Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο προϋπολογισμός για το 2012 – προϋπολογισμός της πιο σκληρής λιτότητας και της οικονομικής χρεοκοπίας



«Δεν βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικα, αλλά υπό την επιτήρηση της Ιστορίας»!

 Αυτό ήταν το λεκτικό ευφυολόγημα, το λεκτικό πυροτέχνημα του δοτού πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έτσι «ζήλεψε» την κλασική συνταγή – παρά την τεχνοκρατική του προέλευση και ιδιότητα – παλιών προκατόχων του εκπροσώπων της παραδοσιακής πολιτικής ρητορικής.

 Γιατί ο λεκτικός πληθωρισμός, ο βερμπαλισμός, η  κενολογία, η διαστρέβλωση  της πραγματικότητας είναι παλιό «όπλο» της πολιτικής ρητορικής, που όσο πιο αναντίστοιχη είναι με τις πραγματικές ανάγκες και προβλήματα της κοινωνίας τόσο πιο έντονα αξιοποιείται από τους εκπροσώπους του πολιτικού κατεστημένου.



  Για μια ακόμη φορά – αυτή, όμως, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τους Έλληνες – επιχειρείται η συσκότιση και διαστρέβλωση της αλήθειας, η συστηματική παραπλάνηση των πολιτών και ο κατ’ εξακολούθηση εκφοβισμός τους.

Για μια ακόμη φορά επιχειρείται να χαρακτηριστεί «το ξύδι για γλυκάδι».

 Έτσι ο βάναυσος προϋπολογισμός του 2012 παρουσιάζεται σαν «ιστορική αναγκαιότητα», σαν «μοναδική λύση». Ότι αν δεν τηρηθεί – που έτσι κι αλλιώς δεν θα εφαρμοστεί λόγω κραυγαλέων αναντιστοιχιών και ολοκληρωτικής ανικανότητας των κυβερνώντων – θα επέλθει το «χάος».

 Χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους της  «τριμερούς» συγκυβέρνησης η τεράστια «επιτυχία» να υπερψηφιστεί αυτός ο προϋπολογισμός με 258 ψήφους.

 Από κοντά και συντονισμένα τα  «παπαγαλάκια» και οι  εντεταλμένοι εκφραστές και στυλοβάτες της διαπλοκής και της υποταγής στα κάθε λογής μνημόνια και τρόικες, οι «λαμπεροί» δημοσιογράφοι στα κυρίαρχα κανάλια, ιδιαίτερα στο MEGA και τον Antenna.

 Που προσπαθούν να μας πείσουν στη σφαίρα μιας εικονικής πραγματικότητας να αγνοήσουμε τα όσα ζούμε και βιώνουμε, τα όσα έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα και άκριτα να υποταχτούμε σε κάτι που προβάλλεται ως «μοιραία» εξέλιξη και αναπόδραστο μέλλον.

 Να δούμε, όμως, πώς προβάλλονται αυτές οι εξελίξεις σε βασικά μέσα του ευρωπαϊκού τύπου.

  «Οι Έλληνες υποκύπτουν στις ευρωπαϊκές επιταγές για περικοπές» - έτσι επιγράφει σημερινό της δημοσίευμα η Deutsch Welle, αναπαράγοντας τον τίτλο του Spiegel. Το οποίο  σημειώνει: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον αυστηρό προϋπολογισμό για το 2012. Με αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές ακολουθούν τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Για τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα αυτή είναι μια επιτυχία στους δρόμους όμως αυξάνονται οι διαμαρτυρίες». 

  Η εφημερίδα Financial Times Deutschland επισημαίνει: «Ο Παπανδρέου είναι μεν παρελθόν, αλλά τα τεράστια προβλήματα παραμένουν. Ακόμα και μετά τη μεγάλη παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους, που πιθανότατα θα σημάνει ελάφρυνση της τάξης των 100 δις. ευρώ περίπου, η χώρα δεν θα καταφέρει να βγει μόνη της από την παγίδα του χρέους. Και η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή. Προ πολλού έχουν βυθιστεί σε κρίση και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμα και η Ιταλία. Γι’ αυτό η συζήτηση για το πώς θα μπορέσει να αποτραπεί η κατάρρευση της Ευρώπης θα συνεχίσει να απασχολεί τους πολιτικούς και τις χρηματαγορές».

 Τέλος η Handelsblatt επιγράφει άρθρο της με τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τη δίνη των χρεών» και γράφει: «Ο υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος σκέφτεται όλο και περισσότερες εισφορές και όλο και σφίγγει περισσότερο ο φορολογικός κλοιός. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθάνε. Τα έσοδα υπολείπονται και ο προϋπολογισμός για το 2011 έχει ξεφύγει από το στόχο του».

Και έτσι είναι στην πραγματικότητα, αφού υπολογίζεται ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων πάνω από 8 δις. ευρώ και το έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει το 13!

  Το BBC σε αναφορά του στο θέμα  επισημαίνει: «το Ελληνικό Κοινοβούλιο πέρασε ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας».  



 Για το βρετανικό μέσο, αυτό έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «τεράστια χρέη της χώρας που απειλούν το σύνολο της ευρωζώνης». Και συνεχίζει:

« Ο προϋπολογισμός,  ο οποίος περιλαμβάνει μεγαλύτερη αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών, προτάθηκε από την προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Λουκά Παπαδήμου».

 Ο προϋπολογισμός για το 2012 σχεδιάστηκε για να περιορίσει το έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ από το 9% για το τρέχον έτος – όπως είπαμε εξαιρετικά αμφίβολο κι αυτό – και προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα.

Ένα τέτοιο πλεόνασμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν μόνο να δανείζεται  χρήματα για να συνεχίσει την εξυπηρέτηση των τόκων επί του υφιστάμενου χρέους της.

Όλα αυτά, όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα, αποτελούν  «ευσεβείς πόθους» όσων σχεδιάζουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική και τα οποία καταλήγουν σε εφιάλτη για τους εργαζόμενους και τους πολίτες.


 Για τη γαλλική εφημερίδα,  Monde, η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς λιτότητας.  Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, έναν εξαιρετικά αυστηρό προϋπολογισμό για το 2012, ο οποίος περιλαμβάνει νέες αυξήσεις φόρων, περικοπές σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα,  και ο οποίος θα οδηγήσει πιθανότατα σε πτώση του βιοτικού επιπέδου μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

  Η γαλλική εφημερίδα θεωρεί  «φιλόδοξο στόχο» το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ για το 2012.   Κι αυτό μπροστά στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που βρίσκεται σε παρατεταμένη και εντεινόμενη ύφεση ( μείωση ΑΕΠ  κατά 5,5% το 2011, 2,8% το 2012).





 Την ίδια μέρα, βεβαίως, έγινε γνωστό ένα ακόμη δραματικό γεγονός, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, τα ασφαλιστικά ταμεία θα  πρέπει να «εξοικονομήσουν» το κολοσσιαίο ποσό των 8,2 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία (2012-14), μέσω της μείωσης των συντάξεων και της συρρίκνωσης των παροχών υγείας, ώστε οι συνταξιούχοι να διασφαλίσουν τις ταπεινές αποδοχές τους.

 Κι αυτό,  γιατί ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 25% μέχρι σήμερα και κατά 35% μέχρι το τέλος του 2012, σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2009, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20% και 25% αντίστοιχα.

Σε  ετήσια βάση, επίσης,  το σύστημα χάνει 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των αποδοχών και την έκρηξη της ανεργίας.

Τα εν λόγω -επιπλέον- ποσά, που απαιτούνται, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα πρέπει να προέλθουν από:
- Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων (από 15%-40%) και την ενοποίηση όλων των Ταμείων πρόσθετων παροχών σε ένα.
- Τη μεταρρύθμιση των κλάδων υγείας (σ.σ. περικοπή δαπανών, μείωση καλύψεων κ.ά.), αλλά και δημιουργία του (Ενιαίου) Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
-  Την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
- Τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.ά.

 Με άλλα λόγια, οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων, της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνο δεν πιάνουν τόπο, αλλά γίνονται βορά στα αδηφάγα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών, στις επιδιώξεις της εγχώριας και διεθνούς ολιγαρχίας.

 Κάθε μέρα που περνάει η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δεν είναι μόνο κραυγαλέα άδικη και σκληρή, αποτυχημένη και αδιέξοδη.

Γίνεται ασύλληπτα επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.

Όσο ταχύτερα ανατραπεί τόσο το καλύτερο …


Δεν υπάρχουν σχόλια: