμα αυτό;

Ή δεν ήταν οι ίδιοι  που πολύ "χαλαρά" έγιναν υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τα ίδια παραμύθια;

Και πώς αυτοί οι οποίοι - όντας  μέλη  των κορυφαίων οργάνων του κυβερνητικού κόμματος - δεν μπόρεσαν να δουν και να προβλέψουν την εξέλιξή του θα θελήσουν να παίξουν το ρόλο της αυτόκλητης "ηγεσίας" ενός  φαντασιακού δικού τους "κοινωνικού κινήματος";

Το οποίο, επίσης, επιχειρείται να συγκροτηθεί με την αυτο - ανακήρυξη ως "ηγετών"  ορισμένων υπογραφόντων μια "διακήρυξη" χωρίς την ανοικτή συζήτηση και διάλογο μπροστά στην κοινωνία και τους κοινωνικούς αγώνες;

Και κυρίως χωρίς καμία ένδειξη αυτοκριτικής ή ανάληψης ευθύνης για την πορεία των πραγμάτων στη χώρα μας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: