Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Τα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group - σκληρούς όρους θέτουν οι δανειστές


Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί από το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, προσδοκώντας το πρώτο «πράσινο φως» για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων από το Brussels Group.

Στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι μετά την αρχική έγκριση να ανοίξει ο δρόμος για τη συνεδρίαση του Euroworking Group και του Eurogroup ώστε να υπάρξει μία πρώτη εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που θα δώσει μια "ανάσα" στα δημοσιονομικά. 

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει πως οι συζητήσεις στο Brussels Group προχωρούν "σε καλό κλίμα, αλλά με κάποιες διαφωνίες", ωστόσο τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες το Σάββατο δείχνουν ότι μόνο ανώδυνη δεν θα είναι και αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία για την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς οι ελληνικές προτάσεις δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές επί της αρχής από το Brussels Group.

Η γερμανική FAS σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες, με τις συζητήσεις μέχρι στιγμής να περιορίζονται σε διαδικαστικά θέματα. Η είδηση μέχρι στιγμής πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν το Σάββατο ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

«Αγκάθι» στις συζητήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών φαίνεται να αποτελεί το ασφαλιστικό, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στις ρυθμίσεις για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την 13η σύνταξη που προτείνει η κυβέρνηση.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν κοστολογημένο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά 13ης σύνταξης κόστους 545 εκ ευρώ, για την αναστολή ή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος επικουρικών συντάξεων κόστους 376 εκ ευρώ και για την αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 921 εκ ευρώ. Με δήλωση του στο MEGA, ο Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν παρά τις πιέσεις των θεσμών ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα νέων μειώσεων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.

Στα «αγκάθια» συγκαταλέγεται επίσης το θέμα του ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν και για νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα μάθουμε, ωστόσο, πολύ σύντομα ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: