Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Μεσημέρι της Κυριακής ενεργοποιείται το σχέδιο στήριξης

  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου αλλά και με διάφορες κυβερνητικές και πολιτικές πηγές ενεργοποιείται  ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
    Μάλιστα αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης  των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
    Ωραία, λοιπόν, και οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία αντιμετώπισης των προβλημάτων για την αντιμετώπιση του χρέους του ελληνικού δημόσιου !
    Τον ουσιαστικό σχολιασμό γι’ αυτή την εξέλιξη θα τον καταθέσουμε αφού γίνουν γνωστές οι τελικές ρυθμίσεις.

   Αρκούμαστε προς στιγμήν να επισημάνουμε:

-          Η Ελλάδα εδώ και καιρό είναι όμηρος των ληστρικών κερδοσκοπικών συμφερόντων αλλά και των ιδιαίτερων στρατηγικών των ισχυρών της Ευρώπης οι οποίοι εναλλάσσουν ρόλους «σκληρών» και «μετριοπαθών» ενώ εμμένουν στην εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών πολιτικών.
-         Η αντιφατικότητα των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών. Μία ημέρα μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν προσφεύγει, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά μιλούσε για «συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού», και ειδικότερα «των όρων με τους οποίους θα λειτουργήσει».
-         Το ΔΝΤ  ante portas ; Το ΔΝΤ καραδοκεί να παρέμβει στο ελληνικό δράμα εξυπηρετώντας πολλαπλούς δικούς του σχεδιασμούς και όχι μόνο. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά για τους έλληνες πολίτες και εργαζόμενους; Ποιους όρους θα θέσει και ποιες νέες δεσμεύσεις θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση;
-         Το σενάριο του προγράμματος σταθερότητας προβλέπει ( μάλλον αισιόδοξα ; ) την αύξηση του χρέους μέχρι το 2011 στο 120,6% του ΑΕΠ το 2011 και στη συνέχεια υποχώρηση στο 113,4% του ΑΕΠ το 2013, γεγονός που όμως που  θεωρείται ανέφικτο, αφού οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης επιδεινώνονται.
-         Οι αγορές ισχυρίζονται ότι δεν πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο τα 35 δισ. ευρώ που θα χρειασθεί για φέτος, αλλά πολύ περισσότερο τα 65-70 δισ. ευρώ που εκτιμούν ότι θα χρειασθεί καθένα από τα επόμενα δυο χρόνια.
-         Αλήθεια, πως μπορεί να μειωθεί το χρέος χωρίς παραγωγική ανάπτυξη και με εξαθλιωμένους τους έλληνες εργαζόμενους;
-         Ποια θα είναι λοιπόν τα νέα σενάρια για τις  περίφημες «διαρθρωτικές αλλαγές» και τα νέα πακέτα μέτρων που όλα δείχνουν ότι έρχονται πολύ σύντομα;

  Θα μπορούσε κανείς να συζητήσει πολλές προτάσεις και αναγκαιότητες. Αλλά απ’ ότι φαίνεται και αυτή η κυβέρνηση σέρνεται αγκομαχώντας πίσω από τις εξελίξεις, επιλέγοντας τις γνωστές συνταγές και μέτρα  που παρά τις αντίθετες εξαγγελίες στοχοποιούν τα πιο αδύναμα στρ5ώματα της ελληνικής κοινωνίας και θέτουν σε αμφισβήτηση βασικά δικαιώματα. 

  Αλλά για όλα αυτά θα επανέλθουμε πολύ σύντομα …

Δεν υπάρχουν σχόλια: