Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τα φετινά Νόμπελ Ειρήνης και η συζήτηση που προκάλεσαν


 Φέτος τα Νόμπελ Ειρήνης από τη Σουηδική Ακαδημία δόθηκαν σε δύο «πρωταθλητές» όπως χαρακτηριστικά ανέφερα οι New York Times στον αγώνα για τα δικαιώματα των παιδιών, ειδικότερα στην ασιατική ήπειρο.


Είναι η 17χρονη Πακιστανή, Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία γίνεται και η νεότερη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης,  και ο Ινδός Καϊλάς Σατιάρτι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το βραβείο απονέμεται για τον αγώνα τους εναντίον της παιδικής καταπίεσης και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

"Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ", δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου.



Ο Κάιλας Σατιάρτι ίδρυσε το 1980 την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν –Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία – και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων 80.000 παιδιών.
"Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Σατιάρτι.\

"Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου", δήλωσε ο Σατιάρτι. "Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο".





Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα.

Η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι βρισκόταν από την πλευρά της "στο σχολείο όπως συνήθως" στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όταν ανακοινώθηκε, πως τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ζει στο Μπέρμιγχαμ από τον Οκτώβριο του 2012, που υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού είχε δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν.



H Malala που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση τα τελευταία δύο χρόνια, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκάορα του Πακιστάν σε μια οικογένεια σουνιτών Παστούν.
Η πρώτη της εκπαίδευση της δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε blog, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας την πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά.
Τις ημέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Ποια είναι η Malala;" φώναξε ο εκτελεστής των Ταλιμπάν που πήδηξε πάνω σε ένα γεμάτο λεωφορείο στο βορειοδυτικό Πακιστάν πριν από δύο χρόνια, και στη συνέχεια έριξε μια σφαίρα στο κεφάλι της Malala Γιουσαφζάι, της 15χρονης- τότε - μαθήτριας και ειλικρινούς και αφοσιωμένης  ακτιβίστριας.

Αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί πολλές φορές από τότε από την ίδια τη  Γιουσαφζάι, που επέζησε από τα τραύματα της και εξελίχτηκε σε μια παθιασμένη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των παιδιών, παγκόσμια διασημότητα και, την Παρασκευή,  τελευταία αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον ινδό αγωνιστή για παραπλήσια θέματα, Kailash Satyarthi .



Ωστόσο, μετά και τον καθοριστικό πυροβολισμό τον Οκτώβριο του 2012, η ​​κα Γιουσαφζάι και συναρπαστική ιστορία της έχουν αναδιαμορφωθεί από μια σειρά από ισχυρές δυνάμεις - συχνά, αν κι όχι πάντα, για καλό - με τρόπους που έχουν πολυποίκιλες αλληλεπιδράσεις με κρίσιμα ζητήματα πολιτισμού, πολιτικής και της θρησκείας.

Έτσι, υπήρξαν άνθρωποι και δυνάμεις και στη χώρα της που δεν είδαν με «καλό μάτι» τη βράβευση της Γιουσαφζάι.

Στο Πακιστάν, οι συντηρητικοί επιτέθηκαν στη νεαρή μαθήτρια και τη χαρακτήρισαν  ως ανυποψίαστο πιόνι σε μια επίθεση που καθοδηγείται από την Αμερική. Στη Δύση, ήρθε για να προβάλει τις υπερβολές των βίαιων Ισλαμιστών, ενώ συμμετείχε σε εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων και την ευαισθητοποίηση για τιςσυνέπιες αυτών των φαινομένων. Η  Γιουσαφζάι, καθοδηγούμενη από τον πατέρα της και μια ομάδα δημόσιων σχέσεων, βοηθήθηκε να αλλάξει η εικόνα για τον εαυτό της, συγγράφοντας κι ένα best-seller με τα απομνημονεύματα της.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ μέχρι και δύο ημέρες πριν από την περυσινή απονομή ήταν ένα από τα φαβορί.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορα σχόλια για τη βράβευσή της.

Ως Νέος Μέτοικος παρουσιάζουμε επιπλέον δύο άρθρα για το θέμα: ένα του συνεργάτη μας, Μ…, και ένα που στηρίζεται στο Foreign Policy.

Δεν υπάρχουν σχόλια: