Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

«Ισπανική υποχώρηση» για την ευρωζώνη; Η πιθανή προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης και οι κλυδωνισμοί στη ζώνη του ευρώ



Η Ισπανία – σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters αλλά και άλλων διεθνών Μέσων ενημέρωσης -  θα ζητήσει επίσημα αυτό το Σαββατοκύριακο από τους ευρωπαίους εταίρους της να «βοηθήσουν» στην διάσωση των τραπεζών της για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Θα γίνει έτσι η τέταρτη χώρα στη ζώνη του ευρώ που θα ζητήσει εξωτερική υποστήριξη μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Αλλά η κυβέρνηση της φαίνεται να μην «υπολογίζει» τόσο ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια προκαταρκτική εκτίμηση του ποσού του κεφαλαίου που απαιτείται από τις τράπεζες πριν από τη λήψη απόφασης.



Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, μάλλον θα προχωρούσαν σε τηλεδιάσκεψη το Σάββατο για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη αίτηση  της Ισπανίας για βοήθεια.

Μια συμφωνία για την Ισπανία θεωρείται απαραίτητη πριν από τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχή και να οδηγήσουν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων κύκλων -  στην έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.



Οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται, λοιπόν, τουλάχιστον € 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το ποσό των 40 δισ. προκύπτει από τα αποτελέσματα προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων που διενεργούνται από το Ταμείο σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες, αλλά μια αξιωματούχος του ΔΝΤ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πιθανόν περισσότερα για να διασφαλιστεί  η ύπαρξη ενός  «αξιόπιστου τείχους προστασίας» στη χειρότερη περίπτωση, σε μια περίοδο  που καταγράφεται μείωση της ανάπτυξης κατά 4% στην Ισπανία φέτος.

Πιθανόν αυτό το ποσό να είναι 1,5 ή και δύο φορές μεγαλύτερο προκειμένου να πειστούν οι «αγορές» ότι οι ισπανικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για να αντέξουν τους κλυδωνισμούς.





Η ευρωζώνη σε σοβαρό κίνδυνο …

Η εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα και την Ισπανία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Moody να μειώσει την θέση πολλών χωρών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με τον υψηλότερο βαθμό ΑΑΑ, όπως η Γαλλία ή και η ίδια η Γερμανία, προειδοποίησε ο οργανισμός αξιολόγησης την Παρασκευή.

Ειδικότερα, μια έξοδος της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη πίεση στις αξιολογήσεις των χωρών της περιοχής, υποστηρίζει ο οργανισμός αξιολόγησης.

Θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, τόσο άμεσα λόγω της μετατροπής του ευρώ σε εθνικό νόμισμα, αλλά και έμμεσα λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών διαταραχών που θα προκύψουν, συνεχίζει η Moody.

Ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ απειλεί ιδιαίτερα τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου (Ba1, αρνητικές προοπτικές), Πορτογαλίας (Ba3, αρνητικές προοπτικές), Ιρλανδίας (Ba1, αρνητικές προοπτικές),  Ιταλίας (Α3, αρνητικές προοπτικές) και  Ισπανίας (Α3, αρνητικές προοπτικές).

Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ευρώ, απειλώντας την ίδια την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, ο οίκος  Moody " θα επανεξετάσει την αξιολόγηση όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με πιστοληπτική διαβάθμιση AΑΑ" , ακόμη και με την υψηλότερη κατάταξη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται στην υψηλότερη κατάταξη ΑΑΑ από τη Moody είναι η Αυστρία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες.

Την Πέμπτη, η Fitch,  ανταγωνίστρια της Moody, είχε προχωρήσει σε μια βαριά «ποινή»  για την Ισπανία, με τη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας κατά τρεις βαθμίδες σε BBB. Ο οίκος αυτός υπολογίζει ότι η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των ισπανικών τραπεζών θα μπορούσε να βρίσκεται μεταξύ 60 και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή στο 6% ως 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.





Πακτωλός δισεκατομμυρίων στη «μαύρη τρύπα» των τραπεζών.

Εμμονή στις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας από τη Μέρκελ και την ηγεσία της ΕΕ.

Το «παραμύθι» ότι η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο στην ΕΕ ενώ αλλού τα πράγματα είναι καλύτερα , άρα και αναστρέψιμα – με τη συνέχιση της ίδια πολιτικής.

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα των μέτρων, της στάσης και της αντιμετώπισης από τυους ηγετικούς κύκλους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ίσως, γι’ αυτό και η ευρωζώνη έχει τεθεί σε ελεύθερη περιδίνηση.

Πληθαίνουν οι φωνές – ακόμη και από διακεκριμένους επιστήμονες και υποστηριχτές του ευρώ – ότι οι προσεχείς εβδομάδες και μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το ευρώ.

Προβλέποντας μέχρι και τη διάλυση της ευρωζώνης.

Ή και τη μετατροπή της σε ζώνη δύο ταχυτήτων. Όπως, με τον αυταρχισμό και το θράσος που τη διακρίνει διακήρυξε και η Μέρκελ.

Δεν είναι παράδοξο, λοιπόν, που και ο νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός Economistσε σκίτσο του παρουσίασε την οικονομία της ευρωζώνης με πτώμα που ματαίως επιχειρείται να νεκραναστηθεί.







Δεν υπάρχουν σχόλια: