Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Το θέατρο του παραλόγου, η πορεία των "διαπραγματεύσεων" και ο μεταλλασσόμενος ΦΠΑ


Όποιος παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων σίγουρα σχηματίζει μια σουρεαλιστική εικόνα που προσεγγίζει άνετα και το θέατρο του παραλόγου.

Από τη μια η "συμφωνία" που τη μία μέρα έρχεται πιο κοντά και την άλλη απομακρύνεται ...

Οι "εταίροι" δανειστές και πρώτοι τοκογλύφοι το βιολί τους ... 

Ο Σόιμπλε - σταθερή "αξία" - υποστηρίζει ότι η Αθήνα έχει να διανύσει πού δρόμο ακόμη ...

Βέβαια, "διαφωνεί - σύμφωνα με τους εγχώριους δημοσιογράφους - με τη Μέρκελ (τώρα αν έχουμε με το σενάριο του "καλού και κακού μπάτσου" αυτό είναι μια άλλη ιστορία ...).

Από κοντά και το τσιράκι του, ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαμηνύει ότι η "κυβέρνηση υποτιμά την πολυπλοκότητα του χρέους" και ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ...

Ενώ, ο "φιλέλληνας Γιούνκερ, κάνει "μούτρα" στον Τσίπρα γιατί "δεν είναι απολύτως καλό παιδί" ...

Και, βέβαια, υπάρχει κι ο Ομπάμα που στη σύνοδο των G7 - ναι, αυτών των "λιτοδίαιτων" τύπων που για ένα διήμερο ξόδεψαν 350 εκατομμύρια ευρώ (!)- παρέμβηκε "υπέρ της Ελλάδας" καλώντας την να προχωρήσει σε "σκληρές μεταρρυθμίσεις".

Τώρα, για την κυβέρνηση ... τι να πούμε ...

Αφήνουμε την κόντρα της Ζωής και του Πανούση ... για το πιπί του μπάτσου ...

Δείτε τον πρωθυπουργό και το κόμμα του ... 

Αφού ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να  ... στηρίξει την  ... κυβέρνηση ... 
 Σκέτη σχιζοφρένεια ...

Ναι, γιατί έχουμε και κάποιους βουλευτές που για  ... ξεκάρφωμα βγαίνουν και λένε στα κανάλια ότι διαφωνούν με σημεία της επικείμενης συμφωνίας, κάποιους 22 που  θυμήθηκαν τις συλλογικές συμβάσεις και την υπόσχεση για τον κατώτατο μισθό και την "αριστερή πλατφόρμα' και την "Ίσκρα" - οποία ιεροσυλία και ιστορική αβελτηρία - που μονίμως διαφωνεί αλλά παρόλα αυτά καίρια στελέχη της κατέχουν κορυφαία υπουργικά πόστα και θέσεις.

Αυτό το "θεατράκι", βεβαίως, το έχουμε δει και με άλλες κυβερνήσεις όπου σωρεία βουλευτών και στελεχών παρέλαυναν  στα κανάλια και δήλωναν οργισμένοι τη διαφωνία τους με διάφορες μνημονιακές ρυθμίσεις, ώσπου στην τελική και κρίσιμη ψηφοφορία  ... έκαναν τουμπεκί!

Οφείλουμε, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι στη ρητορεία και την επικοινωνιακή διαχείριση ματαιωμένων προσδοκιών και υποσχέσεων οι καινούργιοι κυβερνήτες κυριολεκτικά δίνουν τα ρέστα τους και παραδίδουν μαθήματα υποκριτικής!

Ωστόσο, για να μην αδικούμε κανένα, θα περιμένουμε και την τελική κατάληξη των συμφωνιών και τη στάση πολλών στελεχών ... 

 Κατηγορηματικά, όμως, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η αντίσταση σε όποια λογής μνημονιακά μέτρα, στην προσπάθεια επιβολής νέων μνημονίων με οποιαδήποτε αμφίεση και μασκάρεμα, δεν αποτελεί "εσωκομματική υπόθεση" του ΣΥΡΙΖΑ ...

Πρώτα απ' όλα είναι υπόθεση του κοινωνικού και λαϊκού κινήματος, είνια υπόθεση των ίδιων των πολιτών που πρέπει να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις ...


Έτσι, όμως, για μια επικαιροποίηση των αενάως μεταλλασσόμενων προτάσεων και "κόκκινων" γραμμών της κυβέρνησης παρουσιάζουμε τη σημερινή της - νέα - πρόταση για τον ΦΠΑ προς τους δανειστές.

(Αφήνουμε το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα ζοφερά ... γι' αυτά θα μιλήσουμε και σε άλλη ευκαιρία ...)

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ τρεις συντελεστές με τους δυο πρώτους ελαφρά υψηλότερους από αυτούς που είχε προτείνει αρχικά, προβλέπει η πρόταση που έστειλε η Αθήνα στους θεσμούς. Αναμένονται έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για να κλείσει το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τους εταίρους.
Η νέα πρόταση της κυβέρνηση για το ΦΠΑ

Αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο 12%, από 11% και του υπερμειωμένου από το 6% στο 6,5% στην προηγούμενη κυβερνητική εκδοχή, προβλέπει η νέα πρόταση η οποία εστάλη στους Θεσμούς.

Αυτό το μέτρο άλλωστε είναι και το βασικό όχημα για την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,6% του ΑΕΠ, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη στο 0,75% του ΑΕΠ για φέτος όπως είναι η νέα.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει:

· 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

· 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

· 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Με βάση τη νέα βελτιωμένη, όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, πρόταση, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι παρ' ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ. Πιθανότερο θεωρείται ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά συνεχίζει να προβλέπεται.

Αναφορικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αναμένονται έως αύριο γραπτές προτάσεις της πλευράς των δανειστών και πριν τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ, ενώ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται όσον αφορά στο θέμα του χρέους.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για το χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος (λήγει η προηγούμενη παράταση στις 30 Ιουνίου) οι ίδιες πηγές σημειώνουν η παράταση είχε προταθεί προ 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί

Έτσι, απλά 1,5 δισεκατομμύριο πρόσθετα χαράτσια θα καλεστούν να πληρώσουν κυρίως οι φτωχοί, οι πάσχοντες,άντε και οι μικρομεσαίοι ...

Γιατί μη μας πείτε ότι θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, οι φοροφυγάδες, η εγχώρια ολιγαρχία ...

Αφού ο ΦΠΑ - ως κατεξοχήν έμμεσος φόρος - είναι οριζόντιος, ισοπεδωτικός και βαθιά άδικος και θα πλήξει βίαια το λαϊκό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: