Επιθέσεις με πυραύλους Τόμαχοκ εξαπέλυσαν και δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχουν και δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, πέρα από την εμπλοκή της Γαλλίας που πρώτη ξεκίνησε την επέμβαση σε βάρος των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Εντείνονται οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, ο οποίος απειλεί με αντίποινα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους σ' όλη τη Μεσόγειο
Επιθέσεις με πυραύλους Τόμαχοκ εξαπέλυσαν και δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχουν και δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, πέρα από την εμπλοκή της Γαλλίας που πρώτη ξεκίνησε την επέμβαση σε βάρος των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι.
Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό.
Αδιευκρίνιστη είναι η ακριβής συμμετοχή και ο ρόλος και άλλων δυνάμεων της συμμαχίας - όπως της Ολλανδίας, Βελγίου, Δανίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Τουρκίας, Πολωνίας και της Λιθουανίας, οι οποίες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα σημαίνει μια στρατιωτική ανάπτυξη ή τη χρήση των βάσεων. Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και η Ιορδανία, ήταν παρόντα στη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο.
Ερωτηματικά, λοιπόν, για το βαθμό συμμετοχής της Ελλάδας - πέρα απ' όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση - δημιουργούνται αρκετά.
Διαφωνίες έχουν ξεσπάσει και στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας για τη στάση που κράτησε η χώρα τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και μετά.
Ενώ η Ρωσία διαχώρισε τη θέση της από την επιχείρηση κάνοντας λόγο για "βιαστική απόφαση" του Συμβουλίου Ασφαλείας και για επιχειρήσεις που ξεκινούν από μια "ομάδα χωρών".
Το σίγουρο είναι ότι βρίσκονται μπροστά σε μια καταιγίδα εξελίξεων ενώ στο όνομα υπεράσπισης του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης, θα αναπτυχθεί μια σκληρή παρτίδα γεωστρατηγικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της περιοχής, των στρατηγικών κοιτασμάτων πετρελαίου καθώς και για το παιχνίδι εντυπώσεων στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και στο εσωτερικό κάποιων χωρών - ίδε Γαλλία, η οποία για πρώτη φορά φαίνεται να "ηγείται" μιας τέτοιας επιθετικής προσπάθειας.
Μάλλον λίγο αργά έστερξαν να υπερασπίσουν του Λίβυους αμάχους οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Το κάνουν τώρα προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και να κερδίσουν καλύτερες θέσεις στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σ' αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή και στον αραβικό κόσμο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου