Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Μετωπική σύγκρουση για την αξιολόγηση μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμων


Ο νόμος για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των πιστοποιητικών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα  έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 19  δήμους του Λεκανοπέδιου.

Έτσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται εμφανίζονται «αποφασισμένη» να μην κάνει πίσω, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η μέχρι τώρα έρευνα έχει φέρει «σημαντικά αποτελέσματα».

Από την άλλη πλευρά 19 δήμαρχοι στην πλειονότητά τους εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται τον έλεγχο των πιστοποιητικών των υπαλλήλων τους που μονιμοποιήθηκαν το 2006 με το νόμο Παυλόπουλου.

Στο «αντάρτικο» πρωτοστατούν δήμαρχοι μεγάλων πόλεων της Αττικής οι οποίοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι μέσω των ελέγχων θα απολυθούν υπάλληλοι και οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει στείλει τελεσίγραφο προς τους δήμους με την επισήμανση ότι οι έλεγχοι όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά θα ενταθούν ενώ ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση για τους δημάρχους που έχουν εκλεγεί υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τη Δευτέρα να φέρει ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία καθιερώνει πλέον τη διαδικασία του υποχρεωτικού και αυτεπάγγελτου ελέγχου της γνησιότητας όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών που υποβάλλονται για κάθε νέο διορισμό ή πρόσληψη, για όλους τους υπαλλήλους - τακτικούς και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου - σε όλο το Δημόσιο και για όλες τους τρόπους πρόσληψης.



Στην ίδια γραμμή με τους «19» είναι και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου η οποία σε επιστολή που κοινοποίησε στους υπάλληλους της περιφέρειας έκανε σαφές το ότι δεν θα δεχτεί την απομάκρυνση κανενός.

«Σε αυτή την πορεία, από την οποία κανείς δεν περισσεύει, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες είσαστε εσείς, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. Ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας με την κοινωνία και τους πολίτες. Μακριά από στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, απαξιώνοντας έτσι τη λειτουργία του δημόσιου τομέα γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα. Η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής».

Σημειώνεται, πως το Συμβούλιο της Επικράτειας έκρινε νόμιμη την διαδικασία της αξιολόγησης ενώ παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Βέβαια, η σκοπιμότητα της «αξιολόγησης» είναι περισσότερο προφανής: μόνο με ουσιαστική αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου όπως και του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει να κάνει.

Περισσότερο συνδέεται με την προσπάθεια των εταίρων της συγκυβέρνησης να ελέγξουν ασφυκτικά τη Δημόσια Διοίκηση, να οικοδομήσουν ένα νέο κομματικό κράτος με «εκσυγχρονισμένες» νέο – πελατειακές σχέσεις, αναπαράγοντας την αναξιοκρατία και εξαλείφοντας την όποια περιορισμένη αυτοτέλεια των δημοτικών αρχών και των οργάνων διοίκησης.

Με τελικό στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Από την άλλη ακατανόητη μπορεί να χαρακτηριστεί και η στάση των συγκεκριμένων δήμων.
Εντάξει, να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους, να καταγγείλουν τις όποιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Μπορούν, όμως, στο όνομα αυτής της σκοπιμότητας να καλύπτουν και να συγκαλύπτουν περιπτώσεις πλαστογραφίας τίτλων, στην ουσία παράνομων και καταχρηστικών προσλήψεων ή προαγωγών σε θέσεις που δεν άξιζαν ορισμένοι «επιδέξιοι» ή ευνοούμενοι των εκάστοτε κομματικών μηχανισμών και των δικτύων πατρωνίας;

Είναι αυτή μια «αριστερή» και «προοδευτική» στάση και αντίληψη;
Η οποία συγκρούεται με την κατεστημένη καθεστωτική νοοτροπία των κομματικών εταίρων του Μνημονίου;

Ή είναι η άλλη όψη, η παραλλαγή του ίδιου νομίσματος;


Μάλλον, έχουμε χάσει τη μπάλα σ ’αυτό το θέμα …

Δεν υπάρχουν σχόλια: