Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, οξύνεται ο διχασμός της κοινωνίας – Μια κρίση με το πρόγραμμα λιτότητας που θυμίζει το 1929 και η «ντροπή» της Ελλάδας; Ο απόηχος της κρίσης και τα διχαστικά φαινόμενα από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, όπως καταγράφονται στο Διεθνή Τύπο




Η αυξανόμενη ένταση και ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας που προκαλείται από την ανελέητη πολιτική των Μνημονίων και τον κίνδυνο  που προκαλεί η δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής., συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου.



Έτσι, στη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Υπό τον τίτλο «Η ντροπή της Ελλάδας» η εφημερίδα σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή εξελίσσεται σε κράτος εν κράτει τη στιγμή που, όπως γράφει, οι δημοκράτες πολιτικοί «κοιτούν αβοήθητοι».

Υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το θέατρο Χυτήριο στην Αθήνα και τους προπηλακισμούς των θεατών και των ηθοποιών της παράστασης Corpus Christi από μέλη της Χρυσής Αυγής, η NZZ επισημαίνει ότι οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών ανήκουν στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, «η διαμαρτυρία για τις καθημερινές επιθέσεις οπαδών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών παραμένει περιορισμένη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατέγραψε στο τέλος Αυγούστου «ανησυχητικής έκτασης βία με ρατσιστικό κίνητρο στη χώρα». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι η Χρυσή Αυγή δείχνει να επιβεβαιώνεται με τη δράση της καθώς «σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα αναδεικνυόταν σε τρίτη δύναμη στη βουλή. Ελάχιστοι πολιτικοί μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Η αρθρογράφος εκτιμά ότι η σύγκριση της κατάστασης με εκείνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αποκτά βάση εξαιτίας της «ανικανότητας της κυβέρνησης και των κρατικών οργάνων να αντιδράσουν επαρκώς απέναντι στην ακροδεξιά απειλή».


 Σε δημοσίευμα, επίσης, των New York Times, υπογραμμίζεται ότι τα μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής κόμματος, τα οποία σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να έχουν την υποστήριξη της αστυνομίας, συγκρούονται βίαια με αριστερούς και τους μετανάστες, αυξάνοντας τους φόβους για την αβεβαιότητα ύπαρξης του κράτους δικαίου. Αλλά η διαφωνία δεν περιορίζεται σε αυτά.

 Το δημοσίευμα συνεχίζει:  «Πολιτικοί  όλο και περισσότερο βυθισμένοι σε σκάνδαλα διαφθοράς αποξενώνονται από τους πολίτες,  ενώ αναθεματίζουν ο ένας τον άλλον στο Κοινοβούλιο».


 Οι New York Times επισημαίνουν τον αυξανόμενο διχασμό και τις εκρηκτικές αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας. Με την ανεργία στο 25 %, και πάνω από 50% για τους νέους, οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των γενεών, μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα , μεταξύ των «εχόντων» και των  «μη εχόντων».



Η κυβέρνηση πέρασε μόλις ένα νόμο που επιτρέπει σούπερ μάρκετ να πωλούν ληγμένα τρόφιμα σε μειωμένες τιμές. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει τριπλασιαστεί από το 2009, και πολλές πολυκατοικίες δεν πρόκειται να αγοράσουν αφού πάρα πολλοί ενοικιαστές δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

 Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας: «Ο κ. Σαμαράς προκάλεσε πρόσφατα δημόσια κατακραυγή όταν σε μια συνέντευξη σε μια γερμανική εφημερίδα παρομοίασε σήμερα την Ελλάδα με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία, αναφερόμενος  στην εύθραυστη δημοκρατία στην οποία φασίστες και κομμουνιστές  μάχονταν  για την εξουσία, ενώ το πολιτικό κέντρο είχε διαβρωθεί πριν ο Χίτλερ ανέβει στην εξουσία».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του  Νίκου Μουζέλη, ομότιμου καθηγητή της κοινωνιολογίας στο London School of Economics, ο οποίος πρόσφατα  έπεσε θύμα ληστείας "Υπάρχει τόσο μεγάλη κατάθλιψη και  επιθετικότητα - κλοπές, εγκλήματα όλων των ειδών, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών».

 Κατά τους New York Times, στους δρόμους της Αθήνας, οι συγκρούσεις μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αριστερών αυξάνονται. Μια ομάδα αριστερών που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα, μετά από μια τέτοια σύγκρουση, δήλωσε ότι είχε χτυπηθεί βάναυσα από τις αστυνομικές δυνάμεις,  που τους προκάλεσαν μώλωπες  και εγκαύματα κατά τη διάρκεια της κράτησης τους  ενώ η αστυνομία απείλησε να αποκαλύψει τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους  στη Χρυσή Αυγή,  ρεπορτάζ που παρουσίασε και η εφημερίδα Guardian  ενώ  και ένας δικηγόρος  ενός  από τους 15 κρατούμενους επιβεβαίωσε.

Η αστυνομία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία, και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι θα μηνύσει τη βρετανική εφημερίδα για δυσφήμιση. Αλλά  βουλευτής της Χρυσής Αυγής δήλωσε πρόσφατα  στο BBC πως πιστεύει  πίστευε ότι η οργάνωσή του έχει  την υποστήριξη του 50 με 60% της ελληνικής αστυνομίας.

Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις και Ελλήνων πολιτών, όπως της κ.  Αγγελικής Χριστάκη, 58 ετών, που είπε ότι αισθάνεται ολοένα και πιο ανήσυχη. "Κατευθυνόμαστε  προς ένα σενάριο του εμφυλίου πολέμου»,  δήλωσε με έμφαση. "Αλλά αυτό είναι φυσικό, όταν οι πλούσιοι είναι ενάντια στους φτωχούς, όταν η ακροδεξιά επιτίθεται στην άκρα Αριστερά."
 Οι NYT τονίζουν ότι  η Ελλάδα βρέθηκε στη λήξη  του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου σε έναν εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσε  τεράστια τραύματα.

«Προσωπικά θλίβομαι όταν είδα μικρά παιδιά σε μια εκδήλωση της  Χρυσής Αυγής», ανέφερε η κ. Χριστάκη.  "Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου."

 Τέλος η εφημερίδα κάνει λόγο και στην αυξανόμενη δράση της Χρυσής Αυγής  που ενώ είναι περισσότερο γνωστή για βίαιες συγκρούσεις  με τους μετανάστες, ορισμένα από τα μέλη και στελέχη της συνεργάστηκαν αυτό το μήνα με  διαδηλωτές παραθρησκευτικών οργανώσεων  και συνεπλάκησαν με θεατρόφιλους και φορείς για να «διαμαρτυρηθούν» για το θεατρικό έργο του Terrence McNally  "Corpus Christi.

"Οι νεοναζί διευρύνουν το φάσμα των στόχων",  αναφέρει ο αρθρογράφος, Νίκος Ξυδάκης, στην εφημερίδα Καθημερινή. «Πρώτα ήταν αλλοδαποί.  Τώρα είναι οι γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι, οι καλλιτέχνες, οι αριστεροί, οι Έλληνες, όποιος δεν θεωρείται ότι είναι 100% άριος, σούπερ-αρσενικός."


Σε ένα δραματικό σχόλιο  του, επίσης, το Bloomberg παρομοιάζει το αποτελέσματα της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα με τη Μεγάλη Ύφεση του 1929-1930 στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.



Καθώς η ελληνική οικονομία  τα πέντε τελευταία χρόνια έχει βυθιστεί σε μια ύφεση που κινείται στο 25-30% (μέχρι και το 2013), το αμερικανικό πρακτορείο την παρομοιάζει με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, όπου η γερμανική οικονομία  συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% μεταξύ 1929 και 1933, το έτος που ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν. Ακόμη και μετά την εκ νέου ανάπτυξη στη Γερμανία που άρχισε  το 1934, χρειάστηκαν ακόμη τρία χρόνια  μέχρι το 1937  όταν η παραγωγή να υπερβεί το επίπεδο που ήταν το 1929 – κι αυτό βεβαίως με την ένταση των στρατιωτικών εξοπλισμών και την επιθετική πολιτική  του Γ΄ Ράιχ  που οδήγησε στην ανθρωποσφαγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και το Bloomberg καταγράφει την άνοδο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και την εκρηκτική όξυνση των κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων.




Θέλουν να μας πουν κάτι που δεν ξέρουμε όλα αυτά τα ξένα μέσα;

Η έξαλλη εμφυλιοπολεμική πρακτική της Χρυσής Αυγής τι  και ποιους εξυπηρετεί;

Η  ανικανότητα των αστικών πολιτικών κομμάτων αλλά και η έλλειψη ολοκληρωμένης πειστικής αντιπρότασης από το ΣΥΡΙΖΑ, τι μπορεί να σημαίνει  για μια κοινωνία που οδηγείται στον πιο τραγικό χειμώνα από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου;

Και ποιο είναι το χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτών;


Δεν υπάρχουν σχόλια: