Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μια ανθρωποθάλασσα διαδήλωσε στην Ισπανία κατά των μέτρων λιτότητας και της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας




Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη στις 19 Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας.

 Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυματίζοντας κόκκινες σημαίες, διαδήλωσαν στις πόλεις της Ισπανίας την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας.



Αυτή ήταν  η πρώτη μαζική απάντηση προς την κυβέρνηση, που προωθεί μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας που καλπάζει σχεδόν στο 23%.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι  ενέκρινε στις 11 Φεβρουαρίου την μεγαλύτερη «ευελιξία» της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για μείωση των κατώτερων μισθών και  μέτρων για την «τόνωση» της απασχόλησης των νέων.

Οι δύο κύριες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη,  που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των συνδικάτων για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης, η οποία πιστεύουν ότι θα «επιταχύνει την καταστροφή των θέσεων εργασίας».

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 57 πόλεις της Ισπανίας κατά της μεταρρύθμισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση των Συντηρητικών, προκειμένου – υποτίθεται -  να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση και την ανεργία του 22,85%, που αποτελεί  ρεκόρ μεταξύ των βιομηχανικών χωρών.


Τα σωματεία μιλούν για μια δυναμική κινητοποίηση, ανακοινώνοντας ότι συμμετείχαν 500.000 διαδηλωτές στη Μαδρίτη, 400.000 στη Βαρκελώνη, 150.000 στη Βαλένθια, 50000 στη Σεβίλλη.


 Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά το  κάλεσμα της UGT και των Comisiones Obreras (CCOO), των δύο κυριότερων  ισπανικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας με πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως "όχι στην άδικη  άδικη, αναποτελεσματική, περιττή μεταρρύθμιση Εργασίας " ή "Όχι στις περικοπές του προϋπολογισμού και της μεταρρύθμισης. Γενική Απεργία".



"Απεργία, απεργία, απεργία» , φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση. «Πρέπει να συνεχίσουμε. Αφού και αυτοί θα συνεχίσουν μέχρι να αφαιρέσουν τα δικαιώματά μας » , δήλωσε ο Victor Ogando , ένας διαδηλωτής 44 ετών, που  φορούσε ένα μαύρο καπέλο διακοσμημένο με λευκά και κόκκινα διακριτικά της CCOO, πρώην εργαζόμενος στις κατασκευές και σήμερα άνεργος.

Ανάμεσα στο πλήθος υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί που  διαδήλωσαν φορώντας τη φανέλα της «πράσινης παλίρροιας», ενός κινήματος διαμαρτυρίας που γεννήθηκε το Σεπτέμβριο στην περιοχή της Μαδρίτης, ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση.

 Υπήρχαν και διαδηλωτές που ανήκαν στους «Αγανακτισμένους». «Είμαι εδώ για να διαδηλώσω εναντίον της μεταρρύθμιση της εργασίας, αλλά και ενάντια στις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες» , δήλωσε ο Clemencia Alvarado , ένας δάσκαλος  54 ετών φορώντας το πράσινο μπλουζάκι με το σύνθημα "ένα δημόσιο σχολείο για όλους» .  "Η Διδασκαλία δεν είναι δαπάνη, είναι το μέλλον μας " , πρόσθεσε.


Οι νέοι Ισπανοί ήταν παρόντες σε μεγάλους αριθμούς για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας.



Εδώ στη Βαρκελώνη. ΑΡ / Emilio Morenatti

 Αυτοί άλλωστε πλήττονται από την ανεργία, με  ποσοστό 48,6% στην ομάδα 16-24 χρόνων. "Φοβάμαι ότι η γενιά μας έχει λιγότερα δικαιώματα από τους γονείς μας, πως δεν ζούμε καλά. Θεωρώ ότι η Ισπανία και η Ευρώπη γύρισε πίσω με αυτό το είδος των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο Alsedo Jordi, ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου, 23 ετών, ντυμένος στα μαύρα.

"Τραπεζίτες, κλέφτες, επιστρέψτε τα εκατομμύρια» , φώναζαν οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: