Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Φουκουσίμα: το κέλυφος του τρίτου πυρηνικού αντιδραστήρα είναι πιθανόν να έχει υποστεί βλάβη



  Η κατάσταση στον τρίτο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα είναι "απρόβλεπτη", προειδοποίησε την Παρασκευή 25 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Naoto Kan . "Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» , είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Καν εξέφρασε επίσης τον «σεβασμό» για όλους εκείνους που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία μετά τον πόλεμο . "Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, θα ήθελα να ζητήσω από όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη  του για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, " δήλωσε ο ηγέτης της κεντροαριστερής κυβέρνησης.






  Ο φορέας εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού στη Fukushima, Tokyo Electric Power (TEPCO), αναγνώρισε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα 3, το οποίο περιλαμβάνει τις ράβδους καυσίμου,  θα μπορούσε να έχει καταστραφεί. "Ραδιενεργές  ουσίες έχουν απλωθεί  μακριά από τον αντιδραστήρα", είπε από την πλευρά του, ο  Hideyuki Nishiyama,  εκπρόσωπος τύπου της ιαπωνικής υπηρεσίας για την  πυρηνική ασφάλεια. "Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, προκύπτει ότι έχουμε επιτύχει κάποιο περιορισμό της διάχυσης ως ένα βαθμό,   αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι ο αντιδραστήρας είναι κατεστραμμένος", πρόσθεσε. Τέσσερις αντιδραστήρες  του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου.

 Οι απόπειρες ψύξης των αντιδραστήρων με τη βοήθεια κανονιών  νερού και οι εργασίες  για την αποκατάσταση της τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας  προχωρούν αργά λόγω της επικινδυνότητας του χώρου, την επομένη της νοσηλείας δύο εργαζομένων που είχαν σοβαρά πληγεί από την ακτινοβολία.


 
  " Είμαστε ακόμη στη φάση εκτίμησης των ζημιών στο εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία κατά την οποία ο ψυκτικός εξοπλισμός θα λειτουργήσει. Θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα, ποιος ξέρει» είπε ένας εκπρόσωπος της  εταιρείας. Η ιαπωνική υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας είχε ανακοινώσει ότι δεν αποκλείεται η δυνατότητα αύξησης του επιπέδου  επικινδυνότητας του ατυχήματος Fukushima στο 6, το οποίο είχε οριστεί στο 5 σε μια κλίμακα 0 - 7.


  Η Υπηρεσία  την ίδια στιγμή επέκρινε την  TEPCO ότι δεν έλαβε μέτρα για την προστασία των τεχνικών της που αγωνίζονται μέρα και νύχτα μαζί με εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας, «οι  ραδιενεργές ουσίες έχουν διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα 3,  ο οποίος είναι πιθανόν να έχει καταστραφεί" .


  Τρεις εργάτες, φορώντας μόνο λαστιχένιες μπότες μολύνθηκαν την Πέμπτη από πολύ υψηλή ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο στρόβιλο πίσω από τον αντιδραστήρα 3. Δύο έχουν νοσηλευτεί με σοβαρά εγκαύματα στα πόδια της. Συνολικά από τις 17 Μαρτίου, 17 εργαζόμενοι  έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία.  Η κυβέρνηση διέταξε την TEPCO "να βελτιώσει τη διαχείριση του προσωπικού, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων ατυχημάτων» , δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου,  Γιούκιο Edano , ζητώντας να γίνει έρευνα για να απαντηθεί το «πώς οι εργαζόμενοι έχουν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία" .




Ρύπανση των τροφίμων



Μέχρι  οι αντλίες ψύξης  να τεθούν και πάλι σε λειτουργία, η διαρροή ραδιενέργειας που εξακολουθεί  περιοδικά  να ξεφεύγει από τους τέσσερις αντιδραστήρες που έχουν πληγεί πιο σοβαρά, τροφοδοτεί  τον φόβο για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας και των υδάτων στην περιοχή του Τόκιο , όπου υπολογίζεται ότι ζουν 35 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πώληση ορισμένων πράσινων λαχανικών και του νωπού γάλακτος σε τουλάχιστον τέσσερις νομούς γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει απαγορευθεί, ενώ το νερό της βρύσης δεν συνιστάται για τα μικρά παιδιά σε δώδεκα περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα. Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε αυστηρότερους ελέγχους στα ψάρια και τα οστρακοειδή που αλιεύονται στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου.


 Ο φόβος της πυρηνικής ακτινοβολίας εκτείνεται και στον υπόλοιπο πλανήτη. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Narita κοντά στο Τόκιο, έχει υποχωρήσει περίπου κατά 60%, μεταξύ 11 και 22 Μαρτίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανακοίνωσε το Γραφείο  Μετανάστευσης. Ο αριθμός των ξένων που φεύγουν από τη χώρα αυξήθηκε κατά 20 000 άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Κίνα και πολλές άλλες ασιατικές χώρες, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκδώσει εντολή για ένταση των ελέγχων στα φρέσκα προϊόντα από τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: