Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής διαδήλωσαν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, της λιτότητας και της διαφθοράς





Πιθανόν και επτακόσιες χιλιάδες πολίτες  της Αργεντινής βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Μπουένος Άιρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την  πολιτική της κυβέρνησης της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.



Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν  τα social networks για να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις και την πορεία, η οποία όπως είπαν ήταν μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την τελευταία δεκαετία.

Εκείνοι που συγκεντρώθηκαν  δήλωσαν ότι είναι θυμωμένοι με την αύξηση του πληθωρισμού, τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και ιδιαίτερα  με τις υποθέσεις διαφθοράς.

Η Πρόεδρος Fernandez επανεξελέγη σε μια δεύτερη θητεία το 2011.

Ωστόσο σήμερα έχει ενταθεί η κριτική και οι διαμαρτυρίες προς ορισμένες πολιτικές που εφαρμόζει.

Τα επίσημα στοιχεία λένε ο πληθωρισμός έφτασε στο 12%, αλλά οικονομικοί  αναλυτές υποστηρίζουν  ότι ίσως είναι πολύ υψηλότερος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Αργεντινή, τον Σεπτέμβριο ότι εάν δεν παράσχει αξιόπιστα στοιχεία  για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης τις αντιρρήσεις για τους περιορισμούς και τη λιτότητα που ξεκίνησε πέρυσι, και  που έγιναν ακόμη πιο  αιχμηρά φέτος.  Για  τη συναλλαγματική ισορροπία και αγορά με το δολάριο,  που δημιουργοί έντονη ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη ένταση του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει  ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Αργεντινής αποτελεί συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και όχι της πολιτικής της.

 Οι υποστηρικτές της προέδρου Φερνάντεζ  ισχυρίζονται ότι  οι διαμαρτυρίες καθοδηγούνται από ανθρώπους από τη μεσαία και ανώτερη τάξη που ανησυχούν για την απώλεια των προνομίων τους.

 Ορισμένα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τον τύπο της Αργεντινής:

Clarin: "Χθες το βράδυ ήταν μια διαμαρτυρία  που προέκυψε από τον πόνο, την αηδία, την ταπείνωση  ... το κυβερνών κόμμα έχει χάσει την υποστήριξη του δρόμου και χωρίς την υποστήριξη του δρόμου, ο αυταρχισμός μπορεί να γίνει  πιο άγριος... "

La Nacion : «Υπήρχε μια σιωπηλή Αργεντινή με έντονη κριτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση. Η  χώρα αυτή, η οποία προηγουμένως ήταν κρυμμένη ... βγήκε στα ανοιχτά  χθες με ένα μέγεθος και εύρος χωρίς προηγούμενο στην ιστορία.  Η ιστορία των διαδηλώσεων θα γραφτεί με διαφορετικό τρόπο από τώρα και στο εξής... "

Pagina 12 : Οι διαδηλωτές και τα πανό  τους πρόβαλαν τα αγαπημένα τους συνθήματα που ήταν "Όχι" και "Stop". Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να οδηγήσει τους ανθρώπους στη διαμαρτυρία, αλλά δεν αρθρώνουν ακόμη μια δύναμη με τη δυνατότητα να κυβερνήσει …”



Το ζήτημα είναι ότι οι πολίτες της Αργεντινής που μια δεκαετία πιο πριν είχαν βιώσει μια έντονη οικονομική κρίση και που σήμερα βλέπουν ν αναβιώνει το φάντασμα μιας νέας κρίσης, ξεχύθηκαν στους δρόμους και έστειλαν ένα συγκλονιστικό μήνυμα στην κυβέρνησή τους, στο ΔΝΤ και σ’ όλο τον κόσμο.

Εμείς, οι Έλληνες πολίτες που δεχόμαστε την καταιγίδα ακόμη σκληρότερων μέτρων, που έχουμε υποστεί αβάστακτες προσβολές στην αξιοπρέπειά μας και ταπεινωτικούς εκβιασμούς, θα απαντάμε ακόμη με υποτονικές και ελάχιστα μαζικές διαδηλώσεις και μορφές διαμαρτυρίας;

Ή θα περιμένουμε κάποιον Μεσσία που θα μας σώσει αφού δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να διεκδικήσουμε και αν επιβάλλουμε την αλλαγή στις συνθήκες ζωής και ύπαρξής μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: