Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Άρνηση της Αριστεράς να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα

Την  προσεχή Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την «πορεία της οικονομίας και την πορεία της χώρας».

  Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον κ. Κάρολο Παπούλια, την Παρασκευή, ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει. Αλλά και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το ίδιο βράδυ, γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Τσίπρα επιστολής είναι:


»Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, 
»Εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
 »Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταθέτει τις αναλυτικές προτάσεις του για όλα τα ζητήματα και ιδιαιτέρως για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας.
 »Η κυβέρνηση δεν άκουσε καμία από αυτές. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να τις διατυπώνουμε.
 »Το σημερινό πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα γελοιοποιεί και απαξιώνει τη πολιτική ζωή, το κοινοβούλιο, τη δημοκρατία. Μετά την εκχώρηση μέρους της λαϊκής κυριαρχίας, η κυβέρνηση καταργεί και την κοινοβουλευτική διαδικασία, υποβιβάζοντάς την σε απλή 'ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων'. 
»Προσωπικά, αδυνατώ να παρακολουθήσω και αρνούμαι να γίνω μέρος αυτού του ευτελισμού θεσμών, αξιών και διαδικασιών.
»Την ίδια στιγμή που περιφρονείται η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι προγραμματισμένη για τη προσεχή Δευτέρα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τη προεδρεία σας, χωρίς όμως αποσαφηνισμένη ατζέντα και υπό το γενικό τίτλο «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας» 
»Υπό αυτές τις συνθήκες η παρουσία μου στη σύσκεψη, το μόνο που θα σηματοδοτούσε είναι την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της πρωτοφανούς αυτής θεσμικής εκτροπής αλλά και πολιτικών επιλογών που στερούνται στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν για τις επόμενες δεκαετίες τη κοινωνική συνοχή.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες για καταστροφές μη αναστρέψιμες».

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επίσης τονίζει ότι Το ΚΚΕ αποδέχτηκε αρχικά να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα την ενημέρωσή τους από τον πρωθυπουργό για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
 Σε αυτή τη θέση παρέμεινε μέχρι τη στιγμή που συντελέστηκε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση και τον προεδρεύοντα  στη Βουλή. Παραβιάζοντας κατάφωρα τον κανονισμό της Βουλής ψήφισαν τροπολογία με την οποία ο υπουργός οικονομικών θα μπορεί να υπογράφει νέες συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ χωρίς καν την ψήφισή τους από την Βουλή.
Αυτό το γεγονός αλλάζει εξ αντικειμένου το χαρακτήρα της προγραμματισμένης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών. Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε αυτήν, θα σήμαινε στην ουσία αποδοχή των προσβλητικών ενεργειών και των μεθοδεύσεων που στρέφονται κατά του λαού. Τι είδους ενημέρωση μπορεί να γίνει στους πολιτικούς αρχηγούς, με ποιο σκοπό και με τι νόημα, τη στιγμή που ούτε οι βουλευτές δεν θα ενημερώνονται πριν από την υπογραφή συμφωνιών που πλήττουν βάναυσα τα λαϊκά δικαιώματα;
Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που διέπραξε η κυβέρνηση αποτελεί ομολογία ότι ήδη έχει συμφωνήσει και αποφασίσει τη λήψη και νέων βάρβαρων μέτρων. Ότι αυτό που την ενδιαφέρει και επιχειρεί με διάφορους τρόπους είναι να κάμψει τη λαϊκή κατακραυγή, τη λαϊκή πάλη.
Το ΚΚΕ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του, πολύ περισσότερο να συμπράξει, στην επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων. Αντίθετα, μαζί με το λαό θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να την εμποδίσει.

Και τα δύο κόμματα της Αριστεράς κάνουν λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αναφερόμενα στην ψήφιση τροπολογίας που παραχωρεί υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ο υπουργός αποκτά τη δυνατότητα να κυρώνει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις αντί της Βουλής.

 Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε από τις Βρυξέλλες σχετικά με την άρνηση των δύο κομμάτων να συμμετάσχουν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών:
“ Τη χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση δίνουν αγώνα για την οικονομική διάσωση της χώρας, στο εν εξελίξει Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και όταν η κοινωνική συνοχή είναι άκρως απαραίτητη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν πάλι για προφάσεις, για να μη συμμετέχουν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 Δυστυχώς, η μόνη συμβολή τους στην τεράστια αυτή προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι για άλλη μια φορά η πλήρης άρνηση καθώς και ο μη σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών.”

Τη μη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς σχολίασε και ο ΛΑΟΣ: «Σε μια στιγμή μεγάλης ιστορικής ευθύνης, τα κόμματα της Αριστεράς ανταγωνίζονται για την μέγιστη ανευθυνότητα. Η Ελλάδα και χωρίς αυτούς υποχρεούται να βρει το δρόμο της» και επιπλέον  «Είναι προφανές ότι η αριστερά ψάχνει τη δική της ευκαιρία μέσα από την κρίση, την οποία προσπαθεί να μετατρέψει σε χάος. Η αστική δημοκρατία πρέπει να αντιπαρατάξει τη λογική, την ευθύνη και τις δημοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο  εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Εμείς απλώς σημειώνουμε τη σύγκλιση της φρασεολογίας και της επιχειρηματολογίας του κυβερνητικού εκπροσώπου και του ΛΑΟΣ.


 Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε οικουμενική κυβέρνηση.

 «Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της. Αν ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει οικουμενική κυβέρνηση θα βρεθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα. Πρόκειται για μια καταιγίδα που χτύπησε την Ελλάδα πρώτη αλλά θα χτυπήσει και ολόκληρη την Ευρώπη. Αν ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν συνειδητοποιήσει τις ανάγκες, θα βρεθούμε όλοι σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η αριστερά έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Πρέπει και όλοι εμείς οι άλλοι να πάρουμε τις δικές μας» υπογράμμισε.


Το σχόλιο του Νέου Μέτοικου:


Υπάρχει εν εξελίξει  η απόπειρα κατασκευής της Οικουμενικής συναίνεσης στην οποία επιχειρούν να συντελέσουν και να πάρουν θέση διάφοροι   “παίχτες.”


 Η υλοποίηση του σταθεροποιητικού προγράμματος προϋποθέτει την κατασκευασμένη συναίνεση  ακόμη και για τη λήψη αντιδημοκρατικών μέτρων.


Επισημαίνουμε ακόμη και την ορολογία που χρησιμοποιείται: από τη μια  “ο αστικός πολιτικός κόσμος”, οι  “αστικές πολιτικές δυνάμεις”  οι οποίες πρέπει να εξασφαλίσουν τη “συναίνεση”, την “κοινωνική συνοχή” και από την άλλη η Αριστερά η οποία κατηγορείται για ανευθυνότητα, εξτρεμισμό και η οποία πρέπει να περιθωριοποιηθεί.


Υπογραμμίζουμε επίσης το “όλοι εμείς …” του κ. Καρατζαφέρη ο οποίος παρουσιάζεται να  προτρέχει  στην κούρσα για το σχηματισμό της “οικουμενικής” κυβέρνησης.


Η ορολογία που χρησιμοποιείται, η μεθοδολογία περιορισμού και υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπευτικών θεσμών μας θυμίζουν παλιούς ξεχασμένους καιρούς με πολύ τραυματικές εμπειρίες για την πολιτική μας ιστορία.


Παραθέτουμε παρακάτω και δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας για την επίμαχη τροπολογία:
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΛΩΣ ΘΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ» ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΓΙΑ «ΚΥΡΩΣΗ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ

 

Παπακωνσταντίνου uber alles

Συνταγματικό ατόπημα καταγράφηκε χθες στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών να επιχειρεί να αποκτήσει υπερεξουσία, καθώς έδωσε στον εαυτό του τη δυνατότητα να κυρώνει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις αντί της Βουλής
  Οι  χειρισμοί του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο Κοινοβούλιο από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέποντας τα πολιτικά δεδομένα ως προς τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσαν πως δεν θα παραστούν.
  Αιτία ήταν η κατάθεση προσθήκης, και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία «τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους», ενώ η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι «εισάγονται στη Βουλή για κύρωση». Η απλή εξουσιοδότηση που παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών με την αρχική διάταξη για «να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», μετατράπηκε με μόλις δέκα λέξεις σε συνταγματικό ατόπημα.
 Καθώς δεν δύναται ο υπουργός Οικονομικών να έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής να ενεργεί κατά βούληση και να υπογράφει συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια που δεσμεύουν τον ελληνικό κράτος έναντι των δανειστών του και που μπορεί να εμπεριέχουν ακόμα και μέτρα.
 Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε διευκρίνιζε χθες πως με τον τρόπο αυτόν αποκτά «ευελιξία στη δυνατότητα εκταμίευσης του δανείου». Μόνο που κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά και όχι να του παρέχεται εν λευκώ η δυνατότητα να ενεργεί για λογαριασμό του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.
Σύσκεψη
Το διάβημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο οδήγησε σε σύσκεψη στο γραφείο του στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου και η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Μετά τη σύσκεψη, αργά χθες το απόγευμα, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα γεγονότα. Επικαλούμενοι την πίεση χρόνου, για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου πριν από τη 19η Μαΐου, και ύστερα από αίτημα των δανειστών, τονίζουν πως «αυτός ο κοινοβουλευτικός χειρισμός ήταν συνεπώς αναγκαίος αν και προφανώς ασυνήθιστος λόγω της αναγκαστικής και ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα», καθώς και ότι κινείται στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Συντάγματος που αφορά τη συνομολόγηση συνθηκών, προβλέποντας ότι ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών «δεσμεύεται», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, να φέρει για κύρωση στη Βουλή τις δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση τις προσεχείς ημέρες.
Μόνο που ο προφορικός λόγος δεν αρκεί και απαιτείται, όπως είναι αυτονόητο σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες, η σχετική νομοθετική διάταξη, δεδομένου ότι η δανειακή σύμβαση «είναι δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση...
Είναι εμφανές ότι η χθεσινή ενέργεια ήταν «ασυνήθιστη», όπως εμφανές είναι ότι επιχειρήθηκε συνταγματικό ατόπημα, το οποίο εκ των υστέρων προσπαθούν να «αδυνατίσουν», αλλά απαιτείται η διάταξη νόμου που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: