Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πιθανός ένας πολιτικός «σεισμός» στη Μ. Βρετανία – Κρίσιμες ώρες πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας


Ο πολιτικός επιστήμονας Άντονι Γκλις δεν αποκλείει την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις του τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και την ίδια τη Σκωτία.

Περίπου ένα 24ωρο πριν από την έναρξη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τόσο η Μ. Βρετανία όσο και η ΕΕ περιμένουν με αγωνία την έκβαση της διαδικασίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν θύελλα ανησυχίας στη Μ. Βρετανία και προμηνύουν μία οριακή μάχη ανάμεσα στους ενωτικούς και τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.



Ο Άντονι Γκλις, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) δεν αποκλείει την επικράτηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, κάνοντας λόγο για μία «οριακή κούρσα» και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους εκλογική διαδικασία στην ιστορία της Μ. Βρετανίας. Ο Άντονι Γκλις προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μίας ανεξαρτησίας:

«Αν ψηφιστεί το ‘ναι' και η ανεξαρτησία τότε θα προκληθεί στα πεδία της πολιτικής, της οικονομίας και της πολιτικής ασφαλείας μία ανατροπή, ένας ‘σεισμός'. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Μ. Βρετανία, αλλά και την ΕΕ και το σύνολο της Δύσης».

Ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας παρατηρεί ότι - σε αντίθεση με τους γηραιότερους-, άνθρωποι νεότερης ηλικίας τείνουν σαφώς υπέρ της ανεξαρτησίας, γεγονός που αποδίδει στην εκστρατεία του σκωτσέζου πρωθυπουργού Άλεξ Σάλμοντ υπέρ του ‘ναι'. Ο Άντονι Γκλις αντικρούει την άποψη ότι το μέλλον της Σκωτίας θα είναι πιο ευοίωνο εκτός της Μ. Βρετανίας και επισημαίνει: «Η Σκωτία θα είχε ενδεχομένως λιγότερα χρήματα από το Πακιστάν, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά τους έχουν πείσει ότι το μέλλον τους θα είναι καλύτερο χωρίς τη Μ. Βρετανία».

Ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας εφιστά την προσοχή σε «έναν έντονο εθνικισμό στη Σκωτία», όπως λέει χαρακτηριστικά, ο οποίος έχει κατά τη γνώμη του υποτιμηθεί στο σύνολο της Μ. Βρετανίας.

Ο Άντονι Γκλις κάνει λόγο για λανθασμένη εκτίμηση του Βρετανού πρωθυπουργού και σχολιάζει: «Όπου κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει μόνο κρίσεις, σεισμούς και μία ριζική αλλαγή στη βρετανική πολιτική. Πρόκειται για μία λανθασμένη εκτίμηση του Ντέιβιντ Κάμερον, που ήταν βέβαιος ότι θα επικρατήσει το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα. Μία στάση που άλλαξε μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή η λανθασμένη εκτίμηση μπορεί να προκαλέσει σεισμό στα βρετανικά νησιά».
Ο Άντονι Γκλις θεωρεί πολύ πιθανό ότι ενδεχόμενη επικράτηση του «ναι» θα οδηγούσε σε παραίτηση τόσο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όσο και τον επικεφαλής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.



Στο μεταξύ στην τελική φάση έχουν φτάσει οι προσπάθειες των υποστηρικτών του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ στη Σκωτία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ οριακό.

Μια έρευνα του Ipsos-MORI για το ραδιοτηλεοπτικό κανάλι STV η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη το απόγευμα τοποθετεί την  υποστήριξη του "Ναι" στο 49% έναντι 51% για το "Όχι" όταν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Μια δημοσκόπηση, επίσης, της  Panelbase κυκλοφόρησε νωρίτερα την Τετάρτη, όπου η υποστήριξη της ανεξαρτησίας ήταν στο 48%, ενώ η υποστήριξη του ΟΧΙ στο  52%.

Αυτά τα ευρήματα συμπίπτουν με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη το βράδυ στο  Opinium για την Daily Telegraph,  από την ICM για το Scotsman και μια τρίτη από το Survation για την εφημερίδα Daily Mail.



 Άλλες  εξελίξεις:

Η ανεργία στη Σκωτία έχει μειωθεί κατά 15.000 από τον Μάιο και τον Ιούλιο, και τώρα ανέρχεται στο 6% - χαμηλότερα από το ποσοστό του Ηνωμένου Βασιλείου που φτάνει στο  6,2%.
Η  Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Σκωτίας απέρριψε ως «παράλογες» κάποιες απόψεις που υποστήριζαν ότι  το δημοψήφισμα θα μπορούσε να πληγεί από σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση για να γίνει ένα νέο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
32 τοπικές αρχές της Σκωτίας βρίσκονται στα τελικά στάδια ενός τεράστιου εγχειρήματος για να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο Alex Salmond θα παραδώσει το τελικό του μήνυμα ενόψει του δημοψηφίσματος σε ένα συλλαλητήριο στο Περθ, την Τετάρτη το απόγευμα, όπου θα υποστηρίξει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα είναι ο "πιο στενός φίλος, ο πιο ειλικρινής και αφοσιωμένος σύμμαχος" για το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου.





Σε αναμονή, λοιπόν, της διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την τύχη της Σκωτίας που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όχι μόνο η Βρετανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: