Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Πολιτικοί τριγμοί από τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία. Ανησυχία προκαλεί η άνοδος των ποσοστών του κόμματος της Λεπέν


Έντονες συζητήσεις έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN).

 Οι σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχασαν έδαφος στο σύνολό τους, απόδειξη της δυσαρέσκειας που προκαλεί η ανεπιτυχής κυβερνητική πολιτική τους.

Εντυπωσιακό είναι και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό 61%.

Το FN κέρδισε σαφή πλειοψηφία με 50.26% των ψήφων στη Henin Beaumont, μια βόρεια πόλη που παλιότερα στηρίζονταν στην εξόρυξη άνθρακα και ιστορικά ψήφιζε Αριστερά. Ανεβασμένα ποσοστά σημείωσε και στη νότια Γαλλία.


Ο πρωθυπουργός, Jean-Marc Ayrault, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν κάθε υποψήφιο προκειμένου να ηττηθεί το FN στο δεύτερο γύρο.

Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η περαιτέρω άνοδος του FN στον δεύτερο γύρο.

Το FN, ένα κόμμα που εκφράζει θέσεις εναντίον της ΕΕ, απαιτώντας σκληρούς περιορισμούς στη μετανάστευση, πήρε προβάδισμα στις Αβινιόν, Περπινιάν, Μπεζιέ και Frejus στο νότο. Βρέθηκε, επίσης, στη δεύτερη θέση στη Μασσαλία.

Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου πέρασαν 200 περίπου υποψήφιοι του FN..

 Σε εθνικό επίπεδο το κεντροδεξιό UMP και οι σύμμαχοί της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν το 47%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του πήρε 38% και το FN ήταν 5%.

 Σύμφωνα με τον σχολιαστή του BBC, Hugh Schofield, Οι επιτυχίες του FN στις δημοτικές εκλογές είναι περισσότερο απόδειξη της περιχαράκωσης του στη γαλλική πολιτική.

Σίγουρα τα αποτελέσματα που σημείωσε πρέπει να ειδωθούν στην προοπτική τους. Μετά το δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής το FN πιθανότατα θα ελέγχει μόνο μια χούφτα των πόλεων.

 Ωστόσο, το ακροδεξιό αυτό κόμμα προκαλεί τριγμούς στο γαλλικό πολιτικό σύστημα, καθώς εμφανίζεται ικανό να εκπροσωπεί την αυξανόμενη δυσαρέσκεια.

Το FN θα λάβει μέρος σε περισσότερες από 100 "τριγωνικές" ψήφους την επόμενη Κυριακή. Αυτά είναι σε πόλεις όπου τρία κόμματα (συνήθως οι Σοσιαλιστές, το UMP και το FN) προηγούνται από τον πρώτο γύρο.

Παραδόξως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως ωφελούνται οι Σοσιαλιστές, διότι το εκλογικό σώμα της δεξιάς χωρίζεται. Μερικές πόλεις μπορεί έτσι να «σωθούν» για την αριστερά.

(Σημειώνουμε ότι στη γαλλική πολιτική κουλτούρα και αντίστοιχη γεωγραφία στην Αριστερά – La Gauche – αθροίζονται οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και άλλα μικρότερα σχήματα ή εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις.)

Στο Παρίσι δύο γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες για τη δημαρχία. Η Nathalie Kosciusko – Morizet, εκπρόσωπος της Δεξιάς, έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στην υποψήφια των Σοσιαλιστών, Anne Hidalgo, αλλά η νίκη της δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Αυτό οφείλεται και στις πολιτικές συμμαχίες που θα γίνουν εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών αλλά και στο ιδιόρρυθμο εκλογικό σύστημα στο Παρίσι, όπου ο δήμαρχος δεν εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους, αλλά από ένα εκλογικό σώμα  συμβούλων από τις 20 επαρχίες που ανήκουν στο μητροπολιτικό δήμο του Παρισιού.

 Γενικότερα, οι ψήφοι του ακροδεξιού FN ήταν αναλογικά υψηλές, με δεδομένο ότι υποψήφιοι του παρουσιάστηκαν σε μόλις 600 από τις περίπου 36.000 εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

 Σύμφωνα με τον Hugh Schofield αυτό αποτελεί σημαντική επιτυχία για το κόμμα αυτό καθώς και μια έκφραση της αυξανόμενης αγανάκτησης απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Το FN αναμένεται, επίσης, να ενισχύσει τις θέσεις του στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία για τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος είναι βαθύτατα αντιδημοφιλής μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία.

Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος ώστε να δούμε τα συνολικότερα συμπεράσματα.

Είναι γεγονός, όμως, ότι οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής τροφοδοτούν πολιτικά την ακροδεξιά.

Αυτό έχει καταγραφεί και σε πολλές άλλες χώρες – Ολλανδία, Φιλανδία, Ουγγαρία κα.

Οι Σοσιαλιστές, εμμένοντας σ’ αυτές τις πολιτικές και στην ουσία λειτουργώντας ως συμπλήρωμα των κυρίαρχων δεξιών δυνάμεων καταγράφουν συνεχείς απώλειες και συρρίκνωση των εκλογικών τους ποσοστών.

Αλλά και δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορούν – μέχρι στιγμής – να κεφαλαιοποιήσουν και να δρομολογήσουν σε μια διαφορετική προοπτική αυτή τη δυσαρέσκεια.


Μένει να δούμε αν αυτές οι ευρωεκλογές παρουσιάσουν τη δυνατότητα ν’ ανοίξει ένας άλλος δρόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: