Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Financial Times: Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα




Το σχέδιο συμβιβασμού που έχουν ετοιμάσει οι πιστωτές της Ελλάδας προβλέπει ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015, ποσοστό που αυξάνει σε 3,5% για το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν δει την πρόταση, μετέδωσαν οι Financial Times.

Σύμφωνα με άρθρο που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, το πρωτογενές πλεόνασμα, έσοδα μείον έξοδα εξαιρουμένων των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συμφωνία καθώς αυτό θα καθορίσει πόσα μέτρα λιτότητας θα κληθεί να λάβει η Αθήνα.

Όπως αναφέρουν οι FT, επιπρόσθετα με την απαίτηση για 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, ποσοστό που αυξάνει στο 3% για το 2017 πριν ανέλθει στο 3,5% για το 2018.

Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα από όσα προέβλεπε το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο, αλλά παράλληλα είναι σκληρότερα απ’ αυτά που επιθυμούσε η Αθήνα, τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο συνεχίζει:

Το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους αν δεν πιαστούν.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του ΔΝΤ και γι’ αυτό στο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται ανακούφιση του χρέους, ενώ το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: