Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

50 χρόνια ανεξαρτησίας της ΛΔ του Κονγκό


Συνεχίζοντας το μικρό οδοιπορικό μας στην ήπειρο της Αφρικής – παρουσιάζοντας και κάποιες άλλες όψεις πέρα από το Μουντιάλ – αναφέρουμε ότι σήμερα 30 Ιουνίου η ΛΔ του Κονγκό γιορτάζει τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας από τότε που απελευθερώθηκε από τη βελγική κυριαρχία.


Η ΛΔ του Κονγκό αποτελεί μια τεράστια χώρα, ίση περίπου με τα 2/3 της Δυτικής Ευρώπης και με πλούσιο ορυκτό πλούτο.

Σε μια εμπνευσμένη ομιλία του τις 30 Ιουνίου 1960, ο χαρισματικός Κογκολέζος ηγέτης και πρώτος πρωθυπουργός, Πατρίς Λουμούμπα, θα πει παρουσία του βέλγου μονάρχη, Μπωντουέν:

«Ποιος θα ξεχάσει ποτέ τις σφαγές , όπου τόσοι πολλοί από τους αδελφούς μας χάθηκαν; τα κελιά μέσα στα οποία πετάχτηκαν εκείνοι που αρνήθηκαν να υποταχτούν σ’ ένα καθεστώς αδικίας , καταπίεσης και εκμετάλλευσης ;»


Ο Λουμούμπα δολοφονήθηκε το επόμενο έτος , σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με τη βελγική συνενοχή .


Από το 1960, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είχε μόνο τέσσερις προέδρους – από τους οποίους μόνο ο πρώτος και ο τελευταίος υπήρξαν δημοκρατικά εκλεγμένοι .


Η ΛΔ του Κονγκό είναι μια χώρα πλούσια σε χρυσό , αλλά μεγάλο μέρος του ορυκτού πλούτου της έχει λεηλατηθεί όλα αυτά τα χρόνια


Η ασφάλεια παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα σε διάφορες επαρχίες , ιδίως στα ανατολικά, στο κέντρο αυτής της περιοχής που είχε ονομαστεί Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος της Αφρικής στα τέλη της δεκαετίας του 1990 .


«Είναι πολύ ειρωνικό : Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα , ο ΟΗΕ ήταν εκεί για να μας προστατεύει . Γιορτάζουμε σήμερα τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας και τα Ηνωμένα Έθνη είναι εδώ για να μας προστατεύσουν και πάλι».

Καθηγητής Nkere Ntanda


Η χώρα φιλοξενεί ακόμη και σήμερα τη μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στον κόσμο.


Στις τελετές για την απελευθέρωση θα παρευρεθούν στην Κινσάσα ο βασιλέας του Βελγίου, Αλβέρτος ο 2ος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και ηγέτες από άλλες αφρικανικές χώρες.


Αλλά για τους περισσότερους κατοίκους της Κινσάσα , της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Αφρικής , το να αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό θα ήταν μια προτιμότερη χειρονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: