Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Θα γυρίσει μπούμερανγκ η βράβευση της Μαλάλα με το Νόμπελ Ειρήνης; Ένα άρθρο του Foreign Policy


Ο αρθρογράφος του Foreihn Policy, Elias Groll, συγχαίρει καταρχάς  τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επειδή κατάφερε «να μην πυροβολήσει το ίδιο της το πόδι» , δίνοντας το βραβείο Ειρήνης στον Πάπα Francis, το υποτιθέμενο φαβορί για το βραβείο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Αντ 'αυτού, το βραβείο δόθηκε στους πρωταγωνιστές  για την εκστρατεία των δικαιωμάτων του παιδιού, Malala Γιουσαφζάι και Kailash Satyarthi.
 Παράλληλα, παρουσιάζει το σκεπτικισμό του για τις συνέπειες που αυτή βράβευση θα έχει, ειδικά στο Πακιστάν, στο πώς αντιμετωπίζουν οι συντηρητικοί και φανατικοί κύκλοι τη Γιουσαφζάι, και το έργο της.

Είναι δύσκολο να σκεφτώ – συνεχίζει ο αρθρογράφος - δύο πιο άξιους υποψηφίους. Για τις προσπάθειές της  να διασφαλίσει ότι όλα τα κορίτσια του Πακιστάν θα είναι σε θέση να αποκτήσουν μια εκπαίδευση, η Γιουσαφζάι, σήμερα 17 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι όταν ήταν μόλις 15 χρονών από μαχητές των Ταλιμπάν. Μετά τη θαυματουργή επιβίωσή της, έχει αναδειχθεί σε ηχηρό, εύγλωττο συνήγορο για τα δικαιώματα  όλων των παιδιών ώστε να μπορούν να κερδίσουν την εκπαίδευση που τους αξίζει.

Ο Satyarthi, εν τω μεταξύ, είναι ένα από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές της Ινδίας υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών. Έχει πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επιδρομές σε εργοστάσια που απασχολούν  παιδιά και πιστώνεται με την απελευθέρωση 80.000 παιδιών από τη δουλεία και την εξαναγκαστική εργασία.




Η επιλογή της Γιουσαφζάι, της νεότερης αποδέκτριας στην ιστορία του βραβείου Ειρήνης, και του Satyarthi αποτελεί επίσης ένα σημαντικό στο συμβολισμό του  δίδυμο. Η  Γιουσαφζάι είναι  Πακιστανή μουσουλμάνα,  ενώ ο Satyarthi είναι ινδός που ασπάζεται την ινδουιστική θρησκεία. (Η κοινή επιλογή τους είναι μια προφανής χειρονομία  προς τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη ενός ειρηνικού τέλους στη μακρόχρονη σύγκρουση του Πακιστάν με την Ινδία, το οποίο έχει δει πρόσφατα την αναζωπύρωσή της στην οιονεί διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή του Κασμίρ.)

Η Γιουσαφζάι έγινε  παγκοσμίως γνωστή, ο Satyarthi πολύ σπάνια έχει κάλυψη από τα ΜΜΕ. Η Γιουσαφζάι είναι νέα, ο Satyarthi, 60 ετών, είναι ηλικιωμένος.

Το δικαίωμα, όμως,  στην εκπαίδευση και η ελευθερία από την παιδική εργασία αποτελούν δύο από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τα δικαιώματα των  παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Η επιλογή του Satyarthi τον βγάζει από τη σχετική αφάνεια, και αυτό είναι μια  σημαντική επίδραση της απόφασης της επιτροπής Νόμπελ. Υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά σκλάβοι στην Ινδία, ένας τραγικός αριθμός που αντιπροσωπεύει την σκοτεινή πλευρά της ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Με την μεσαία τάξη της χώρας να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, η Ινδία έχει δει μια έκρηξη στη ζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό. Όλο και πιο συχνά  η εργασία έχει συνδεθεί με τη μορφή των εργαζόμενων παιδιών,  που αποσπώνται βίαια από την παιδική τους ηλικία.



"Αυτό είναι το πιο ειρωνικό μέρος της ανάπτυξης της Ινδίας. Οι μεσαίες τάξεις απαιτούν φτηνό, υπάκουο εργατικό δυναμικό," δήλωσε ο Satyarthi, ο οποίος ηγείται του Κινήματος , Save Child Movement,  στο BBC το Φεβρουάριο. "Το φθηνότερο και πιο ευάλωτο εργατικό δυναμικό είναι τα παιδιά - ιδιαίτερα τα νέα κορίτσια.  Έτσι, η ζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό συμβάλλει στην εμπορία των παιδιών από απομακρυσμένες περιοχές της Ινδίας στις μεγάλες πόλεις.".

Για τον Satyarthi, το βραβείο σημαίνει αναγνώριση για τις προσπάθειες δεκαετιών για την υπεράσπιση των εργαζομένων παιδιών, αλλά και για τη Γιουσαφζάι, το βραβείο συνδέεται αναμφισβήτητα  με  κινδύνους. Όπως γράφει στο Slate, ο  πρώην συνάδελφός μου Josh Keating – αναφέρει ο Groll -  η ενασχόληση των μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη Γιουσαφζάι κρύβει συχνά την περίπλοκη σχέση της Δύσης με το Πακιστάν, που σημαδεύεται τα τελευταία χρόνια με μια επιθετική εκστρατεία των ΗΠΑ, αλλά και τεράστια ποσά βοήθειας των ΗΠΑ στη χώρα. Αυτή η κάλυψη ξεφεύγει συχνά προς μια συγκατάβαση που μειώνει τη σχέση της Δύσης με το Πακιστάν, σύμφωνα με τα λόγια του ερευνητή σε θέματα τεχνολογίας, Zeynep Tufekci , σε κάτι τέτοιο: « στο να βρουν μια νεαρή γυναίκα που θαυμάζουμε που  όλοι θέλουν να έχουν στο σπίτι τους  πάνω σε ένα ράφι για να τη λατρεύουν."

Επιπλέον, σε ορισμένους κύκλους του Πακιστάν, η  Γιουσαφζάι έχει γίνει ένα σύμβολο της δυτικής παρέμβασης στη χώρα, ενώ αφθονούν και  οι θεωρίες συνωμοσίας ότι η ιστορία της στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε από τη CIA, η οποία διενεργεί συνεχείς άκαρπες επιθέσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Αυτό φυσικά είναι παρατραβηγμένο, αλλά οι έπαινοι που έχει λάβει στη Δύση έχουν εξίσου γίνει αντικείμενο κριτικής στην πατρίδα της. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανυψώσει σίγουρα το γόητρο της – όπως, επίσης, θα αυξήσει την έχθρα εναντίον της, σε ορισμένες περιοχές του Πακιστάν.



Αυτός ο τρόπος σκέψης παρέμεινε ζωντανός για τα καλά και την Παρασκευή. "Καταδικάζω την απόφαση αυτή με τα εντονότερα δυνατά λόγια," δήλωσε  στο BBC ο Tariq Khattak, ένας συντάκτης στον Observer του Πακιστάν . "Είναι μια πολιτική απόφαση,  χειραγωγημένη, και μια συνωμοσία για να προκαλέσει [sic] τους ανθρώπους των μουσουλμανικών χωρών. Και ο πατέρας της Malala και  η Malala δεν έχουν κάνει τίποτα. Ο πατέρας της είναι ένας καλός πωλητής, αυτό είναι. Και η κόρη του έχει γίνει επίσης μια πωλήτρια. Και χορεύουν με τις μελωδίες της Δύσης. "

Πώς μια 17χρονη ακτιβίστρια προχωρά για να χτίσει μια καριέρα είναι πάντα ένα πολύ  ανοιχτό ερώτημα. Από τότε που πυροβολήθηκε το 2012, η Γιουσαφζάι έχει αναφερθεί συνεχώς ως υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, και η επιλογή της φέτος έχει μάλλον να κάνει εν μέρει με την ομιλία της το τελευταίο έτος πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δημιούργησε αίσθηση.



Αυτή η ομιλία έδειξε πόσο ισχυρή μπορεί να γίνει μια φωνή  που μιλά για τη διασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, αλλά μια τεράστιο διεθνής αναγνώριση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αλλαγή στο έδαφος του Πακιστάν, ειδικά όταν πολλοί από τους συμπατριώτες της  παραμένουν βαθιά καχύποπτοι απέναντι της.

Μετά από όλα, αυτό είναι εξαιρετικά ασαφές αν ένα Νόμπελ Ειρήνης μπορεί να προσφέρει  οτιδήποτε για να προωθήσει την αιτία για την οποίαδόθηκε. Τα καταπιεστικά καθεστώτα λαμβάνουν  κατασταλτικά μέτρα και επιτίθενται σε ακτιβιστές που πιστεύουν ότι θα λάβουν το βραβείο, και υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι φιλόδοξοι νικητές – και οι βραβευμένοι οι οποίοι έχουν λάβει το βραβείο για υποστήριξη της καλύτερης κοινωνίας που επιδιώκουν να χτίσουν - έχουν ουσιαστικά επωφεληθεί από την απονομή.


Αν μη τι άλλο, εκείνοι στο Πακιστάν που είναι εχθρικοί προς τη Γιουσαφζάι μπορεί μόνο να σκληρύνουν  την αντίθεσή τους τώρα που έχει λάβει το Βραβείο Ειρήνης. Αυτό μπορεί να παρεμποδίσει το έργο της περισσότερο παρά να προάγει τους σκοπούς της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: