Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Με αυταρχισμό και την αστυνομική βία σε Ισπανία και την Ελλάδα επιβάλλουν τις πολιτικές της λιτότητας



Στην Ισπανία με σφαίρες από καουτσούκ οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους ειρηνικούς διαδηλωτές στις πλατείες της Μαδρίτης και άλλων πόλεων.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και νέων  διαδήλωναν την αντίθεσή τους στα σφαγιαστικά μέτρα λιτότητας ύψους 65 δις. ευρώ που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Ραχόυ στην ισπανική εκδοχή της ακραίας λιτότητας  που επιβάλλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ.



Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα με εισαγγελική εντολή και με ωμή επέμβαση των ΜΑΤ άνοιξαν οι πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» τα ξημερώματα.

Ενώ  σύμφωνα με πληροφορίες η επέμβαση έγινε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Έτσι αποκαλύπτεται καθημερινά το αντιλαϊκό πρόσωπο της νέας τριμερούς κυβέρνησης που την «αποφασιστικότητα» και το δυναμισμό της τον εξαντλεί στους απεργούς και τους εργαζομένους.

Μείζον θέμα προκύπτει βεβαίως και για τη ΔΗΜΑΡ η οποία συμμετέχει σ’ αυτό το κυβερνητικό σχήμα δίνοντας ένα «άλλοθι» προοδευτικότητας σε μια κατεξοχήν μνημονιακή κυβέρνηση.  

Ας σημειωθεί ότι ο απεργιακός αγώνας κρατούσε για 263 μέρες.

.Η Αστυνομία προχώρησε σε 9 προσαγωγές απεργών που βρίσκονταν στο εργοστάσιο, στην ομάδα περιφρούρησης. Τελικά, οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι πέντε συνελήφθησαν και το απόγευμα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.



Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εντάσεις μπροστά στην πύλη του εργοστασίου ενώ προγραμματίζεται συγκέντρωση συμπαράστασης το απόγευμα.

Πέρα από τις ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ που έσπρωξε την απεργία αυτή σε αδιέξοδο, εκείνο που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα και ενωμένα ο κρατικός αυταρχισμός που αναμένεται να ενταθεί εν όψει και των νέων αντιλαϊκών μέτρων και μεθοδεύσεων.

Και να οργανωθεί η πάλη από τη μια σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούθς και από την άλλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ας σημειωθεί ότι όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ικανοποίηση» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία και το άνοιγμα του εργοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδωσε με σαφήνεια την εντολή ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο. Παράλληλα, τονίζουν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σχόλιο της Ιπποκράτους αναφορικά με τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία. «Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του Περισσού με αφορμή τη στάση που τήρηση ο πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δήλωση του πρωθυπουργού για την Χαλυβουργία επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι απροκάλυπτοι υπερασπιστές της κεφαλαιοκρατίας και εχθροί της εργατικής τάξης. Τα περί «του δικαιώματος στην εργασία» που δήθεν υπερασπίζεται η κυβέρνηση είναι φύκια που πουλάει για μεταξωτές κορδέλες. Τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς υπερασπίζεται για να τσακίσει τους εργάτες, να υποταχθούν στις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μισθούς – επιδόματα πείνας.

Ενώ για πολιτική τρομοκρατίας κατηγορούν την κυβέρνηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκαν το εργοστάσιο Χαλυβουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: