Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αριστερά στο … προσκήνιο μέσα και από τις αντιφάσεις της

Σε δύο σημερινά δημοσιεύματα των «Νέων» παρουσιάζονται δύο πτυχές της παρουσίας και της ιστορίας της Αριστεράς.

Το ένα με τίτλο «ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣΑπό την υιοθεσία στην αποκλήρωση» αναφέρεται στην πρόσφατη ιστορία της  και συγκεκριμένα στην αδυσώπητη αντιπαράθεση μεταξύ Αλέκου Αλαβάνου και Αλέξη Τσίπρα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον Συνασπισμό και τη συμμαχική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το ότι δεν παρουσιάζει όλη τη σύνθετη πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο πολιτικών προσώπων, καθώς και το πολιτικό φορτίο που σηματοδοτεί αυτή η σχέση το δημοσίευμα είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Το άλλο με τίτλο « Μιλάει ο Νίκος Μπελογιάννης...», ο γιος της Έλλης Παππά  για τον πατέρα του Νίκο και την Αριστερά, παρουσιάζει μια συνέντευξη του για μια από τις πιο δραματικές περιόδους της νεότερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας και της Αριστεράς, καθώς και τις προσωπικές του σκέψεις για την Αριστερά.

Έτσι η Αριστερά μέσα από την αντιφατικότητά της, προκαλεί και συγκινεί. Η ιστορία της παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και πολλαπλές αναγνώσεις και προσεγγίσεις.

Παρουσιάζουμε  και τα δύο αυτά δημοσιεύματα – που αναφέρονται σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες – στη σελίδα μας «Αριστερά και Ιστορία», χωρίς άλλα σχόλια.

Στη συνέχεια θα δημοσιεύσουμε και άλλες απόψεις, σκέψεις και προσεγγίσεις  τόσο για την σύγχρονη όσο και για την παλαιότερη ιστορία της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: