Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγμάτευση και όχι Grexit

του Μ …
  • Εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περί Grexit - Αμοιβαίο συμβιβασμό Αθήνας-Βερολίνου «βλέπει» το Reuters 
  • Νίκη ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Grexit «βλέπει» ο επικεφαλής του IIF
  • Bloomberg Businessweek: Γιατί η Ευρώπη δεν έχει ακόμη την πολυτέλεια ενός Grexit; 
  • Γκίκας Χαρδούβελης: «Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή, καθώς το κοινό κατανοεί ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επίσης απίθανο το σενάριο εξόδου από το ευρώ. «Η πολιτική σε μια χώρα ακολουθεί τις βαθιές επιθυμίες του λαού και ο λαός επιθυμεί βαθύτατα να παραμείνει στη Δύση – αυτό είναι συνδεδεμένο με την παραμονή στην Ευρωζώνη».
  • Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
  • Benoit Coeure (μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας): «Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ, η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα. Υπάρχει πολύ ισχυρή δέσμευση από τις πολιτικές αρχές της Ευρώπης να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης». «Για μένα, δεν υπάρχει θέμα και κανένας δεν επεξεργάζεται ελληνική έξοδο».
  • Suddeutsche Zeitung: «… πιθανή έξοδος της Ελλάδα από το ευρώ θα ήταν για την καγκελάριο η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της θητείας της, γιατί θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχία της πολιτικής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λανθασμένη». «Το χειρότερο θα ήταν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε πιθανότητα και χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση η Μέρκελ θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Βουλή και να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου, ένα μεγάλο τμήμα των γερμανικών πιστώσεων προς την Αθήνα θα χάνονταν που θα σήμαινε απώλειες ύψους πολλών δις ευρώ για τους γερμανούς φορολογούμενους.
  • Die Zeit: «Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα»
  • Financial Times (Πίτερ Σπίγκελ): «Κανείς δεν πιστεύει στα αλήθεια ότι επίκειται Grexit».
  • Joseph E. Stiglitz (άρθρο στο MarketWatch): «Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα. Είναι η Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει τις πολιτικές της, αν δεν μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη και δεν καταργήσει τις πολιτικές λιτότητας, μια ισχυρή αντίδραση θα καταστεί αναπόφευκτη. Αυτή η οικονομική τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Η δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει. Αλλά πόσο περισσότερο πόνο θα υπομείνει η Ευρώπη;»
  • New York Times (Πολ Κρούγκμαν): «Μην νομίζετε ότι η Ευρώπη έχει μία αποτελεσματική οικονομική στρατηγική, η οποία να κινδυνεύει από παράγοντες όπως η Ελλάδα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα κάνει χάρη στην Ευρώπη κρούοντας τον κώδωνα της αφύπνισης».
  • New York Times (Λιζ Αλντερμαν, 7/1): «Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα θα μείνει στην ευρωζώνη κι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της παρά την αναταραχή». Όπως άλλωστε επισημαίνουν στην εφημερίδα οι οικονομολόγοι Jörg Krämer και Christoph Weil της Commerzbank, «η αποτροπή ενός grexit είναι και η επιθυμία της Γερμανίας και άλλων χωρών, από τη στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ Ευρωπαίων φορολογουμένων θα χαθούν αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη…». «Θα ήταν πολύ πιο εύκολο πολιτικά να αναδιαπραγματευτούν μία συμφωνία με την Ελλάδα…».
  • Philippe Legrain (οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν, J.M. Barroso από το 2011 έως 2014 σε άρθρο στο Foreign Policy): «Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Philippe Legrain, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ακροαριστερός για να αντιληφθεί πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσει η Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους της.». «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά θέμα δικαιοσύνης, αλλά αφορά ζήτημα οικονομικής αναγκαιότητας.«Οι γερμανικές απειλές περί εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ είναι μπλόφα».
  • Danske Bank: H Γερμανία χαλαρώνει τη στάση της έναντι της Ελλάδας, με την Καγκελάριο Angela Merkel να απορρίπτει τις εισηγήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, τονίζουν οι αναλυτές της. Η Γερμανία διερευνά το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που μειώνει το κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζουν οι αναλυτές.
  • Το «συντονισμένο κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζήτησε σήμερα ο εκπρόσωπος δημοσιονομικής πολιτικής των Γερμανών Πρασίνων Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Ανόβερου:
  • Διακήρυξη συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και στον ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμασία των παρεμβάσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνδικαλιστών (TUNE), που συνεδρίασε στις 7 και 8 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, GUE/NGL. Στη διακήρυξη καλείται το ευρωπαϊκό και διεθνές εργατικό κίνημα να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς εις βάρος του ελληνικού λαού και να αντιδράσει συ συντονισμένα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης ή ανατροπής του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: