Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Χαρτογράφηση των δρόμων της μετανάστευσης στη Μεσόγειο



Σε διάστημα μιας εβδομάδας, τουλάχιστον 750 μετανάστες φέρεται να έχουν πεθάνει διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Πολλές χιλιάδες άλλοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους αυτό το έτος, στη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και την αστάθεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, διασχίζοντας τα νερά της Μεσογείου σε μικρά, συχνά υπέργηρα σκάφη, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

 Όμως, ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων έχει αυξηθεί δραματικά στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Περισσότεροι από 2.200 ζωές έχουν χαθεί από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.





Αυτά τα συνταρακτικά στοιχεία συνδέονται με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Ενώ περίπου 60.000 έφθασαν στις ακτές της Ευρώπης το 2013, περισσότεροι από 130.000 έφθασαν το 2014 μέχρι σήμερα.

Η πλειοψηφία των μεταναστών κατευθύνονται προς την Ιταλία.
Φυσικά και η Ελλάδα αποτελεί τόπο προορισμού κυμάτων μεταναστών με πολλά δραματικά γεγονότα τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 366 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έξω από το ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, όταν το αλιευτικό σκάφος που ταξίδευαν από τη Λιβύη ανατράπηκε.

Σχεδόν όλα τα θύματα ήταν από την Ερυθραία. Οι μετανάστες που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο - από τη Λιβύη και την Τυνησία – προέρχονται μέχρι πρόσφατα κυρίως από την Ερυθραία και τη Σομαλία, αν και αυξάνεται ο αριθμός των Σύρων που διαφεύγουν τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και επιχειρούν το μοιραίο αυτό ταξίδι.

Η Λιβύη έχει γίνει ένα «δημοφιλές» σημείο εκκίνησης για πολλά ταξίδια, με τους διακινητές δουλεμπόρους να εκμεταλλεύονται τα κενά εξουσίας της χώρας και την αύξηση της ανομίας.

Η σχετικά μικρή απόσταση προς τη Λαμπεντούσα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν αυτό  το ταξίδι.

 Διάφοροι οργανισμοί και κινήσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών πιστεύουν ότι περίπου  20.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας προειδοποίησε μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούσα ότι η Μεσόγειος κινδυνεύει να γίνει ένα "νεκροταφείο" για απελπισμένους μετανάστες.


Αυτά τα λίγα για ένα κρίσιμο πρόβλημα που αποδείχνει ξεκάθαρα τη βαθιά βαρβαρότητα που διέπει το σύγχρονο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: