Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Κι όμως δεν είναι ανέκδοτο: ο Γιωργάκης έφτιαξε δικό του κόμμα - πώς υποδέχτηκαν την κίνησή του στη Γερμανία

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είνια μια κακόγουστη φάρσα …

Η δημιουργία κόμματος από το Γιωργάκη Παπανδρέου …
Τον άνθρωπο που πρώτος έσπρωξε τη χώρα στα δεσμά του ΔΝΤ, της τρόικα, των Μνημονίων …
Από εκείνη την αξέχαστη μέρα στο Καστελόριζο …


Κι όμως στην πολιτική φαίνεται εκείνο που μετράει περισσότερο είναι το απύθμενο θράσος και η  παχυδερμία …


Έτσι, λοιπόν, ο Γιωργάκης επιχειρεί να επανκάμψει στο πολιτικό σκηνικό.
Ο  ‘κληρονόμος’ της δυναστείας Παπανδρέου  προχώρησε σε μια κίνηση που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ‘υψηλού πολιτικού ρίσκου’.


Και εξήγγειλε χθες τη δημιουργία του νέου κόμματος με το τίτλο “Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ” (;)


Ίσως, στο επίπεδο του συμβολισμού μιμούμενος τον πατέρα του, Αντρέα Παπανδρέου, ο οποίος δεν συνέχισε την Ένωση Κέντρου αλλά προχωρώντας σε μια τομή στα μεταπολιτευτικά πολιτικά πράγματα δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ - με τις γνωστές συνέπειες και διαδρομή …


Τώρα, ο Γιωργάκης επιχειρεί να ανατρέψει  το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ  λαμβάνοντας  ό,τι του αναλογεί  από τα ερείπια που έχουν απομείνει στο άδειο πολιτικό κέλυφός του.


Κάτι να μαζέψει κι από το ‘Ποτάμι’ - ακόμη κι από τον ΣΥΡΙΖΑ … (έτσι τουλάχιστον προσδοκούν κάποιοι υποστηρικές του).    


Και να ανδειχτεί - αν πιστέψουμε στους Financial Times - σε ‘wild card’ , δηλαδή ‘μπαλαντέρ’ στην πολιτική ζωή της χώρας και σε μοχλό αναδιάταξης των εξελίξεων, ειδικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς.


Ευσεβείς πόθοι θα μας πείτε …
Φυσικά αν έχει μνήμη και γνώση ο ελληνικος λαός το φυσιολογικό αποτέλεσμα θα ήταν να στείλει στα Τάρταρα των εκλογικών αποτελεσμάτων τόσο το μόρφωμα του Γιώργου όσο και το έκτρωμα του βενιζελικού  ΠΑΣΟΚ …


Εκτός εάν …
Λέτε να  δούμε και … αλλόκοτα πράγματα;


Προς στιγμή παρουσιάζουμε το πώς υποδέχτηκαν την είδηση της δημιουργίας του νέου κόμματος κύκλοι στη Γερμανία …


Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν Χάιντς Γιούργκεν Αξτ.




Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, o Γιώργος Παπανδρέου θα καταφέρει να αντλήσει ψήφους μόνον από την εξαιρετικά μικρή πλέον δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, όπως εκτιμά ο καθηγητής, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αφενός το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εδραιωθεί, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ αφετέρου «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ένας αμερόληπτος πολιτικός που να μπορεί τώρα να υποσχεθεί τα πάντα στους ψηφοφόρους του. Όταν έγινε γνωστή η καταστροφή με την ελληνική κρίση χρέους το 2009, είχε, ως πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη. Ήδη από τότε στήριζε την πορεία την οποία υπαγορεύει μέχρι σήμερα η Τρόικα. Και δεν έχει πάρει αποστάσεις από αυτήν. Δεν μπορεί άλλωστε γιατί έχει εν μέρει αποδεχτεί δημοσίως τη συνυπευθυνότητα για τη μιζέρια στην Ελλάδα».
Το δίλημμα των εκλογών
O Γιώργος Παπανδρέου θα καταφέρει να αντλήσει ψήφους μόνον από την εξαιρετικά μικρή πλέον δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ
"O Γιώργος Παπανδρέου θα καταφέρει να αντλήσει ψήφους μόνον από την εξαιρετικά μικρή πλέον δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ"
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το δίλημμα που τίθεται για τους έλληνες πολίτες στις επικείμενες εκλογές είναι το εξής: εάν θέλουν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρώ θα πρέπει να ψηφίσουν έναν εκπρόσωπο των «παλιών κομμάτων» τα οποία φέρουν όμως την ευθύνη για την κρίση χρέους και τα όσα δεινά αυτή προκάλεσε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμά, υπόσχεται «τον ουρανό με τ΄ άστρα, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει πως ακριβώς μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του».
Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε όλα αυτά το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών»;
«Πρόκειται προς το παρόν για εικασίες, αλλά πιστεύω ότι ο Παπανδρέου και με τη στήριξη από διάφορα στρατόπεδα, μπορεί να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3 %. (…) Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να είναι ένας χαρισματικός ηγέτης. Θυμάμαι πολύ καλά τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Τότε έλεγαν πάντα ότι με τον Ανδρέα Παπανδρέου θα πεθάνει και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου τα πήγε αρκετά καλά, καταφέρνοντας πάντα να προσελκύει ψηφοφόρους».
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των πολιτικών οικογενειών
O ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν Χάιντς Γιούργκεν Αξτ
O ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν Χάιντς Γιούργκεν Αξτ
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, τα μεγάλα κόμματα και οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα, συνεχίζουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας:
«Οι Έλληνες προσανατολίζονταν πάντοτε σε χαρισματικούς ηγέτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ως επί το πλείστον το πολιτικό προσωπικό προέρχονταν ανέκαθεν από τρεις μεγάλες οικογένειες: τους Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου. Και ήταν πάντα οι εκάστοτε χαρισματικοί ηγέτες οι οποίοι προσέλκυαν τους ψηφοφόρους και όχι τα πολιτικά προγράμματα. Τα προγράμματα των κομμάτων, έτσι όπως τα γνωρίζουμε στην κεντρική Ευρώπη, δεν παίζουν στην Ελλάδα ιδιαίτερο ρόλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: