Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ επιτίθενται κατά του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία

Κρησφύγετα τζιχαντιστών στη Συρία βομβάρδισαν για πρώτη φορά αμερικανικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από ισλαμικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Αεροπορικές επιδρομές έχει αρχίσει ο στρατός των ΗΠΑ εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία. Στην επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών χρησιμοποιήθηκαν βομβαρδιστικά και πύραυλοι Τόμαχοκ.



Οι ΗΠΑ, λοιπόν, έκαναν πραγματικότητα τις προειδοποιήσεις τους για διεύρυνση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης IS στο συριακό έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με συμμάχους των ΗΠΑ προχώρησαν σε βομβαρδισμό των εξτρεμιστών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τη σχετική διαταγή έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ως ανώτατος επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

«Πριν λίγες ώρες λάβαμε την απόφαση να επιτεθούμε» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

Επισήμως δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους, ωστόσο σύμφωνα με ανταποκρίσεις ΜΜΕ από τη Συρία, εξαπολύθηκαν επιθέσεις στην πόλη της Ράκα.



Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, ότι στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις αραβικών συμμαχικών κρατών. Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Times της Ν. Υόρκης φιλοξένησαν δηλώσεις αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους επικεντρώθηκαν στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Ράκα, που αποτελεί ένα από τα προπύργια της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επλήγησαν και στόχοι κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας.

Από τις 8 Αυγούστου, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει σχεδόν 200 επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στο πλευρό ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ανακόπτοντας την προέλαση των τζιχαντιστών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όταν μαχητές του ISIS αποκεφάλισαν δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους και έναν Βρετανό εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πρόθεσή του να επεκτείνει την εκστρατεία στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν στα τέλη Αυγούστου πτήσεις για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με πιθανούς στόχους στο έδαφος της Συρίας.

Έτσι, κατόρθωσαν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές και να ανακτήσουν τον έλεγχο αρκετών ιρακινών πόλεων όπως η Μοσούλη.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές προκλήσεις, δεδομένου ότι πολλοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφος της Συρίας, όπου και μετατοπίζεται πλέον το μέτωπο των συγκρούσεων.



Είχε ενημερωθεί η συριακή κυβέρνηση

Όπως ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση, η ίδια είχε ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον για τους επικείμενους βομβαρδισμούς στο έδαφός της. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένη Έθνη είχε λάβει σχετική ενημέρωση από τις ΗΠΑ.

Κάτοικοι της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας Ράκα έκαναν λόγο μέσω twitter για ισχυρές εκρήξεις και επανειλημμένες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα στο Λονδίνο επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, στις οποίες αναφέρονται πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες μαχητές του IS κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Βρισκόμαστε, επομένως, σε μια νέα κλιμάκωση της αμερικανικής επέμβασης στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, ενώ θα πρέπει να αναμένονται και νέες κινήσεις και από τις δύο πλευρές.


Το ζήτημα είναι ότι πάντοτε την πληρώνουν οι άμαχοι που είναι τα θύματα της όποιας πολεμικής επιχείρησης ή του ισλαμικού εξτρεμισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: