Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το τέλος της γερμανικής αυταπάτης; Ή μήπως η κρίση φτάνει και στη Γερμανία;


 Αναλυτές σημειώνουν ότι επί δύο χρόνια η Γερμανία ασκούσε πολιτική διαχείρισης της κρίσης σαν να ήταν ένα περιθωριακό πρόβλημα της ευρωζώνης, σαν να ήταν πρόβλημα των άλλων, των Ελλήνων, των Πορτογάλων, των Ισπανών και των Ιταλών, όλων εκείνων δηλαδή που ξέφυγαν από τους δημοσιονομικούς τους στόχους και θα έπρεπε να τιμωρηθούν γι' αυτό. Η γερμανική οικονομία αναπτύσσονταν, το ποσοστό των ανέργων μειώνονταν. Στο μεταξύ όμως σταδιακά και ο τελευταίος γερμανός πολίτης συνειδητοποιεί ότι η στείρα πολιτική λιτότητας δεν έφερε αποτέλεσμα αυτά τα χρόνια.

Οι γερμανοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι η κρίση από την περιφέρεια της Ευρώπης θα αγγίξει και τον πυρήνα της και ότι μια οικονομία δεν μπορεί να κινείται αποκομμένη και αλώβητη από τις εξελίξεις στο άμεσο γεωγραφικό της περιβάλλον. Οι μάνατζερ πωλήσεων στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα για τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους: τελικά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι και τόσο ανθεκτική και αλώβητη απέναντι στην κρίση. Τον Μάιο, για πρώτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες έπεσε ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo στη Γερμανία που θεωρείται το πιο σημαντικό βαρόμετρο για την κατάσταση στη γερμανική οικονομία. Ήδη η ζήτηση από χώρες σε κρίση έχει κατακόρυφα μειωθεί και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή.



 Την ίδια στιγμή τις ευθύνες της Γερμανίας στην ευρωκρίση καταγγέλλει σε άρθρο του ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

 «To ευρωπαϊκό σπίτι βρίσκεται στις φλόγες» είναι το τίτλος άρθρου του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί καγκελαρίας Σρέντερ, Γιόσκα Φίσερ, που φιλοξενεί  η σημερινή Süddeutsche Zeitung. Ο Φίσερ καταλογίζει ευθύνες στην ΄Αγκελα Μέρκελ για την πολιτική λιτότητας, η οποία, όπως επισημαίνει, έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στα τρία χρόνια της κρίσης χρέους.

«Με κηροζίνη, αντί για νερό»

 «Το ευρωπαϊκό σπίτι φλέγεται κι ακόμη και το συντηρητικό Λονδίνο ζητά λογικά και αποφασιστικά βήματα της πυροσβεστικής, αλλά έκανε τον λογαριασμό χωρίς την πυροσβεστική και της επικεφαλής της ‘Αγκελα Μέρκελ» γράφει χαρακτηριστικά ο Φίσερ.
 «Η Ευρώπη με οδηγό τη Γερμανία σβήνει τη φωτιά με κηροζίνη αντί για νερό και έτσι η φωτιά εξ αιτίας των μέτρων λιτότητας της Μέρκελ εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι ο λόγος που η δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε χαρακτηριστικά υπαρξιακής κρίσης» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φίσερ σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών στις χώρες του ευρώ και υποστηρίζει ότι η απόφαση για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας και της Γαλλίας. «Οι τελευταίες εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αλλά κι αυτές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ιταλία, οι αναταραχές στην Ισπανία και την Ιρλανδία δείχνουν ότι οι λαοί έχουν χάσει από καιρό την πίστη τους στην χωρίς ανάπτυξη πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία . (…) Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται με χάος η Ελλάδα, και η θύελλα στις ισπανικές, ιταλικές και γαλλικές τράπεζες να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανεμοστρόβιλο που θα διαλύσει την Ευρώπη. Και μετά»; αναρωτιέται ο Φίσερ. «Θα ακυρωθούν οι προσπάθειες δύο ευρωπαϊκών γενεών που οδήγησε την ήπειρό μας στην πλέον μακρόχρονη περίοδο ειρήνης και ευμάρειας»;


Δεν υπάρχουν σχόλια: