Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

«Όχι περικοπές στην Παιδεία!» - Μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών στη Μαδρίτη


Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές των Λυκείων πλημμύρισαν το κέντρο της Μαδρίτης την Πέμπτη για δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν  για να διαμαρτυρηθούν οι νέοι για τις μαζικές περικοπές στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης που επιβάλλονται από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του  Μαριάνο Ραχόι.



Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από την Ένωση των Φοιτητών, που παρότρυνε τους φοιτητές και τους μαθητές να διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές των  δαπανών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, και αυξάνει τα δίδακτρα στην εκπαίδευση. Οι σπουδαστές απαίτησαν επίσης την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Σπορ, Jose Ignacio Wert, ο οποίος εισήγαγε τις μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν το κάψιμο κάδων νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, το οποίο θεωρείται ως το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ισπανία. Ένα άτομο συνελήφθη «για την κατοχή εύφλεκτου υλικού» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.



Το απόγευμα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «όχι στις περικοπές στην εκπαίδευση!"

 «Δεν θέλουμε να πληρώσουμε το χρέος σας με την υγεία και την εκπαίδευση,» φώναζαν οι διαδηλωτές, απευθυνόμενοι στον Υπουργό Παιδείας.

"Με κάνει να λυπάμαι γιατί δεν δίνουν σε όλους την ευκαιρία να σπουδάσουν," ανέφερε ένας 18χρονος διαδηλωτής, ο μαθητής Karim Martinez. "Αυξάνουν τα δίδακτρα και κόβουν τις υποτροφίες. Πολλοί γονείς δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για το Πανεπιστήμιο.»

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι επιπτώσεις των μέτρων στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των σχολείων έχουν γίνει αφόρητες.



"Η κατάσταση τώρα είναι τόσο ανυπόφορη ώστε δεν υπάρχει τίποτα άλλο για εμάς από το να αγωνιστούμε" είπε η Marta Valenzuela, μια 20χρονη φοιτήτρια εγκληματολογίας. «Η οικογένειά μου καλείται να πληρώσει, και εμείς πρέπει να κάνουμε μεγάλες θυσίες,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 54 άνθρωποι που κρατούνταν μετά από παρόμοιες διαμαρτυρίες την Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Συνελήφθησαν αφού έφτιαξαν οδοφράγματα και άρχισαν να καίνε διάφορα αντικείμενα για να εμποδίσουν την πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Complutense.

Η Μαδρίτη έχει δεχτεί ένα κύμα συλλαλητηρίων που ξεκίνησαν στις 22 Μαρτίου, όταν χιλιάδες Ισπανοί από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν κατά της φτώχειας και της λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ,  τα οποία αργότερα μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.



Το 2012, η κυβέρνηση Ραχόι προώθησε μια σειρά αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που εισήγαγαν νέα συστήματα ταξινόμησης και αξιολόγησης  και περαιτέρω περικοπές της χρηματοδότησης με στόχο την εξοικονόμηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποτίθεται για να «σταθεροποιήσει» τα δημόσια οικονομικά της χώρας.


Οι περικοπές στην εκπαίδευση ήρθαν σαν συνέπεια της πολιτικής που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για να οδηγήσει τα επίπεδα ελλείμματος εντός των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωσης και να μειώσει το διογκούμενο ποσοστό ανεργίας, το οποίο έχει αυξηθεί στα 26%.



Βίοι παράλληλοι, λοιπόν.
Ελλάδας και Ισπανίας.

Με κοινές τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας τις οποίες επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τρόικες.
Με θύματα την εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές υποδομές.



Και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους πολίτες αυτών των χωρών και ιδιαίτερα τους νέους.

Μόνο που θα θέλαμε και τους νέους της Ελλάδας να δείχνουν μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και τόλμη.

Τέτοια που να αντιστοιχεί στη βαρβαρότητα των καιρών και να τους οδηγεί σε μια καλύτερη, πιο ελπιδοφόρα προοπτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: