Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κραυγή απόγνωσης από ένα ραμμένο στόμα στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

από τον Μ ...
«Δεν με νοιάζει σε ποια χώρα θα πάω, γιατί αν γυρίσω στην πατρίδα μου θα με απαγχονίσουν». Αυτό δήλωσε ένας πρόσφυγας από το Ιράν που δεν δίστασε να ράψει το στόμα του μέχρι οι άνδρες των ΜΑΤ της ΠΓΔΜ να πάψουν να τους εμποδίζουν να διέλθουν από τη χώρα τους
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/hamid1448292222.jpg
Photo: Ognen Teofilovsk/Reuters
Ττην πολιτική των κλειστών συνόρων για μη Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς που ακολουθεί η κυβέρνηση των  Σκοπίων αλλά συχνά και τη βία των δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας αντιμετωπίζονται χιλιάδες Μαροκινοί, Ιρανοί και Πακιστανοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και έχουν αποκλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές, απαιτώντας από τις Αρχές να τους επιτρέψουν την είσοδο ώστε να μπορέσουν να φτάσουν σε κάποια χώρα της βόρειας ή δυτικής Ευρώπης. 
Ξεχωριστή φιγούρα της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας,  ο Χαμίντ, ένας 34χρονος ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος από το Ιράν που δεν δίστασε να ράψει τα χείλη του με νάιλον κλωστή προκειμένου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ, να διατρανώσει το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, που δεν προέρχονται απαραίτητα από εμπόλεμες ζώνες. 

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε στο Reuters όταν ερωτήθηκε για το «πού ακριβώς ήθελε να πάει»: 

«Σε οποιαδήποτε ελεύθερη χώρα του κόσμου» άπάντησε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας πως «εάν τον ανάγκαζαν να επιστρέψει στη χώρα του τότε οι Αρχές θα τον απαγχόνιζαν». 

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από την ΠΓΔΜ και η Σλοβενία, την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως θα επιτρέπει τη διέλευση από το έδαφός της μόνο σε όσους προέρχονται από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, κλείνοντας τα σύνορα σε όλους τους άλλους αφού τους θεωρεί απλώς «οικονομικούς μετανάστες».

Απεργία πείνας στην Ειδομένη
Δέκα πρόσφυγες από το Ιράν, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα, προχώρησαν σε απεργία πείνας. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 1000 πρόσφυγες, που ζητούν να αρθεί η απαγόρευση ώστε να περάσουν στην ουδέτερη ζώνη

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα στον Πειραιά
Συνολικά 1016 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά προερχόμενοι από τη Μυτιλήνη.

Ειδικότερα, με το πλοίο «Σούπερ Φαστ VII», το οποίο αντικατέστησε για τη μεταφορά προσφύγων το πλοίο «Μπλου Σταρ Πάτμος», μετακινήθηκαν 503 πρόσφυγες και το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 513.
Περίπου 6.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα προς τα Σκόπια σε 24 ώρες

Aπό τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής, περίπου 6.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα της Ελλάδας, με κατεύθυνση τα Σκόπια.

Περίπου 5.000 άτομα υπήρχαν το πρωί της Κυριακής στον ειδικό καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, περιμένοντας να διέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Από αυτούς, οι 3.000 είναι κάτοχοι συριακών, αφγανικών και ιρακινών διαβατηρίων, στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, ενώ οι υπόλοιποι είναι κάτοχοι διαβατηρίων, στους οποίους δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πρόσφυγα.
2000 πρόσφυγες περιμένουν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
Η Κροατία αρνήθηκε σλοβενικό αίτημα για επαναπροώθηση μεταναστών

Η Κροατία αρνήθηκε το αίτημα της Σλοβενίας να δεχτεί στο κροατικό έδαφός 162 «οικονομικούς μετανάστες», οι οποίοι είχαν περάσει προ ημερών στο σλοβενικό έδαφος και αποδείχθηκε ότι δεν είναι πρόσφυγες.

«Η Σλοβενία μας ζήτησε την Τετάρτη να δεχτούμε 162 πρόσωπα. Αρνηθήκαμε και ενημερώσαμε τους γείτονές μας γι' αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας, Ντομάγκοϊ Τζιγκούμοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: