Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Αιγύπτου την «Ημέρα της αναχώρησης» ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ




 Οι διαδηλωτές επιμένουν αλλά και ο Μουμπάρακ δεν εννοεί να αποχωρήσει.




Η κρίση στην Αίγυπτο βαθαίνει, ενώ η αντιπολίτευση διασπασμένη όπως είναι δεν μπορεί ακόμη να επικρατήσει.



Ο στρατός μέχρι στιγμής διατηρεί την ουδέτερη στάση του.




Την ίδια στιγμή αναλυτές σημειώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη αμερικανικό σχέδιο για τη διαδοχή του Μουμπάρακ. Όπως επισημαίνουν, οι  ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην κατεύθυνση πολιτικής αλλαγής στην Αίγυπτο. Ενώ ο Μουμπάρακ αρνείται να παραιτηθεί, πίσω από την πλάτη του διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια μεταβατική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του στρατού

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, στη βάση του οποίου διαπραγματευόμαστε με την αιγυπτιακή ηγεσία, αλλά εξετάζουμε μια ποικιλία από διαφορετικούς δρόμους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα διακυβέρνηση στην Αίγυπτο». Αυτή την απάντηση δίνουν εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας δημοσίευμα των New York Times που θέλει την Ουάσιγκτον να συζητά με Αιγυπτίους αξιωματούχους σχέδιο αποχώρησης από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ.





Σύμφωνα με αυτό, την εξουσία θα αναλάβει μια μεταβατική κυβέρνηση υπό τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Όπως αναφέρουν Άραβες διπλωμάτες, η μεταβατική αυτή λύση υποστηρίζεται και από τον στρατό. Τόσο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Σαμί Χάφις Ανάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας Μοχάμετ Χουσείν Ταντάουϊ φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου.

Στο μεταβατικό αυτό εγχείρημα θα έχει ρόλο και η αντιπολίτευση, ακόμη και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», διατείνονται αξιωματούχοι της αιγυπτιακής κυβέρνησης, οι οποίοι διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο των κινητοποιήσεων».










 Είναι σαφές το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την Αίγυπτο για τους λόγους που ήδη έχουμε παρουσιάσει.

 Στα διαγράμματα που ακολουθούν παρουσιάζονται η «βοήθεια» των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο αλλά και τις γειτονικές χώρες.







Και αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο ερώτημα σήμερα Παρασκευή, ημέρα της προσευχής για τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι μαζικές διαδηλώσεις αναμένεται να ενταθούν μετά τις χθεσινές οδομαχίες στους δρόμους του Καΐρου που –σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- στοίχισαν τη ζωή πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 830. Για πρώτη φορά από την ημέρα που άρχισαν οι ταραχές σημειώθηκε ο θάνατος ενός αλλοδαπού, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί η ταυτότητά του.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε χθες την άσκηση βίας κατά δημοσιογράφων και εκπροσώπων των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για μια «σκανδαλώδη και απαράδεκτη πρακτική».




 Στο μεταξύ η συνεχιζόμενη κρίση κοστίζει στην αιγυπτιακή οικονομία 310 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα(!) σύμφωνα με μια ανάλυση της τράπεζας Credit Agricole.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός επίσης είναι ότι οι «Hacktivists» από την ον λάιν ομάδα  Anonymous  έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Αίγυπτο και την Υεμένη  σαν μέρη του αγώνα τους για περισσότερες ελευθερίες στο διαδίκτυο.

 Το σάιτ του Προέδρου της Υεμένης Αμπντουλάχ  Σαλέχ έγινε μη προσβάσιμο δεχόμενο έτσι μέρος της αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας.




 Η ενέργεια αυτή ακολούθησε τις επιθέσεις αυτή τη βδομάδα στα σάιτς του κυβερνητικού κόμματος της Αιγύπτου όπως και του υπουργείου που ως γνωστόν είχε επιβάλλει ‘σιγή» στη διαδικτυακή επικοινωνία και στις άλλες πηγές  Ενημέρωσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: