Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Δεύτερο ανατριχιαστικό βίντεο από τη δολοφονία του Έρικ Γκάρνερ από αστυνομικό στη Νέα Υόρκη


 Αντλούμε το θέμα από σχόλιο της Emily Badger στη Washington Post.

 «Υπάρχει ένα δεύτερο βίντεο σχετικά με τον Eric Garner. Δεν δείχνει τη hσκηνή που τελικά οδήγησε στο θάνατό του – τη σύγκρουση με αστυνομικούς της Νέας Υόρκης, όπου ένας αρπάζοντας τον Garner από το λαιμό, έριξε τον Γκάρνερ στο έδαφος - αλλά παρουσιάζει δύσκολες εικόνες μετά από αυτό το γεγονός. Για επτά λεπτά, μια αιφνιδιασμένη και αηδιασμένη θεατής συνεχίζει να κινηματογραφεί τον Garner, ακίνητο, στο πεζοδρόμιο, οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό να περιστρέφονται γύρω του.



Το βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Facebook από το καλοκαίρι, αλλά έχει λάβει ανανεωμένη προσοχή αφότου ένα δικαστήριο αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες σε κανένα αστυνομικό όργανο που εμπλέκεται στο γεγονός. Όπως επισημαίνει ο Χάρι Siegel στη New York Daily News, αυτό το βίντεο είναι πιο ανησυχητικό - ή ενοχλητικό κατά τρόπο που παρουσιάζει κάτι διαφορετικό για τον Garner και τους αστυνομικούς που εμπλέκονται. Σχετικά με τον Garner: Εάν στο πρώτο βίντεο εμφανίζεται σαν το υποκείμενο της αστυνομικής επίθεσης, εδώ φαίνεται μόλις και μετά βίας να τραβά την προσοχή τους. Σχετικά με τους αστυνομικούς: δεν προδίδουν καμία αίσθηση επείγοντος ή κάποια ανησυχία, καθώς περιμένουν τις πρώτες αντιδράσεις. Είναι σαν το γεγονός αυτό να ήταν σχεδόν κάτι συνηθισμένο.

Η στιγμή είναι πολύ μικρότερη από ό, τι οι τεσσερισήμισι ώρες που το σώμα του Michael Brown κείτονταν στον δρόμο μετά το θάνατό του. Αλλά αυτό φανερώνει κάτι παρόμοιο, ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ένα νεκρό σώμα αντανακλά το πώς εκτιμούμε τη ζωή».

Η «αδιαφορία» των αστυνομικών οργάνων για το νεκρό Έρικ Γκάρνερ και αντιστοίχως για το Μάικλ Μπράουν αντανακλά βεβαίως και κάτι ευρύτερο: τη βαθιά ρατσιστική και στην ουσία φασίζουσα νοοτροπία που έχουν αποκτήσει σε πάρα πολλές χώρες οι «φύλακες της τάξης».

Αποθρασυμένοι και από την πλήρη κάλυψη που τους παρέχουν και τα δικαστικά όργανα και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι μπορούν να δολοφονούν αθώους πολίτες χωρίς ουσιαστική επίπτωση γι’ αυτούς.


Είναι πολύ μακριά – άραγε – από την πραγματικότητα που και εμείς ζούμε στη χώρα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: