Ο επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ξιφουλκεί κατά του πρωθυπουργού της Ελλάδας: Με δηλώσεις του στο Spiegel κάνει σαφές ότι «ο Αλέξης Τσίπρας λειτουργεί με πολύ επικίνδυνη στρατηγική. Το φλερτ του με τη Ρωσία περιπλέκει την κατάσταση και δεν βοηθά να βρεθεί εποικοδομητική λύση στα οικονομικά ζητήματα».
«Παίζει με τη φωτιά»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χέρμπερτ Ρέουλ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει συγκεκριμένα: «Η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι πονηριά. Παίζει με φωτιά όπως επιδιώκει να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία και μπορεί στο τέλος να κάψει τα δάχτυλά του».
Από τη μεριά του, ο αναλυτής Γκούντερ Κριχμπάουμ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χάνει πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη. Αντί να αναζητεί συντρόφους στη Ρωσία, ο Τσίπρας θα πρέπει να υποβάλει, επιτέλους, συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις».
Κορύφωση στις 8 Απριλίου
Το Spiegel σημειώνει πως οι προσεγγίσεις Αθήνας-Ρωσίας θα κορυφωθούν με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου και τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει η αίσθηση πως η επίσπευση του ταξιδιού (αρχικά ήταν να γίνει τον Μάιο) έχει να κάνει με την επισφαλή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Πάντως, μέχρι τώρα, δημοσίως, ο Τσίπρας έχει αρνηθεί τις φήμες που τον φέρνουν να ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία.
Στη Μόσχα ο Λαφαζάνης
Το γερμανικό περιοδικό εστιάζει την προσοχή του στο ταξίδι του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα (τη Δευτέρα) και τις συζητήσεις που θα έχει με Ρώσους αξιωματούχους και εκπροσώπους της Gazprom για το θέμα του φυσικού αερίου και γενικά της ενέργειας.
Ο Βέμπερ συνεχίζει την επίθεσή του ως εξής: «Ο Τσίπρας θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά αν το επιθετικό και αυταρχικό σύστημα της Μόσχας είναι ό κατάλληλος συνεργάτης για τον ίδιο ή για τους ελεύθερους και δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης που έχουν αναπτύξει επί δεκαετίες ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης με την Ελλάδα».
Ομοίως, ο Κριχμπάουμ σημειώνει: «Όποιος θέλει να λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει να έχει στραμμένη την πυξίδα του στις Βρυξέλλες και όχι στο Κρεμλίνο και σε παραστάσεις στη Μόσχα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου