Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ανατριχίλα: φανατικοί ισλαμιστές εκτέλεσαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 12 ανθρώπους σε επίθεση στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο κέντρο του Παρισιού!


 Ανατριχίλα προκαλεί η σημερινή τρομοκρατική επίθεση από φανατικούς ισλαμιστές στα γραφεία του γαλλικού σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο κέντρο του Παρισιού με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 12 άνθρωποι (πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλο νεκρό). Ενώ τραυματίστηκαν άλλοι επτά.



Τουλάχιστον δύο μασκοφόροι  άνοιξαν πυρ με τουφέκια στο γραφείο του περιοδικού  και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με την αστυνομία στο δρόμο έξω, πριν διαφύγουν με το αυτοκίνητο τους.

Οι ένοπλοι φώναξαν «πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη Μωάμεθ», αναφέρουν οι μάρτυρες.

Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Παρισιού για τη σύλληψη των δολοφόνων.

Το σατιρικό εβδομαδιαίο έχει προκαλέσει  στο παρελθόν συγκρούσεις με τον ισλαμικό κόσμο. Είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση το Νοέμβριο του 2011 μια ημέρα μετά την παρουσίαση μιας καρικατούρας του προφήτη Μωάμεθ.





Το τελευταίο tweet στο λογαριασμό του Charlie Hebdo ήταν μια γελοιογραφία του ηγέτη του IS - Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.



Το περιοδικό Charlie Hebdo αποτελεί τμήμα μιας πλούσιας παράδοσηε στη γαλλική δημοσιογραφία που ανάγεται πίσω στα σατυρικά φύλλα που κατήγγειλαν τη Μαρία-Αντουανέτα στην πορεία προς τη Γαλλική Επανάσταση.

Η παράδοση συνδύαζε τον αριστερό  ριζοσπαστισμό με μια προκλητική γλώσσα και εικονογραφία που συχνά σκανδάλιζε και συνόρευε με το άσεμνο. Η απόφασή της να σατιρίσει τον Προφήτη Μωάμεθ το 2011 ήταν απόλυτα συνεπής με την ιστορική raison d'etre της.






Το έντυπο δεν είχε ποτέ σημειώσει πωλήσεις σε τεράστιους αριθμούς - και για 10 χρόνια, από το 1981, διέκοψε την έκδοσή του εξαιτίας της έλλειψης πόρων.



Δύο από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP , και αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέσσερις σκιτσογράφοι, συμπεριλαμβανομένων αρχισυντάκτη και εκδότη του περιοδικού, Στεφάν Σαρμπονιέ, σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ο κ  Σαρμπονιέ, 47 ετών, είχε δεχτεί  απειλές για τη ζωή στο παρελθόν και ζούσε υπό αστυνομική προστασία.

Στο μεταξύ, στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί συγκλονιστικό βίντεο από δυο μαυροντυμένους μασκοφόρους άντρες που εκτελούν εν ψυχρώ τραυματισμένο αστυνομικό που ήταν πεσμένος στο έδαφος.





Αυτοί οι δύο πρέπει να είναι και οι δράστες της αιματηρής επίθεσης σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Benoit Bringer, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι iTele: "Δύο μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι μπήκαν στο κτίριο με καλάσνικοφ Λίγα λεπτά αργότερα ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς.».

Οι άνδρες, που είχε δει στη συνέχεια, επιχείρησαν να ξεφύγουν από το κτίριο.




Ο Gilles Boulanger, ο οποίος εργάζεται στο ίδιο κτίριο, είπε στο ίδιο κανάλι: «Ένας γείτονας τηλεφώνησε για να με προειδοποιήσει ότι υπήρχαν ένοπλοι στο κτίριο και ότι έπρεπε να κλείσουμε όλες τις πόρτες.



Σημειώνεται ότι η Γαλλία εδώ και μήνες βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω σειράς επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: