Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Και η Bild το βιολί της

Η Bild είναι η καλή εκείνη εφημερίδα – πρώτη σε κυκλοφορία στη Γερμανία και με έντονα λαϊκίστικα χαρακτηριστικά – η οποία “αβαντάρει” την Άνχελα στη σκληρή στάση της και “περοποιείται” ιδιατέρως τους  “προνομιούχους”  Έλληνες.

  Είναι  αυτή  που είχε γράψει την περασμένη Δευτέρα – 26 / 4 εκείνο το περίφημο “γιατί να πληρώνουμε εμείς ( οι Γερμανοί ) τις πολυτελείς συντάξεις των Ελλήνων;” δημοσιεύοντας αυτή την “αξιόπιστη” και καθόλου φαιάς έμπνευσης φωτογραφία:





Είναι αυτή επίσης που παρουσίασε τον παρακάτω πίνακα “πειράζοντας” κάπως τα στοιχεία ώστε να δείξει ότι ο μέσος Έλληνας συνταξιούχος είναι πιο προνομιούχος από τον αντίστοιχο Γερμανό.


ΕΛΛΆΔΑ
ΓΕΡΜΑΝΊΑ
Πλήρης σύνταξη μετά από χρόνια εργασίας:
35
45
Συντάξεις:
80% *
46%
Πληρωμές συντάξεων ανά έτος:
14 x
12 x
Αύξηση των συντάξεων το 2004:
3%
0%
Αύξηση των συντάξεων το 2005:
4%
0%
Αύξηση των συντάξεων για το 2006 **:
4%
0%
Ελάχιστη σύνταξης σε ευρώ:
445
600
Μέγιστο σε ευρώ:
2538
περίπου 2100
ΦΠΑ. Συνταξιοδότηση των ανδρών σε ηλικία:
65
65-67
ΦΠΑ. Συνταξιοδότησης των γυναικών ηλικίας:
60
65-67
Πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης:
62,4
63,2
* Σε ασφαλισμένος πριν από 1.1.1993, το 70% μετά την 1.1.1993, κατά μέσο όρο εισοδήματα? 
** Τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, Πηγή: Eurostat, ΟΟΣΑ, Dt. Σύνταξη
ς


Η ίδια επίσης “φιλοτέχνησε” το προφίλ του πρωθυπουργού παρουσιάζοντας εκείνη την γραφική φωτογραφία από το ακριτικό Καστελόριζο, ειρωνευόμενη βεβαίως και την “έκκληση για βοήθεια” -  “ σ’ ένα ακριτικό νησί, σε μια ήρεμη τυρκουάζ θάλασσα , το μεσημέρι ενώ ένα αλιευτικό σκάφος λικνίζεται στον κόλπο κι ένα γιωτ είναι δεμένο στο λιμάνι, ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της” – κάπως έτσι ξεκινούσε η καλή Bild  το δημοσίευμά της για το μήνυμα του κ. Παπανδρέου.


( Μεταξύ μας και σ’ εμάς θύμισε αυτή η πόζα διαφημιστική εκστρατεία του ΕΟΤ από τις δεκαετίες 70 – 80 και εκείνο το τραγουδάκι “λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου”).

Για να συνεχίσει με έντονα πικρόχολα σχόλια ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε τη γνωστή έκκληση,  στο Καστελόριζο, στο οποίο πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ζούσαν 15.000 κάτοικοι, τώρα ζουν 500, ενώ τις ανάγκες του ησιού καθημερινά εξυπηρετεί η επικοινωνία με την … Τουρκία!

( Αλήθεια αυτά τα προβλήματα κάθε πότε τα θυμούνται οι Έλληνες πολιτικοί; )

  Σήμερα, λοιπόν, η “συμπαθής” αυτή εφημερίδα  … ξανακτύπησε.

Σε άρθρο της αναφέρει “Γιατί πρέπει εμείς να σώσουμε αυτόν τον Έλληνα δισεκατμμυριούχο;” και  αναφέρεται στον Σπύρο Λάτση, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον πιο πλούσιο Έλληνα, κάτοχο μιας περιουσίας 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο οποίος είναι 63 ετών, ζει μόνιμα δίπλα στη λίμνη της Γενεύης, ενώ διαθέτει προσωπικές βίλες σε πολλές πόλεις  της Ευρώπης, καθώς επίσης και γιωτ, προσωπικά αεροπλάνα και άλλα καλούδια





( Το γιωτ του κ. Λάτση )




   Κατά την Bild ο Έλληνας μεγιστάνας είναι “πλούσιος, πολύ πλούσιος. Και θα αποκτήσει ακόμη περισσότερα κέρδη από τα πολλά, μα πάρα πολλά γερμανικά χρήματα.” Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Λάτσης ζει μέσα στην πολυτέλεια απολαμβάνοντας την ηρεμία του και συναναστρέφεται σταρς και … πολιτικούς! Καταδεικνύει επίσης το ρόλο της Holding Company του ομίλου Λάτση  EFG Group και σε παλιότερες περιπτώσεις, όπως το 1998, όπου ο όμιλος Λάτση ξελάσπωσε το ελληνικό δημόσιο στην υπόθεση της Τράπεζα Κρήτης με σοβαρά ανταλλάγματα, όμως, αφού διείσδυσε στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε πολύ ευνοϊκές γι’ αυτήν περιστάσεις, η τράπεζα του Λάτση απόκτησε περίπου 12 δισ. ελληνικών κρατικών ομολόγων υψηλής απόδοσης.

  Για να κλείσει το άρθρο της με μια … πικρόχολη δήλωση ενός Γερμανού τραπεζίτη από τη Φραγκφούρτη προς τη Bild: “ η τράπεζά του ( Λάτση ) είναι πιθανόν η μεγαλύτερη κάτοχος ελληνικών ομολόγων συνολικά”.

 Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το θέμα.

Πέρα από την σκόπιμη ισοπεδωτική εξομοίωση των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων  που θα πληρώσουν το μάρμαρο, με κάποιους δισεκατομμυριούχους, εκείνο που τους καίει είναι ποιος θα “ξεκοκκαλίσει” και αυτό το “πακέτο στήριξης”, ποιος θα αντλήσει τα μεγαλύετρα οφέλη από αυτή την κρίση.

 Το ζήτημα επίσης που γεννιέται είναι ότι στη χώρα μας, πέρα από τις ευθύνες του διεθνούς κερδοσκοπικού και χρηματοπιστωτικού παράγοντα ( κι αυτό βεβαίως πρέπει να τονίζεται ),  ελάχιστα συζητάμε για τα παιχνίδια Ελλήνων κερδοσκόπων, ελληνικών τραπεζών και άλλων κύκλων οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και μέσα από αυτή την κρίση.

 Το σίγουρο είναι ότι και μέσα από αυτή την κρίση κάποιοι θα βγουν ασύλληπτα πιο πλούσιοι και κάποιοι ασύλληπτα πιο φτωχοί και σε  δεινή οικονομική και κοινωνική θέση

 Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επέλεξε.



Να ρίξει όλα τα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους, στους νέους και στους οικονομικά αδύναμους.

Το ζήτημα τώρα είναι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες να δώσουν τη δική τους απάντηση.











Δεν υπάρχουν σχόλια: