Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα


                                του M ...
Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες αιφνιδίως η Standard & Poor΄s, στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική.

Η απόφαση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ που έληγε στις 5 Ιουνίου φαίνεται να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στις εσωτερικές δαπάνες έναντι των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με την S&P.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες» προειδοποιεί η Standard & Poor's, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ επισημαίνει ότι «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» άν δεν υπάρξει βελτίωση στις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ και «βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα».

«Η συνεχή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει την πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων» σύμφωνα με τον οίκο, ενώ υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ η παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα από την ΕΚΤ.

Για επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας κάνει λόγο ο οίκος από την αβεβαιότητα γύρω από τις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της και την ευρύτερη πολιτική σταθερότητα, ενώ την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις φορολογικών πληρωμών αυξήθηκαν σημαντικά το Μάιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να διαφυλάττει τη ρευστότητά της λόγω καθυστερήσεων των πληρωμών στους προμηθευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: