Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οδομαχίες και συγκρούσεις συνεχίζονται στο Κάιρο. Κρίσιμες οι επόμενες ώρες και μέρες


  Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν  οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Μουμπάρακ και των διαδηλωτών.  Πυροβολισμοί ακούστηκαν την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου το μεσημέρι κοντά στην πλατεία  Απελευθέρωσης (Tahrir) στο Κάιρο. Πάνω από 24 ώρες μετά το ξέσπασμα της βίας όπως ανέφερε η εφημερίδα The Guardian, υπάρχουν  δεκατρείς νεκροί και περισσότεροι από 1.200 τραυματίες.





 Για τη Deutsche Welle «Διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης παίρνει η εξέγερση της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, μετά τις συμπλοκές οπαδών του Μουμπάρακ και διαδηλωτών. Οι συμπλοκές συνεχίζονται και σήμερα, ενώ ο στρατός ενισχύει την παρουσία του»




Οδοφράγματα στην περιοχή. Την δέκατη ημέρα των διαδηλώσεων  διαμαρτυρίας, οι αντίπαλοί οχυρώθηκαν στην περιοχή. Εντονότατες ήταν οι συγκρούσεις.  Οι διαδηλωτές σχημάτισαν «ανθρώπινη αλυσίδα» στις εισόδους της πλατείας.




Σύγχυση σχετικά με την καταστολή. Ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Shafik , απολογήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για τη βία που ξέσπασε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ρόλο στην κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μουμπάρακ λ’εγοντας ότι θα διεξαχθεί  έρευνα σχετικά με την προέλευση της βίας. Ο αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν , ζήτησε «άμεση απελευθέρωση» των νέων ακτιβιστών που δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις.





 Στην πλατεία Tahrir, ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε διαδηλωτές  να συλλαμβάνουν κάποιον λέγοντας ότι ήταν μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας. 





Ο ρυθμιστικός ρόλος του στρατού


 Διαδηλωτές διαμαρτύρονταν "Όταν ερχόμαστε εδώ, (οι στρατιωτικές δυνάμεις)μας ελέγχουν ψάχνοντας για όπλα, και την ίδια στιγμή αφήνουν κακοποιούς οι οποίοι μας επιτίθενται. Αρνούμαστε να φύγουμε.»





Ο στρατός διαβεβαίωσε τους διαδηλωτές τη Δευτέρα ότι τα αιτήματά τους είναι  νόμιμα και υποσχέθηκε να μην ανοίξει πυρ εναντίον τους. Από την Τρίτη το βράδυ, όταν ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν θα επιδιώξει μια νέα εκλογή, οι στρατιωτικές δυνάμεις  απέφευγαν την άμεση παρέμβαση. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του μπορεί να είναι καθοριστικός στη συνέχεια.




 Η βία που ξέσπασε την  Τετάρτη και σήμερα  οδήγησε σε αρκετούς νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας. Υπάρχει και ένας αλλοδαπός νεκρός, του οποίου η εθνικότητα δεν είναι ακόμη γνωστή, που  ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην Πλατεία Ταχρίρ. Αρκετοί αιγύπτιοι και ξένοι δημοσιογράφοι ( και δύο Έλληνες ) δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια των  βίαιων γεγονότων, γεγονός που οδήγησε την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), να κατηγορήσει την κυβέρνηση για εκφοβισμό και λογοκρισία εις βάρος των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τη Liberation οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι στόχος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ.







Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να αρνείται να διαπραγματευθεί. 

Η βία που εξαπέλυσαν οι «υποστηρικτές»  του Μουμπάρακ, φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα των αντιπάλων του, οι οποίοι διοργανώνουν την Παρασκευή μεγάλες συγκεντρώσεις σε μια «ημέρα για την αποπομπή» -  προχωρώντας σε μια νέα έκκληση για την παραίτηση του Μουμπάρακ.





«Αυτό που συνέβη εχθές μας κάνει πιο αποφασισμένους να ανατρέψουμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ»  δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος διαμαρτυρίας Kefaya («Φτάνει πια»). «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με οποιοδήποτε μέλος του καθεστώτος Μουμπάρακ  μετά από όσα συνέβησαν χθες και αυτά που συνεχίζουν  να συμβαίνουν στην πλατεία Tahrir», συνέχισε.










Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και αβέβαιες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: