Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Το Ευρώ άγγιξε το ιστορικά χαμηλό σημείο των τελευταίων εννέα ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ – οι «φόβοι» για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις


Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα ετών  έναντι του δολαρίου – καθώς οι επενδυτές περιμένουν κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ κάποιοι συνδέουν την εξέλιξη αυτή με τις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα και την πιθανή αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 1,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1864 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2006, πριν ανακάμψει τελικά στα 1,19370 δολάρια.



Η πτώση ακολούθησε τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε  ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει σύντομα την ποσοτική χαλάρωση.

Η ελληνική πολιτική ‘αναταραχή’ – όπως χαρακτηρίζονται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας από ορισμένους κύκλους -  θεωρείται ότι έχει επίδραση επίσης στις διακυμάνσεις του ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλότερό τους επίπεδο, και αγόρασε επίσης κάποια ομόλογα που εκδίδονται από ιδιωτικές εταιρείες, ένα πλήρους κλίμακας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Όμως, την Παρασκευή, ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί σε μια συνέντευξη του σε εφημερίδα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, ‘αντιγράφοντας’ τους ομολόγους της στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να εισφέρει μετρητά στο τραπεζικό σύστημα, να τονώσει την οικονομία και να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.



Μιλώντας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Ντράγκι, δήλωσε: "Κάνουμε τεχνικές προετοιμασίες για να αλλάξουμε το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση των μέτρων μας στις αρχές του 2015."

Η ελληνική πολιτική ‘αναταραχή’

Η πολιτική ‘αναταραχή’ στην Ελλάδα – πάντα κατά την άποψη κύκλων των αγορών καθώς και της ευρωπαϊκής συντηρητικής ηγεσίας – έχει επίδραση, επίσης, στο ευρώ, προκαλώντας ‘φόβους’ ότι οι γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, θα μπορούσαν να  οδηγήσουν σε άνοδο στην κυβερνητική εξουσία το αντίθετο στη λιτότητα, αριστερό πολιτικό σχήμα του  ΣΥΡΙΖΑ.

Η δυνατότητα αυτή έχει πυροδοτήσει «φόβους» για το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους του πακέτου  «διάσωσης» της (για την ακρίβεια τα διάφορα Μνημόνια) και για το αν παραμείνει στην ευρωζώνη.

Το Σάββατο, το περιοδικό Der Spiegel της Γερμανίας δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική "έξοδο" από το ευρώ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις ελληνικές εκλογές.

Αντιδρώντας στην έκθεση Der Speigel, ένας εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελάριου, Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Γερμανίας και ότι η κυβέρνηση αναμένει την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σχολίασε επίσης, τις εξελίξεις λέγοντας ότι ήρθε η ώρα "για τους Έλληνες" για να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν μέρος του ενιαίου νομίσματος.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να προσδιορίζεται από τη λιτότητα", πρόσθεσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη μείωση του ελλείμματός της.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ είναι πιθανό να παραμείνει ευμετάβλητο για τις επόμενες εβδομάδες.

«Η αγορά η ίδια ετοιμάζεται για την ανάληψη δράσης πέρα από την ΕΚΤ. Η πρώτη συνάντηση της χρονιάς λαμβάνει χώρα στις 22 Ιανουαρίου, οπότε το ευρώ είναι πιθανό να παραμείνει στο προσκήνιο και να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα καθώς πλησιάζουμε την ημερομηνία αυτή, η οποία είναι επίσης λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές γενικές εκλογές ", δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της FxPro, Angus Campbell.

Ενδιαφέρουσα κινητικότητα, λοιπόν, και κάποιες ενδείξεις για τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στους ευρωπαϊκούς κύκλους όπως και στους κύκλους των αγορών.


Το ζήτημα είναι – πάνω απ’ όλα – ο ελληνικός λαός να στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: