Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η Ελληνική κρίση απειλή για την Ευρώπη; Επόμενος στόχος των κερδοσκόπων οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου


   Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος  στη σημερινή έκδοση  της γαλλικής  Liberation “Ελλάδα – η κρίση απειλή για την Ευρώπη”  παρουσιάζει εύγλωττα την εντύπωση που προκαλεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με τις διεθνείς της επιπτώσεις. Ένα  βήμα πιο μπροστά οι υπερατλαντικοί New York Times κάνουν λόγο για  “κρίση της Ευρώπης”.

  Όλα αυτά ενώ οι εξελίξεις τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα, ενώ οι Ευρωπαίοι και Έλληνες πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν  αγκομαχώντας να τις αντιμετωπίσουν.

 Μια μέρα μετά τη “Μαύρη Τρίτη”  του ελληνικού χρηματιστήριου, αλλά και πολλών ακόμη ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματιστηρίων. Σκηνές πανικού διαδραματίστηκαν μετά το διπλό κερδοσκοπικό και … τρομοκρατικό κτύπημα της Standard & Poor's, η οποία υπποβάθμισε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's σε ΒΒ+ και Β αντίστοιχα  από BBB+ και Α-2. αντίστοιχα ο οίκος αξιολόγησης μείωσε κατά δύο επίπεδα και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας καθιστώντας την έτσι εμφανή στόχο των νέων κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

  Ως συνέπεια είχαμε την πτώση του Χρηματιστήριου Αθηνών κατά 6%, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα της Λισαβόνας  σημείωσε πτώση κατά 5,36%, της Μαδρίτης κατά 4,19%, στη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και το Μιλάνο κατά 3,34% και 3,28%. Στη  Φρανκφούρτη  έκλεισε  με μείωση 2,73%, ενώ το Λονδίνο έχασε 2,61%. Το ωστικό κύμα, κτύπησε της Νέας Υόρκης , όπου ο Dow Jones έχασε 1,12%, το μεσημέρι, και ο Nasdaq 1,40%. Αντίστοιχες μειώσεις  κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια της Ασίας.
  Ο ελληνικός … “ιός” προκαλεί λοιπόν νευρικότητα  σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι σε δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου – “ Μαύρη Τρίτη για την Ελλάδα, ζοφερό μέλλον για την Ευρώπη”, “Ελλάδα και Πορτογαλία φοβίζουν τις αγορές” , “Μια κατάρρευση που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη”, “ Οι  Είκοσι επτά είναι υποχρεωμένοι να δράσουν για να αποφεύγεται το φαινόμενο του ντόμινο” – είναι μερικοί από αυτούς.

  Ο φόβος για την ένταση των κερδοσκοπικών επιθέσεων και τη μετάδοση της κρίσης και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με πρώτες την Πορτογαλία και την Ισπανία,  είναι διάχυτος. Αντίστοιχα προβλήματα βεβαίως αντιμετωπίζουν και η Ιταλία, η Ιρλανδία, ενώ άνετα δεν νιώθουν ούτε οι οικονομίες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Μια κρίση λοιπόν που απειλεί σε τελική ανάλυση όλη την Ευρωζώνη θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συνοχή της και την ίδια την υπόσταση του ευρώ, ενώ απειλεί και τις παγκόσμιες αγορές.

  Θυμίζουμε και τις χώρες που είχαν χαρακτηριστεί ως PIGS – καθόλου ρατσιστικά βέβαια – Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, οι οποίες βρίσκονται στο  στόχαστρο λόγω των δημοσιονομικών και οικονομικών τους προβλημάτων και οι οποίες τώρα απειλούνται να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα.           

 Ειδικότερα η  Πορτογαλία παρουσιάζεται ως ο δεύτερος πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Λουίς Αμάντο , προσπάθησε ν ‘ αμυνθεί για τη χώρα του τονίζοντας ότι ακόμα δεν βρίσκεται  στην ίδια κρίσιμη κατάσταση με την Ελλάδα. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Fernando Teixeira dos Santos, δήλωσε χθες ότι η χώρα του πρέπει να αντιδράσει στις "επιθέσεις από τις αγορές."
  Ωστόσο, τα πορτογαλικά σπρεντ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997 και έφτασαν τις 264 μονάδες, σημειώνοντας και αυτά νέο ρεκόρ. Σημαντική ήταν η αύξηση και στα επιτόκια των συμβολαίων των πορτογαλικών ομολόγων, τα οποία ανέβηκαν κατά 38 μονάδες στις 349 μονάδες βάσης μετά την υποβάθμιση από την S&P.
 
  Ο  οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί έκανε λόγο για εξάπλωση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού, δηλώνοντας ότι «οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στόχο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα. Στο τέλος μπορεί να στοχεύσουν και άλλες χώρες- ακόμη και τις Ιαπωνία και ΗΠΑ- στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε μη βιώσιμο μονοπάτι». 

 Ο Ρουμπινί επίσης τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από εκείνη που είχε βρεθεί η Αργεντινή στην κρίση του 2001. Υποστηρίζει  επίσης ότι ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση της Ισπανίας. Η ύπαρξη μιας  στεγαστικής “φούσκας”, ο  τραπεζικός τομέας που βρίσκεται σε πολύ ασθενέστερη θέση από ό, τι στην Ελλάδα, ενώ  η έκταση της ανεργίας είναι εκρηκτική, ξεπερνά το 20%, ιδίως στους νέους κάτω από 30 χρονών, και είναι πολύ χειρότερη από ό, τι στην Ελλάδα. Και  το κόστος οποιουδήποτε πακέτου στήριξης στην Ισπανία θα ήταν πολύ πιο μεγάλο από το κόστος του αντίστοιχου ελληνικού ώστε να είναι σχεδόν αδιανόητο!

  Σήμερα μόλις, ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, από ΑΑ+ σε ΑΑ. 

 Οι
New York Times σημειώνουν “ με την Ελλάδα να φτάνει πιο κοντά στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, ο φόβος, ότι η κρίση του χρέους θα εξαπλωθεί, τραντάζει τις παγκόσμιες αγορές για δεύτερη μέρα, την Τετάρτη. Οι μετοχές υποχώρησαν 1 έως 2% στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ και το ευρώ έπεσε σε σχέση με το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο.”

Χαρακτηριστικό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσίευση της “Ναυτεμπορικής”: “Μεγάλη πτώση σημειώνει το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών μετά τις δηλώσεις Γερμανού βουλευτή ότι το τριετές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδεχομένως να φτάσει στα 100-120 δισ. ευρώ.
  Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής του  ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με Γερμανούς βουλευτές.
  Στις 17:20 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διαμορφωνόταν στις 599,5 μονάδες από 690 μονάδες βάσης που έκλεισε την Τρίτη.
  Νωρίτερα σήμερα ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά στην ιστορία, στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης της Ελλάδας από την Standard & Poor’s.”


Πηγή: New York Times


  Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες αντιδρούν καθυστερημένα και βραχυκλωματικά. Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στις παλινωδίες της Γερμανίας οι οποίες επέτρεψαν την όξυνση των κερδοσκοπικών πιέσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανία «θα συνεισφέρει» στον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας τις επόμενες μέρες. Ενώ σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, το ποσό των 120 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών μπορεί να φτάσει συνολικά το «πακέτο» στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο, που απειλεί και την ευρωζώνη, αλλά και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, με κύριο αποδέκτη της κρίσης βεβαίως τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά δικαιώματα. Οπότε και οι λύσεις σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που διαμορφώνουν οι κερδοσκοπικοί μηχανισμοί και οι κυβερνήσεις που σύρονται από αυτούς, μπορεί να προκύψει από τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και από τη διαμόρφωση εναλλακτικών συσχετισμών δύναμης τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: