Οι υποχωρήσεις που φέρεται να έχει κάνει και χθες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση, ενισχύουν τις πιθανότητες για άμεσες κάλπες, αμέσως μετά τη συμφωνία.
Οι δύο εισηγήσεις
Ο πρωθυπουργός πάντως εξετάζει προσεκτικά δυο εισηγήσεις που έχει δεχθεί, σε συσχέτιση πάντοτε με την υπογραφή της συμφωνίας και με τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας:
Πρώτη εισήγηση, αμέσως μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλους βουλευτές, να προχωρήσει άμεσα σε προσφυγή στις κάλπες.
Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα αφήσει τον χρόνο να φθείρει την κυβέρνησή του, θα αιφνιδιάσει την -ανέτοιμη ακόμα- αντιπολίτευση και, βεβαίως, δεν θα δώσει χρόνο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη για την συγκρότηση του εν ιδρύσει κόμματός του.
Ο Αλ. Τσίπρας, άλλωστε, αν επιλέξει αυτή τη λύση, δεν θα θέσει τους βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως ήδη διαμηνύουν στενοί του συνεργάτες, θα τους θέσει εκτός λίστας.
Μητρόπουλος: Θα προτιμούσα ένα πρόγραμμα – γέφυρα
Δεύτερη εισήγηση, να μην προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, εφόσον βεβαίως πάντα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά να αναμένει τις αρχές Νοεμβρίου και συγκεκριμένα την Κυριακή 8 του μήνα, προκειμένου να προσφύγει στις κάλπες, αφού προηγουμένως ξεκινήσει συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται ρεαλιστικότερη, αφού φέρεται να την προκρίνει και ένα μεγάλο μέρος των δανειστών που μετά τον συμβιβασμό Τσίπρα, δεν επιδιώκει πλέον με κάθε τρόπο την πτώση της κυβέρνησής του.
Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να τεθούν αμέσως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ το Συνέδριο θα διεξαχθεί αρχές Οκτωβρίου, χωρίς τη συμμετοχή της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων διαφωνούντων σε αυτό.
Αντιθέτως, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και η χώρα οδηγηθεί σε δάνειο-γέφυρα, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί ενώπιον πολύ δυσχερούς θέσης, αφού θα αναγκαστεί να προσφύγει σε νέα ψηφοφορία στη Βουλή, για νέα -τρίτα κατά σειρά- προαπαιτούμενα, με αμφίβολα αποτελέσματα για τις αντοχές της κυβέρνησης που θα φτάσει στη συμφωνία-Μνημόνιο περαιτέρω αποδυναμωμένη.
Η αντίδραση της Πλατφόρμας σε κάλπες-εξπρές
Τα σχέδια του Μαξίμου για κάλπες εξπρές προκαλούν την οργή της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Με κάθε ειλικρίνεια λέω ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον, όπως και ο τόπος, εφαρμόζοντας ένα νέο τρίτο Μνημόνιο. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση αυτή να γλιτώσει την κατακραυγή, προσφεύγοντας ένοχα και άρον άρον σε εκλογές-εξπρές, μέσα στον Σεπτέμβριο, αντιγράφοντας κακόγουστα, τις πιο νοσηρές τακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ακόμα πιο σφοδρή για τα σχέδια του Μαξίμου ήταν η αντίδραση στην ιστοσελίδα Iskra.
Φαβορί η Βασιλική Θάνου
Σε περίπτωση, πάντως, πρόωρων εκλογών, η πολιτική ζωή θα εισέλθει σε διαδικασία διερευνητικών εκλογών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της χθεσινής Realnews ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σκοπεύει να αποφύγει τις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στα τρία κόμματα και να προχωρήσει απευθείας στην επόμενη φάση, που είναι η συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ύστατη προσπάθεια αποφυγής της κάλπης.
Επειδή, όμως, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει εντός των συνταγματικών προθεσμιών τη χώρα σε εκλογές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαβορί για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και από τη στιγμή που δεν έχει οριστεί ακόμα νέος πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου