Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Και νέα δημοσιεύματα: σύμφωνα με τον Telegraph η Ελλάδα συντάσσει σχέδια για δραχμή, ενώ ετοιμάζεται να καθυστερήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ


«Είμαστε κυβέρνηση της Αριστεράς, αν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της πληρωμής της δόσης του Ταμείου ή την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων δεν χρειάζεται πολύ μυαλό τι θα αποφασίσουμε».», λέει ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.


Μια γυναίκα περπατά μπροστά από ένα αντίγραφο ενός αρχαίου νομίσματος Δραχμή 13 του Ιούνη του 2012 στην Αθήνα, Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον αρκετά χρήματα για να πληρώσει στο ΔΝΤ 498m € στις 9 Απριλίου, καθώς επίσης και για την κάλυψη των πληρωμών για τους μισθούς και την κοινωνική ασφάλιση στις 14 Απριλίου  
Η Ελλάδα έχει χαράξει δραστικά σχέδια για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και για να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, εκτός εάν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει και να μαλακώσει τα αιτήματά της.

Πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία και να πληρώσει τις συντάξεις καθώς τα αποθεματικά της κεφάλαια είναι εξαιρετικά χαμηλά. 

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, Ambrose Evans-Pritchard, & Mehreen Khan, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα και να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, καθώς η χώρα δεν έχει αρκετά χρήματα πλέον για να πληρώσει τη δόση του ταμείου, ύψους 358 εκατ. ευρώ, στις 9 Απριλίου και ταυτόχρονα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η Ευρωζώνη συμφωνήσει να καταβάλλει την επόμενη δόση στο πλαίσιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. 

«Μπορεί να πρέπει να πάμε σε μια σιωπηλή διαδικασία καθυστέρησης προς το ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές και θα σημαίνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να προχωρά πολύ πιο γρήγορα ", είπε η ίδια πηγή στον Telegraph.

H ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να περιορίσει την αποπληρωμή στους πιστωτές της ΕΕ, αλλά οι πρώτες πληρωμές που θα έρθουν οφείλονται στο ΔΝΤ . Ενώ το κόμμα δεν επιθυμεί να προκαλέσει μια επίσημη στάση πληρωμής προς το ΔΝΤ, βλέπει όλο και περισσότερο ένα γλίστρημα σε  καθυστέρηση πληρωμών ως απαραίτητη κλιμάκωση στην αναμέτρηση της με τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Η άποψη στην Αθήνα είναι ότι οι πιστωτές της από την ΕΕ δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο και ότι θα πρέπει να κάνουν πραγματικές παραχωρήσεις, αν θέλουν να αποφύγουν μια καταστροφική ρήξη της νομισματικής ένωσης, ένα αποτέλεσμα που έχει αποκλειστεί κατ 'επανάληψη ως αδιανόητο.


Πηγαίνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ - έστω και για λίγες ημέρες  - αργότερα  είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική. Καμιά αναπτυγμένη χώρα δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις ποτέ σε όργανα του Bretton Woods . Ενώ θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος έξι εβδομάδων πριν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κηρύξει την Ελλάδα ότι βρίσκεται σε τεχνική χρεοκοπία, η διαδικασία θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο σε διάφορα στάδια.

 Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε έχουν πλήρη επίγνωση ότι μια σκληρή γραμμή με τους πιστωτές κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια ασταμάτητη αλυσιδωτή αντίδραση.Επιμένουν ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν το χειρότερο αντί να εγκαταλείψουν τις εκλογικές υποσχέσεις τους προς τον ελληνικό λαό. Ένα εφεδρικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ήδη στα σκαριά.

«Εμείς θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα προχωρήσουμε στην εθνικοποίηση τους, και στη συνέχεια θα εκδώσουμε  IOUs αν πρέπει, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι η χώρα να γίνει προτεκτοράτο της ΕΕ», είπε μία πηγή. Είναι κατανοητό στην Αθήνα ότι μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με επιστροφή στη δραχμή, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει μάλλον σε φιλική συμφωνία στο πλαίσιο της ΟΝΕ.

Οι πιστωτές της Ευρωζώνης μπορεί να είναι πρόθυμοι να απελευθερώσουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν το κόστος της κυβέρνησης στην Ελλάδα στις 14 Απριλίου, αλλά μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώσει το ΔΝΤ πρώτα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη έχει ήδη καταρρεύσει στο σημείο που οι βασικοί υπουργοί στην Ελλάδα δεν πιστεύουν πλέον τις διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες, φοβούμενοι ότι μπορεί να παρασυρθούν σε μια παγίδα. Το κλίμα έχει γίνει δηλητηριώδες.

"Θέλουν να μας κάνουν να επιβάλουμε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να προκαλέσουμε πιστωτική στενότητα, έως ότου η κυβέρνηση γίνεται τόσο αντιδημοφιλής ώστε να πέσει», είπε ένας αξιωματούχος.

"Θέλουν να μας κάνουν ένα παράδειγμα, και να αποδείξουν ότι καμία κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει τη δική της λογική. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε μακριά, ή ότι οι Έλληνες θα μας υποστηρίξουν, και είναι λάθος και στις δύο εκτιμήσεις», είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να εκτονώσει την κρίση, θεωρώντας την ένα «πραγματικό σύμμαχο», αλλά φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός πέραν ακόμη και του ελέγχου της.

Η Bank of America, προειδοποίησε ότι μια «κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί" αφότου η Ελλάδα αναβάλει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ. Θα προκαλέσει μια παράλληλη αθέτηση προς το  ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), σύμφωνα με τη νομική συμφωνία πλαίσιο (=Μνημόνιο), και θα μπορούσε να αναγκάσει το EFSF να ακυρώσει τα πακέτα δανείων  και να απαιτήσει την άμεση εξόφληση. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει μια χρεοκοπία όσον αφορά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εκδίδονται στο πλαίσιο της συμφωνίας (Μνημονίου).

Η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη. Ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να εξασφαλίσει  αρκετά χρήματα για να καλύψει τις προθεσμίες του Απριλίου, οφείλει στο ΔΝΤ  επιπλέον 200 εκατομμύρια € από την 1η Μαΐου και  763 εκατομμύρια στις 12 Μαΐου. Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε στους ομολόγους του της ΟΝΕ σε μια τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη ότι η χώρα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα. "Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να μπορούμε να πάμε πέρα από τις 9 Απριλίου"  φέρεται να είπε.

Το δράμα πλησίασε αφότου οι πιστωτές αρνήθηκαν την τελευταία πρόταση της Αθήνας ώστε να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια, προβάλλοντας αντιρρήσεις κατά των σχεδίων  του ΣΥΡΙΖΑ  να ενισχύσει τις αρμοδιότητες των συνδικάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ενίσχυση των συντάξεων για τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος.


Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να επιμένουν για πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρά τη  μια λίστα μεταρρυθμίσεων 26 σελίδων που έδωσε την Τετάρτη.  η Αθήνα ελπίζοντας να συγκεντρώσει € 6,1 δισ το 2015 από την καταπολέμηση του λαθρεμπόριου καυσίμων και της φοροδιαφυγής, την εισαγωγή νέων τελών επί των ειδών πολυτελείας, καθώς και τη μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων. Στην έκθεση εκτιμάται ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης φθάνουν σε  19 δις ευρώ κατά το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα υπάρξουν νέες εντάσεις κατά τη θερινή περίοδο, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για την ενδιάμεση  χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο.

Χωρίς να τα παίρνουμε όλα αυτά κατά γράμμα, μπορούμε να αντιληφθούμε το ζοφερό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση - με δική της ευθύνη (πέρα από τις απολύτως ορατές και πρώτιστες ευθύνες των τοκογλύφων δανειστών).

Ευθύνες από τη στιγμή που επέλεξε να αθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να προχωρήσει στη συνέχιση της ίδιας βασικά πολιτικής στη λογική ενός συμβιβασμού με τους δανειστές.

Αλλά σ' αυτό το σίριαλ θα έχουμε πολλά ακόμη επεισόδια ...
Οπότε ας είμαστε σ' επαφή ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: