Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ούτε Grexit ούτε Grexident. Ευρώ και δραχμή, παράλληλα; - ένα άρθρο του Reuters που γεννά πολλά ερωτηματικά ...




Η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να βγει από το ευρώ, είτε οικειοθελώς είτε από ατύχημα, αλλά ίσως αναγκαστεί να εισάγει εναλλακτικά μέσα πληρωμών, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να πληρώσει εσωτερικές υποχρεώσεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο «αρκετούς» αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να τη δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να αρχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ένας αξιωματούχος εξοικειωμένος με το θέμα δήλωσε στο Reuters αυτή τη βδομάδα ότι χωρίς νέα κεφάλαια, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.

«Σε κάποιο σημείο, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει τους μισθούς ή τους λογαριασμούς, θα μπορούσε να αρχίσει την έκδοση IOUs [εκ του «I Owe You»] - ενός εγγράφου που λέει ότι ο κάτοχός του θα λάβει x ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Τέτοια IOUs θα αρχίσουν γρήγορα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή κυκλοφορία με μεγάλη έκπτωση έναντι των πραγματικών ευρώ, και θα γινόταν ‘νόμισμα’, όποιο και εάν είναι το όνομά του, που θα συνυπάρχει με το ευρώ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές -σημειώνει το Reuters- θα πρέπει να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει μια μαζική εκροή ευρώ από τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το ποσό που οι Έλληνες μπορούν να κάνουν ανάληψη από τα ΑΤΜ ή να στέλνουν στο εξωτερικό, όπως συνέβη στην Κύπρο το 2013.

Τα IOUs ίσως δεν θα ήταν ευρέως αποδεκτά σε καταστήματα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως ένα τρόπος για να τακτοποιηθούν πληρωμές του Δημοσίου, όπως λογαριασμοί ενέργειας -τουλάχιστον αρχικά.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα μπορούσε να κρατήσει τα ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η διευθέτηση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή, για να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση όσο ελπίζει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους πιστωτές η οποία θα ξεκλείδωνε περισσότερα ευρώ σε δάνεια» είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει πληρωμές για τις εσωτερικές της υποχρεώσεις για να εξασφαλίσει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξοφλήσεις του χρέους.


Η Αθήνα αναγκάστηκε τις τελευταίες ημέρες να προχωρήσει σε συμφωνίες ρέπος - με το να δανειστεί χρήματα από φορείς της πολιτείας - για την κάλυψη της ταμειακής κρίση, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συνεχιστεί  μόνο για λίγες μόνο εβδομάδες, ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.


Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τη συζήτηση σχετικά με ένα πιθανό παράλληλο νόμισμα, λέγοντας ότι αναμένει μια συμφωνία με τους πιστωτές σύντομα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup και η χρηματοδότηση θα κυλήσει μετά από αυτήν, όπως συμφωνήθηκε στην επταμερή συνάντηση", δήλωσε  Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ  ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ;

Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απέρριψαν την ιδέα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ με δική της πρωτοβουλία και τόνισαν ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε η πολιτική βούληση μεταξύ των άλλων 18 χωρών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα να "κλοτσήσουν" την Ελλάδα έξω από αυτό.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αναγκαστεί μια χώρα να βγει εκτός της ζώνης του ευρώ ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από μόνη της", δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει  κίνητρο για να επιστρέψει στη δραχμή, διότι τότε θα μπορούσε άμεσα να υποτιμήσει το νέο νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προκαλέσει μεγάλη αύξηση στον τουρισμό.

Αλλά αυτό θα κάνει επίσης το τεράστιο δημόσιο χρέος στην Ελλάδα σε ευρώ αδύνατο να αποπληρωθεί, αναγκάζοντάς την  σε χρεοκοπία.

«Αν ήταν να χρεοκοπήσει, είναι καλύτερα να το κάνει αυτό στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ και όχι έξω, γιατί τότε θα γίνει ένα πρόβλημα όλων των χωρών που μοιράζονται το ευρώ, όχι μόνο της Ελλάδας", δήλωσε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Σε ένα βίντεο από το 2013, όταν ήταν ακόμα ακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης έκανε ακριβώς αυτή την επισήμανση.

«Η πρότασή μου είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ανακοινώσει ότι χρεοκοπεί εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010 και να κουνήσει το δάχτυλο προς τη Γερμανία και να πει: λοιπόν, τώρα μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα μόνοι σας", έλεγε ο μελλοντικός υπουργός σ' ένα βίντεο.

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, θα ήταν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε τότε να διατηρεί τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα μέσω του ELA (Emergency Liquidity Assistance), που έχει σχεδιαστεί, όμως, μόνο για τις βιώσιμες τράπεζες που έχουν προβλήματα ρευστότητας.

Αν, όμως, η ΕΚΤ "τραβούσε το καλώδιο", το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα την ανακεφαλαιοποίηση του νέου "νομίσματος" ή, εάν οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάρρευσης ήταν δύσκολο να τις προβλεφθούν, το ευρώ θα μπορούσε να συμφωνήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πάλι, ενδεχομένως ακόμη και μέσω του ταμείου διάσωσης ESM.

Αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιλογές αυτές έχουν τόσο πολλά «αν» και βρίσκονται πολύ μακριά από το να το συζητήσουν ακόμη και άτυπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: