Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Μετανάστευση στην ΕΕ: δουλέμποροι κέρδισαν 3 εκατομμύρια δολάρια από παράνομους μετανάστες σε πλοίο στην Ιταλία


Η Ezadeen αγκυροβολημένο στο Corigliano Calabro, Ιταλία, 3 του Γενάρη

Το  Ezadeen αγκυροβολημένο στο Corigliano Calabro το Σάββατο

Οι αρχές  στην Ιταλία πιστεύουν ότι οι traffickers  σημειώσαν κέρδη περίπου  3 εκατομμυρίων δολαρίων  (ή 2,5 εκατ ευρώ) από 359 παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι σε ένα φορτηγό πλοίο στη Μεσόγειο.

Το πλοίο Ezadeen ρυμουλκήθηκε στο ιταλικό λιμάνι του Corigliano Calabro  αφότου εντοπίστηκε από την  ακτοφυλακή, την Παρασκευή.

Οι περισσότεροι από  τους μετανάστες στο πλοίο φαίνεται να είναι Σύριοι, στη δεύτερη περίπτωση  εγκαταλελειμμένου  φορτηγού πλοίου αυτή την εβδομάδα.

Και τα δύο πλοία φέρονται να ξεκίνησαν  από την Τουρκία, ακολουθώντας μια διαδρομή  στο Λιβυκό πέλαγος που ευνοείται συνήθως από τις συμμορίες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας  Cosenza, Luigi Liguori, δήλωσε ότι ο κάθε μετανάστης είχε πληρώσει μεταξύ 4000 και 8000 δολάριο για να επιβιβαστεί στο πλοίο.
Οι αστυνομικοί λένε ότι οι λαθρέμποροι φορούσαν κουκούλες και είχαν κλειδώσει τους μετανάστες στο αμπάρι του πλοίου πριν να εγκαταλείψουν το πλοίο προφανώς μέσα σε μια σωσίβια λέμβο.



Στην προηγούμενη περίπτωση, ιταλοί λιμενοφύλακες επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο, το Blue Sky Μ, που μετέφερε 796 μετανάστες, την Τρίτη.βρίσκοντας το, χωρίς πλήρωμα, να κατευθύνεται στο νότιο ιταλικό λιμάνι της Καλλίπολης.

Η νέα τακτική των λαθρεμπόρων φαίνεται να είναι απλή και αποτελεσματική:  στοιβάζουν τους μετανάστες σ’ ένα φορτηγό πλοίο με κατεύθυνση την Ιταλία και αφήνουν  την ακτοφυλακή να το παραλάβει  ανοικτά στις ακτές της.  

Η παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ έχει πυροδοτηθεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη, μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες.

Πέρυσι, εκτιμάται ότι περίπου 3.500 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ενώ 200.000 διασώθηκαν.

Οι μετανάστες αποβίβασή τους από τα Ezadeen 2 Ιανουαρίου
Οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το Ezadeen φάνηκε να είναι σε καλή κατάσταση
Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσει τους μετανάστες στην Ezadeen 2 Ιανουαρίου
Ιταλοί εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ήταν σε ετοιμότητα για να προσφέρουν βοήθεια

Το Ezadeen, ένα γερασμένο πλοίο με σημαία της  Σιέρα Λεόνε, που αρχικά χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά  βοοειδών, εντοπίστηκε την Πέμπτη το βράδυ και έφτασε στο λιμάνι, στην Ιταλία την Παρασκευή το βράδυ.

Οι επιβάτες λέγεται ότι είναι σε καλή κατάσταση και  μεταφέρονται σε κέντρα μετανάστευσης και σε ανάδοχες οικογένειες σε όλη την Ιταλία, σύμφωνα με την ακτοφυλακή και τους αστυνομικούς.

Ο κ Liguori παρατήρησε ότι η νέα τακτική που χρησιμοποιείται από τις εγκληματικές συμμορίες προσελκύει  μετανάστες με καλύτερο οικονομικό επίπεδο.
"Έχουμε παρατηρήσει μια αλλαγή στο προφίλ των προσφύγων από τη Συρία  στο σκάφος», είπε. "Είναι κοινωνικά εύποροι. Φορούν καλύτερα ρούχα και είναι επίσης καλύτερα οργανωμένοι και, αν μου επιτρέπετε να το πω, βρίσκονται σε λιγότερο δραματική κατάσταση από ό, τι οι μετανάστες που συνήθως βλέπουμε."


«Τουρκική μαφία»

Οι επιβάτες από το Blue Sky Μ έχουν, επίσης, διασκορπιστεί σε κέντρα υποδοχής σε όλη την Ιταλία.
Οι μετανάστες επέβαιναν στο Blue Sky Μ (φωτογραφία από Σύρου μετανάστη ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος)
Ένας Σύρος μετανάστης πήρε μια φωτογραφία στο εσωτερικό του Blue Sky Μ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Το Blue Sky Μ στο λιμάνι στην Καλλίπολη, νότια Ιταλία, η 31η Δεκεμβρίου Το 
Blue Sky Μ στο λιμάνι της Καλλίπολη

Ο Tommaso Tomaiuolo, ένας κάτοικος στην περιοχή της Καλλίπολης, είδε το πλοίο ΝΑ ελλιμενίζεται τις πρώτες πρωινές ώρες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και αργότερα μίλησε με μερικούς από τους μετανάστες σ’ ένα τοπικό σχολείο όπου είχαν μεταφερθεί.

Ο κ Tomaiuolo δήλωσε στο BBC ότι ένας Σύριος μετανάστης, ο οποίος ζήτησε το όνομά του να μη δοθεί στη δημοσιότητα, του είπε ότι είχε πληρώσει στην «τουρκική μαφία» 7.000 ευρώ για τον εαυτό του και 7.000 ευρώ για την έγκυο γυναίκα του για να μπορέσουν να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Ο 35χρονος μετανάστης είπε ότι φοβόταν να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε περίπτωση που επέστρεφε στην Τουρκία, όπου ζούσε για περίπου ένα χρόνο.

Μίλησε σ’ άπταιστα αγγλικά και είπε ότι είχε ζήσει στο παρελθόν αρκετές φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός και η σύζυγός του, είπε ο κ Tomaiulo, έφυγε από την Τουρκία, στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου προφανώς στην αρχή του ταξιδιού από το λιμάνι της Μερσίνας μέσα σε ένα μικρότερο σκάφος.

Έδωσε στον κ Tomaiuolo μια φωτογραφία από το κινητό του τηλέφωνο η οποία δείχνει το αμπάρι ενός πλοίου γεμάτο με ανθρώπους κατά τη διάρκεια του ταξιδιούτου Blue Sky Μ
Μετανάστες πλοία στο Ιόνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: