Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Συλλήψεις διαδηλωτών καθώς επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις στην περιοχή του Saint Louis στις ΗΠΑ ενάντια στην ανεξέλεγκτη αστυνομική βία


 Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων και θρησκευτικών ηγετών, συνελήφθησαν τη Δευτέρα, καθώς προχώρησαν μπροστά σε μια σειρά από δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το αστυνομικό τμήμα αυτής της πόλης, μια μέρα, που οι διοργανωτές  έχουν υποσχεθεί πολλές οργανωμένες διαδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής στην περιοχή του Saint Louis σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν τη συμπεριφορά της αστυνομίας.



Περίπου δώδεκα άτομα συνελήφθησαν  το μεσημέρι, και πολλοί διαδηλωτές, πιασμένοι χέρι - χέρι, περίμεναν στη βροχή. Αν και η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, οι συλλήψεις αντιμετωπίστηκαν σχετικά ήρεμα από τους διαδηλωτές καθώς κληρικοί και άλλοι είπαν ότι ήθελαν να συναντηθούν με τους αστυνομικούς διοικητές στο Φέργκιουσον στο εσωτερικό του κτιρίου της αστυνομίας.  Στη συνέχεια προχώρησαν μπροστά λέγοντας ότι ήταν προετοιμασμένοι να συλληφθούν αν δεν μπορούσαν να πετύχουν τη συνάντηση. Ανάμεσα στους πρώτους συλληφθέντες  ήταν και ο  Cornel West, συγγραφέας και καθηγητής, ο οποίος είπεστους παρατεταγμένους αστυνομικούς, «Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε τα νέα παιδιά."



Καθώς έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, που υπήρξε η σκηνή έντονων νυχτερινών διαδηλώσεων μετά το θάνατο ενός άοπλου μαύρου εφήβου από ένα λευκό αστυνομικό, τον Αύγουστο, οι θρησκευτικοί ηγέτες πολλών τάσεων, προχώρησαν μπροστά στους παρατεταγμένους αστυνομικούς.

Ένα περίγραμμα σώματος σχεδιάστηκε στο έδαφος - μια υπενθύμιση, ανέφεραν οι διοργανωτές, του Michael Brown, του 18χρονου νέου ο οποίος σκοτώθηκε σ’ αυτή την περιοχή στις 9 Αυγούστου, αλλά και ως υπενθύμιση των άλλων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς. «η μαύρη ζωή έχει αξία!" φώναζε το πλήθος. "Όλες οι ζωές έχουν αξία!"



Οι ηγέτες της διαμαρτυρίας έδωσαν λίγες λεπτομέρειες των σχεδίων τους, εκτός από το ότι ανέφεραν πως θα χρησιμοποιήσουν μια στρατηγική που αξιοποιήθηκε από τους διαδηλωτές στη Βόρεια Καρολίνα. Πέρυσι, οι άνθρωποι εκεί άρχισαν παραστάσεις και εβδομαδιαίες διαδηλώσεις γνωστές ως "ηθικές Δευτέρες" σε απάντηση στις ενέργειες της πολιτειακής κυβέρνησης, η οποία ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στο Raleigh, την πολιτειακή πρωτεύουσα, οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις και χρησίμευσαν ως πρότυπο για ανάλογες, μικρότερες διαδηλώσεις σε όλη τη Νότια Καρολίνα.

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, τουλάχιστον τρεις ξεχωριστές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων στο αστυνομικό τμήμα του Ferguson. Στο Σαιντ Λούις, όχι μακριά από τη γειτονιά, όπου ένας άλλος μαύρος έφηβος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από ένα λευκό αστυνομικό που ήταν εκτός υπηρεσίας, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία μέσα στην ομίχλη, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν μια διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστήμιου του Σαιντ Λούις.



Μέχρι το μεσημέρι, μια άλλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά μήκος ενός δρόμου στο Ferguson. Στη συνέχεια, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών κάθισε σε μια διασταύρωση, ενώ μερικοί από αυτούς συνελήφθησαν.

Η διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα, και ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είχε οργανωθεί στις νυχτερινές δράσεις μετά από το θάνατο του Μάικλ Μπράουν. Προσπάθειες για οργανωμένες διαμαρτυρίες σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών έχουν σχεδιαστεί από ανθρώπους και από άλλες περιοχές, και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα φυλών και ηλικιών.

Ένας από τους ηγέτες της διαδήλωσης, δήλωσε σε ένα μεγάφωνο λίγο πριν από δύο μετά το μεσημέρι, "Από τη στιγμή αυτή, αυτός είναι ο τόπος μας."  Στάθηκε δίπλα στον πύργο του ρολογιού στην πανεπιστημιούπολη τουΠανεπιστημίου του Σαιντ Λούις και συνέχισε, «Εμείς δεν πάμε πουθενά."



«Αυτή είναι η γη μας», πρόσθεσε. "Ο καθένας ας νιώθει  άνετα."

Η ομάδα, η οποία περιλάμβανε τον πρόεδρο του NAACP, Cornell William Brooks, και τον κ West, είχε βαδίσει για περισσότερο από μία ώρα. Πολλοί διαδηλωτές αφότου οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για μια καθιστική διαμαρτυρία, έκαναν έκκληση για τρόφιμα και σκηνές. Ενώ οι αστυνομικοί, φορώντας εργαλείων εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών  στέκονταν παραταγμένοι, και είχαν εμποδίσει τους διαδηλωτές καθώς περπατούσαν στη Grand Boulevard, τραβήχτηκαν τελικά και επέτρεψαν στο πλήθος να προχωρήσει.

Η περιοχή βρίσκεται σε ακραία κατάσταση περισσότερο από δύο μήνες μετά τις  διαδηλώσεις που άρχισαν στο Φέργκιουσον μετά τη δολοφονία του  Μπράουν. Τις τελευταίες ημέρες, ο θυμός έχει εξαπλωθεί στην πόλη του Σαιντ Λούις, όπου οι διαδηλωτές έχουν εμφανιστεί μπροστά στην αίθουσα συμφωνικής, έξω από το γήπεδο του μπέιζμπολ και κοντά στη γειτονιά όπου ένας άλλος μαύρος έφηβος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από ένα λευκό αστυνομικό εκτός υπηρεσίας .

Νωρίτερα μέσα στο σαββατοκύριακο, υπήρξε όξυνση της έντασης ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και μια ομάδα διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο ενός πολυκαταστήματος του Σαιντ Λούις και αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Δεκαεπτά άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της παράνομης συγκέντρωσης, ενώ σπρέι πιπεριού χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους αστυνομικούς.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι διαδηλωτές μίλησαν για σχέδιο μη βίαιων διαδηλώσεων τη Δευτέρα, οι διοργανωτές προειδοποίησαν ότι η απογοήτευση είχε ενταθεί λόγω της αντίδρασης της αστυνομίας την Κυριακή το πρωί. "Αντί να  υπάρξει αποκλιμάκωση από τις αυξανόμενες εντάσεις στην πόλη, τα σχόλια του επικεφαλής της αστυνομίας, Dotson,  προκάλεσαν την οργή και έκαναν τα πράγματα χειρότερα,"  δήλωσαν οι διοργανωτές πολλών από τις διαμαρτυρίες νωρίς την Κυριακή. Οι διαδηλωτές, είπαν, "έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο της δημοκρατίας μας, και η αστυνομία του Σεντ Λούις έδειξε το χειρότερο με την εκτός ελέγχου επιβολή του νόμου."



Τη Δευτέρα το πρωί, καθώς οι διαδηλωτές βάδισαν στην πανεπιστημιούπολη, οι φοιτητές κοίταζαν από τους κοιτώνες και τη βιβλιοθήκη. Κάποιοι άκουσαν το κάλεσμα των διαδηλωτών και ενώθηκαν με το πλήθος.

Η διαδήλωση ξεκίνησε περίπου ένα τετράγωνο από το σπίτι του Vonderrit D. Myers Junior, ενός μαύρου έφηβου που σκοτώθηκε την Τετάρτη από ένα λευκό αστυνομικό εκτός υπηρεσίας που εργάζονταν σε μια περιπολία για μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας. Η αστυνομία του Σαιντ Λούς δήλωσε ότι ο Myers χρησιμοποίησε ένα κλεμμένο όπλο για να πυροβολήσει τον αστυνομικό, ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί, αλλά οι υποστηρικτές του  Myers τονίζουν ότι δεν είχε μαζί του όπλο.


Μερικοί από τους συγγενείς του Myers ενώθηκαν με τη διαδήλωση όταν άρχισε αργά την Κυριακή. Ο πατέρας του Myers μίλησε εν συντομία στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο πανεπιστήμιο και ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την υποστήριξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: